Ухвала
від 20.05.2020 по справі 638/6569/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/6569/20

Провадження № 1-кс/638/1408/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2020 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі судового засідання в приміщенні Дзержинського районного суду м. Харкова клопотання слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області лейтенанта податкової поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, погоджене прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 по кримінальному провадженню № 42020220000000167 від 20.03.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України , -

в с т а н о в и в:

До Дзержинського районного суду м. Харкова звернувся слідчий з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, в обґрунтування якого зазначає, що У провадженні слідчого управління ФР ГУ ДФС у Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020220000000167 від 20.03.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Підставою реєстрації вказаного кримінального правопорушення став рапорт заступника начальника управління представництва інтересів держави у суді ОСОБА_5 про вивчення стану додержання вимог чинного законодавства під час відведення та передачі у власність фізичним та юридичним особам земельних ділянок на території м. Харкова та виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, посадові особи ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) всупереч вимог ст. ст. 133-136, 157 Податкового кодексу України (далі ПК України) умисно ухилились від сплати податку на прибуток підприємства шляхом подання до фіскальних органів документів, в які були внесені недостовірні відомості, що привело до фактичного ненадходження до бюджету грошових коштів в особливо великих розмірах.

Оглядом офіційного сайту ІНФОРМАЦІЯ_8 виявлено рішення останньої, якими надано у власність вищевказаним обслуговуючим кооперативам земельні ділянки, встановлено їх ідентифікуючі дані: адреси місцезнаходження, кадастрові номери. Зокрема, встановлено, що згідно з п. 27.3 рішення 33 сесії ІНФОРМАЦІЯ_8 5 скликання № 85/09 від 29.04.2009 «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для розміщення об`єктів містобудування», ОК « ІНФОРМАЦІЯ_4 » надано у власність земельну ділянку, за рахунок земель житлової та громадської забудови загальною площею 1,3737 га, в межах договору оренди землі від 28.10.2008 р. № 340867100153, для будівництва об`єкту зі зміною функціонального призначення під житлову забудову по АДРЕСА_1 та подальшої експлуатації об`єкту.

З метою встановити, чи відчужувалась ОК « ІНФОРМАЦІЯ_4 » надана йому у власність земельна ділянка слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області надано доручення в порядку ст. 40 КПК України № 241/20-97-04-14 від 14.04.2020 до ОУ ГУ ДФС у Харківській області.

29 квітня 2020 року до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області надійшли матеріали виконання доручення вх. № 302/20-97-03-14-07 з інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру права власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Встановлено, що згідно з інформаційною довідкою № 207594257, обслуговуючий кооператив « ІНФОРМАЦІЯ_9 » відчужив земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 6310136600:08:001:0056 на підставі договору купівлі-продажу від 21.06.2013 ОСОБА_6 , РНОКПП НОМЕР_8 , а останній - відчужив вказану земельну ділянку Товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) на підставі договору купівлі-продажу, серія та номер: 400, виданого 18.07.2013 приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 .

Оглядом Єдиного реєстру нотаріусів встановлено, що ОСОБА_7 має свідоцтво про зайняття нотаріальною діяльністю номер 2816, є приватним нотаріусом, регіон: Харківська область, контактні дані: АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_10 .

Порядок оподаткування неприбуткових організацій на період надання земельних ділянок у власність обслуговуючим кооперативам, вказаним у фабулі, визначався ст. 157 ПК України. У п. 157.2 - 157.9 ПК України перераховані окремі види доходів неприбуткових організацій, отримані ними від здійснення основної діяльності, які звільняються від оподаткування. Доходи від продажу землі та об`єкта нерухомості до числа звільнених не відносяться і підлягають оподаткуванню в порядку, установленому п. 157.11 ПК України. Згідно з цим пунктом, у випадку, якщо неприбуткова організація одержує доходи із джерел інших, ніж наведені в п. 157.2 - 157.9 ПК України, така неприбуткова організація зобов`язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих з таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов`язаних з одержанням таких доходів, але не вище суми таких витрат. При визначенні сум оподатковуваного прибутку сума амортизаційних відрахувань не враховується.

Проведеним 14.04.2020 оглядом інформаційної системи «Податковий блок» встановлено, що реєстрація ОК « ІНФОРМАЦІЯ_4 » припинена, останній перебував на обліку ІНФОРМАЦІЯ_11 , вид діяльності: комплексне обслуговування об`єктів. Відомості про нарахування та сплату податків по операціях з купівлі-продажу земельної ділянки відсутні.

Враховуючи викладене, з метою встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, які мають суттєве значення, а саме: повного та всебічного встановлення обставин вчинення злочину необхідно отримати доступ до оригіналів документів про зазначені нотаріальні дії, а саме здійснити доступ до оригіналів документів, що стосуються нотаріальної таємниці, з метою використання їх в якості доказів у кримінальному провадженні.

Необхідність тимчасового доступу до оригіналів документів у приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 обґрунтовується тим, що вказані документи можуть містити відомості, необхідні для прийняття рішень у вказаному провадженні, можуть бути використані для встановлення важливих обставин у ньому, необхідні для проведення судових експертиз та використання під час проведення податкових перевірок, а також проведення подальших слідчих дій.

Іншим способом, ніж отримання тимчасового доступу до речей та документів, що становлять нотаріальну таємницю щодо договору купівлі-продажу земельної ділянки, кадастровий номер 6310136600:08:001:0056, серія та номер договору: 400, виданого 18.07.2013 приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , та документів, які стали підставою для його укладання, неможливо встановити та дослідити факти і обставини відчуження вказаної земельної ділянки та подальшої сплати податку, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав суду заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, розгляд даного клопотання проведено без виклику приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , у володінні якого знаходиться інформація, зазначена у клопотанні.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, вважає його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах та документах, належать відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про те, що інформація, яка знаходиться у приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, про тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, знаходяться у приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , має суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що зазначені відомості можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, та іншим способом неможливо довести вказані обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації від приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , суд вважає клопотання слідчого таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.110, 159-164, 190 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати право тимчасового доступу до речей і документів, зобов`язавши приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , свідоцтво про зайняття нотаріальною діяльністю № 2816, місце здійснення нотаріальної діяльності: АДРЕСА_2 забезпечити слідчим слідчої групи другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області: ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 тимчасовий доступ до оригіналів документів, можливість копіювання та можливість вилучення належним чином завірених копій документів та інших носіїв інформації, що становлять охоронювану законом таємницю, а саме: договору купівлі-продажу земельної ділянки, кадастровий номер 6310136600:08:001:0056, серія та номер договору: 400, виданого 18.07.2013 приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , та документів, які стали підставою для його укладання

Строк дії ухвали 1 (один) місць із дня іі постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу89427221
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —638/6569/20

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні