Рішення
від 26.05.2020 по справі 826/9702/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

26 травня 2020 року № 826/9702/17

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Огурцов О.П., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення доТовариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Шансон" про стягнення коштів,

В С Т А Н О В И В:

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Шансон" про стягнення штрафу у розмірі 294 360,00 гривень.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідачем не було в добровільному порядку сплачено грошові зобов`язання, нараховані рішенням від 22.12.2016 № 2715 про стягнення штрафу у розмірі 294360,00 гривень.

Відповідачем не було подано відзиву на адміністративний позов у встановлений судом строк. Разом з тим, подано клопотання про зупинення провадження у справі до набрання законної сили рішенням суду у справі № 826/1451/17, предметом розгляду якої є рішення Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, який ґрунтується на тому, що рішення позивача, на підставі якого він звернувся до суду з даною позовною заявою, є протиправним та прийняте з порушенням норм законодавства, яким регулюється порядок справляння зору на загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, а тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 01.03.2018 зупинено провадження у справі до набрання законної сили рішенням у справі № 826/1415/17.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 22.01.2018, що набрала законної сили 14.03.2018, адміністративний позов у справі № 826/1451/17 залишено без розгляду, у зв`язку з чим провадження у справі було поновлено.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, за результатами позапланової перевірки, що була здійснена на підставі рішення від 08.11.2016 № 2306, було встановлено порушення Товариством з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Шансон" абзацу четвертого частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

На підставі акту перевірки від 09.12.2016 № 88ПП/Кв/П/16 прийнято рішення від 22.12.2016 № 2715, яким застосовано до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Шансон" санкцію у вигляді штрафу у розмірі 294360,00 гривень.

Позивач просить стягнути з відповідача суму штрафу, нарахованого рішенням від 22.12.2016 № 2715, у зв`язку з їх несплатою відповідачем у добровільному порядку, з огляду на що звернувся до суду з відповідним позовом.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" Національна рада є конституційним, постійно діючим колегіальним органом, метою діяльності якого є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення, а також здійснення регуляторних повноважень, передбачених цими законами.

Згідно з частиною четвертою статті 7 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" єдиним органом державного регулювання діяльності у сфері телебачення і радіомовлення незалежно від способу розповсюдження телерадіопрограм і передач є Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (далі - Національна рада).

Згідно з абзацом 2 статті 13 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" Національна рада здійснює нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги вимог законодавства у галузі телерадіомовлення.

Частиною сьомою статті 27 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" встановлено, що ліцензіат зобов`язаний виконувати умови ліцензії. Національна рада контролює виконання ліцензіатами умов ліцензій, а в разі їх порушення - застосовує штрафні санкції відповідно до вимог цього Закону.

Статтею 21 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" встановлено, що Національна рада застосовує санкції до порушників законодавства про телебачення і радіомовлення відповідно до вимог Закону України "Про телебачення і радіомовлення".

Згідно з частиною восьмою статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" рішення про стягнення штрафу приймається: якщо після винесення попередження відповідні порушення не були усунені; якщо телерадіоорганізація за час після видачі (продовження) ліцензії вже отримала не менше трьох попереджень; якщо провайдер програмної послуги за час після сплати ним попереднього штрафу вже отримав не менше трьох попереджень.

Частиною десятою статті 72 зазначеного Закону України "Про телебачення і радіомовлення" встановлено, що розміри штрафів встановлюються Національною радою за погодженням з Кабінетом Міністрів України відповідно до вимог законодавства.

Відповідно до розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення" затверджених рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення № 1542 від 08.10.2015 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 03.12.2015 за № 1504/27949 встановлено, що розрахунок розмірів штрафів здійснюється відповідно до нарахованого розміру ліцензійного збору ліцензіату за видачу ліцензії, не враховуючи умов (зменшення/збільшення), що діє на момент прийняття Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення рішення про накладення штрафу, і складає для телерадіоорганізацій 10 відсотків - за вчинення порушень, передбачених частинами сьомою - дев`ятою статті 39 Закону

Згідно з частинами першою, третьою, четвертою та п`ятою статті 75 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" рішення Національної ради про застосування санкції вручається або надсилається керівнику ліцензіата. У разі застосування санкції у вигляді штрафу ліцензіат зобов`язаний сплатити штраф у тридцятиденний термін з дня отримання рішення про накладення штрафу. За кожен день прострочення сплати нараховується пеня у розмірі одного відсотка суми штрафу. У разі відмови ліцензіатом від сплати штрафу штраф стягується за рішенням суду. Суми штрафів зараховуються до Державного бюджету України. Ліцензіат зобов`язаний надати Національній раді документальне підтвердження факту сплати штрафу (копію платіжного доручення) протягом п`яти днів з моменту сплати.

Таким чином, Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, діючи у межах наданих законом повноважень, нарахувало Товариству з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Шансон" штраф, який не було сплачено у добровільному порядку.

Суд звертає увагу, що в межах даної адміністративної справи у суду відсутні правові підстави для надання оцінки правомірності рішення від 22.12.2016 № 2715. Відтак, у справах про стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, суд перевіряє виключно наявність у відповідача заборгованості та встановлює, чи є така заборгованість узгодженою.

Суд також зазначає, що під час розгляду справи неодноразово змінювались платіжні реквізити, які просить вказати позивач у резолютивній частині рішення суду, а тому для ефективного виконання рішення суду, суд не зазначає реквізити для перерахування коштів у рішенні суду.

Враховуючи вищезазначене, керуючись статтями 241, 243, 244, 245, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення (01601, м. Київ, вул. Прорізна, 2, код ЄДРПОУ 00063928) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Шансон" (01032, м. Київ, бул. Т. Шевченка, 54/1, 7 поверх, код ЄДРПОУ 24085596) про стягнення коштів - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Шансон" на користь Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення (01601, м. Київ, вул. Прорізна, 2, код ЄДРПОУ 00063928) суму штрафу у розмірі 294360 (двісті дев`яносто чотири тисячі триста шістдесят гривень) 00 копійок.

Відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 295-297 та пунктом 3 Прикінцевих положень Кодексу адміністративного судочинства України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.П. Огурцов

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено27.05.2020

Судовий реєстр по справі —826/9702/17

Рішення від 26.05.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 10.04.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 01.03.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 31.08.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 07.08.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні