Рішення
від 30.04.2020 по справі 294/390/20
ЧУДНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2/294/372/20

справа № 294/390/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2020 року Чуднівський районний суд Житомирської області

у складі:

головуючого - судді Лесько М.О.

при секретарі Марчук В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Чуднові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області про встановлення факту перебування на утриманні та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

21.03.2020 позивач звернулася до суду з позовом до відповідача про встановлення факту перебування на утриманні та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 6,8300 га, розташовану на території Стетковецької сільської ради Чуднівського району Житомирської області, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЖТ №104470, виданим Чуднівською РДА від 20.09.2004. Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла тітка позивача - ОСОБА_3 шляхом вступу у володіння спадковим майном як утриманець спадкодавця, але спадкових прав не оформила.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла тітка позивача, після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої, серед іншого, входить зазначена земельна ділянка. Позивач є спадкоємцем п`ятої черги, інші спадкоємці відсутні. На даний час позивач виявила бажання скористатись своїм правом на оформлення спадщини на вказану земельну ділянку.

Спадщину після смерті тітки позивач прийняла належним чином шляхом подачі заяви про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Чуднівського районного нотаріального округу Журбей В.Л., де була заведена спадкова справа.

Позивач змушена звернутися до суду з позовом про визнання права власності, оскільки в нотаріальному порядку не може оформити своїх спадкових прав після смерті тітки.

В підготовче судове засідання сторони не з`явились.

В тексті позовної заяви міститься клопотання позивача про розгляд справи без її участі, позов підтримує повністю, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Краснопільська сільська рада Чуднівського району Житомирської області не забезпечила участь свого представника в судове засідання. До суду надійшов відзив на позовну заяву за підписом сільського голови Патея І.В., у якому зазначено, що відповідач позов визнає та просить справу розглядати без участі представника сільської ради.

На підставі статей 211, 223 Цивільного процесуального кодексу України (надалі по тексту ЦПК України) суд вважає можливим розглядати справу за відсутності учасників справи та здійснити судовий розгляд справи на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до пункту 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Суд дійшов обґрунтованого висновку, що визнання позову відповідачем не суперечить закону, не порушує прав, свобод та інтересів сторін чи інших осіб. Враховуючи визнання відповідачем позовних вимог, суд задовольняє позов в повному обсязі.

На підставі наведеного вище та керуючись статтею 14 Конституції України, ст. 531 ЦК УРСР 1963 року, статтями 15, 16, 374, 392, 1216, 1218, 1223, 1268 ЦК України, статтями 4, 12, 13, 76, 81, 206, 211, 223, 258-259, 263-265, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Краснопільської сільської ради Чуднівського району Житомирської області про встановлення факту перебування на утриманні та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебувала на утриманні у ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , не менше одного року до його смерті.

Визнати за ОСОБА_1 (громадянкою України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) право власності на земельну ділянку площею 6,8300 га, кадастровий номер 1825887600:01:000:0038, розташовану на території Стетковецької сільської ради Чуднівського району Житомирської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Чуднівський районний суд Житомирської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя: М.О. Лесько

СудЧуднівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення30.04.2020
Оприлюднено27.05.2020
Номер документу89435836
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —294/390/20

Рішення від 30.04.2020

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні