Рішення
від 25.05.2020 по справі 643/15079/19
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/15079/19

Провадження № 2/643/976/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.05.2020 Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді - Мельникової І.Д.,

за участю секретаря - Петрової О.С.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Харкові цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Райффайзен банк Аваль до Товариства з обмеженою відповідальністю Вікторія , ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач АТ Райффайзен Банк Аваль звернувся до суду з вказаним позовом, яким просив солідарно стягнути з відповідачів заборгованість за договором про надання овердрафту №015/0076/340173 від 08.02.2017 року у розмірі 374113,41 гривень.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що 08.02.2017 року між Акціонерним товариством Райффайзен Банк Аваль та Товариством з обмеженою відповідальністю Вікторія було укладено Договір про надання овердрафту №015/0076/340173, згідно умов якого кредитор надає позичальнику кредит з лімітом кредитування в сумі 450000.

На дату укладання Договору поточний ліміт складає 150000,00 грн. строком до 08.02.2020, а позичальник зобов`язався належним чином використати та повернути банку суму отриманого кредиту, а також сплатити відсотки за користування кредитними коштами у розмірі 20%. З дати скасування максимального ліміту та поточного ліміту з будь-яких підстав, зазначених в договорі, проценти за користування кредитною заборгованостю розраховуються на основі фіксованої процентної ставки в розмірі 40%. Таким чином, Банк виконав свої зобов`язання, надавши останньому кредитні кошти в сумі, строки та на умовах, передбачених умовами Кредитного договору. В забезпечення виконання зобов`язань за кредитним договором, 08.02.2017 року між банком та ОСОБА_1 було укладено договір поруки №015/0076/340173/П, відповідно до умов якого поручитель на добровільних засадах взяв на себе зобов`язання перед банком відповідати по зобов`язанням боржника, що виникають з умов кредитного договору №015/0076/340173 в повному обсязі цих зобов`язань. У зв`язку з невиконанням позичальником умов договору, несплатою періодичних платежів на погашення кредиту та відсотків за користування кредитними коштами, на адресу позичальника та поручителя було направлено вимоги про дострокове виконання боргових зобов`язань за кредитним договором із наданням можливості добровільно врегулювати заборгованість. Однак, у визначені кредитором строки вимоги не були виконані, заборгованість не погашена, тому станом на 04.09.2019 року заборгованість позичальника перед банком за кредитним договором складає: 374113,41 грн., яка складається з наступного: заборгованості за кредитом у розмірі 299572,75 грн, заборгованості за відсотками у розмірі 74540,66 грн., яку він просить стягнути з відповідачів в судовому порядку.

Предствник позивача в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позов просив задовольнити.

Відповідачі у судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини своєї неявки суду не повідомили.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що 08.02.2017 року між Акціонерним товариством Райффайзен Банк Аваль та Товариством з обмеженою відповідальністю Вікторія було укладено Договір про надання овердрафту №015/0076/340173, згідно умов якого кредитор надає позичальнику кредит з лімітом кредитування в сумі 450000.

На дату укладання Договору поточний ліміт складає 150000,00 грн. строком до 08.02.2020, а позичальник зобов`язався належним чином використати та повернути банку суму отриманого кредиту, а також сплатити відсотки за користування кредитними коштами у розмірі 20%. З дати скасування максимального ліміту та поточного ліміту з будь-яких підстав, зазначених в договорі, проценти за користування кредитною заборгованостю розраховуються на основі фіксованої процентної ставки в розмірі 40%.

Згідно умов п. 4.1. Договору процентна ставка за користування Овердрафтом розраховується на основі фіксованої процентної ставки в розмір - 20 % річних. З дати скасування Максимального ліміту та Поточного ліміту з будь - яких підстав, зазначених у п. 8.2. та п. 8.3. (крім п. п. 8.3.4.) Договору, проценти за користування Кредитною заборгованістю розраховуються на основі фіксованої процентної ставки в розмірі 40% річних.

Відповідно до умов п.4.2. Договору нарахування процентів за користування Овердрафтом/Кредитною заборгованістю здійснюється виходячи з зазначених Договорах розмірів процентних ставок, щоденно на фактичну заборгованість Позичальника за Овердрафтом/ Кредитною заборгованістю протягом всього строку наявності Безперервного дебетового сальдо/ Кредитної заборгованості.

Згідно умов п.4.8. Договору Позичальник зобов`язався сплачувати проценти за користування Овердрафтом/Кредитною заборгованістю щомісяця в Дату сплати процентів, та остаточно, при погашенні Овердрафту/Кредитної заборгованості з дотриманням порядку, передбаченого п.4.9 Договору, та з врахуванням наступних періодів: першому календарному місяці користування Овердрафтом/Кредитною заборгованістю -за період з дня надання Овердрафту/виникнення Кредитної заборгованості по день, що передує календарному дню Дати сплати процентів; в наступних календарних місяцях-за період з календарного дня Дати сплати процентів попереднього місяця(включно)по день, що передує календарному дню Дати сплати процентів; в останній календарний місяць - за період з календарного дня дати сплати процентів попереднього календарного місяця (включно) по день, що передує даті повного погашення Овердрафту Кредитної заборгованості.

Згідно умов п. 5.1. Договору протягом Строку Овердрафту Позичальник зобов`язався здійснювати погашення Овердрафту не пізніше останнього дня Максимального строку Безперервного дебетового сальдо та не пізніше Дати закінчення строку Овердрафту, в залежності від того, яка дата настане раніше. Якщо останній календарний день Максимального строку Безперервного дебетового сальдо не є Банківським днем, то для погашення такого Дебетового сальдо Позичальник має забезпечити наявність грошових коштів на Поточному рахунку на кінець останнього Банківського дня, що передує останньому календарному дню Максимального строку Безперервного дебетового сальдо. Якщо Дата закінчення Строку Овердрафту не є Банківським днем, то для погашення Овердрафту Позичальник зобов`язався забезпечити наявність грошових коштів на Поточному рахунку для погашення Дебетового сальдо, процентів та інших платежів, на кінець останнього Банківського дня, що передує Даті закінчення Строку овердрафту.

Також, згідно умов п. 5.2. Договору сторони погодили, що погашення Овердрафту здійснюється за рахунок коштів, що надходять на Поточний рахунок Позичальника. Повним погашенням Овердрафту вважається відсутність на Поточному рахунку Дебетового сальдо на кінець Банківського дня.

В забезпечення виконання зобов`язань за кредитним договором, 08.02.2017 року між банком та ОСОБА_1 було укладено договір поруки №015/0076/340173/П, відповідно до умов якого поручитель на добровільних засадах взяв на себе зобов`язання перед банком відповідати по зобов`язанням боржника, що виникають з умов кредитного договору №015/0076/340173 в повному обсязі цих зобов`язань.

Відповідно до умов п. 2.1. Договору поруки Сторони визначили, що у випадку повного або часткового невиконання (неналежного виконання) Позичальником всіх або окремих Забезпечуваних зобов`язань, Поручитель та Позичальник відповідають перед Кредитором як солідарні боржники. У випадку повного або часткового невиконанню (неналежного виконання) Позичальником всіх або окремих Забезпечуваних зобов`язань в порядку та строки, встановлені Кредитним договором, Кредитор набуває права вимоги до Поручителя щодо сплати заборгованості за порушеними Забезпечуваними зобов`язанням.

Згідно умов п. 2.2. Договору поруки Поручитель зобов`язався здійснювати виконання порушених Забезпечуваних зобов`язань протягом 10 банківських днів з дати отримання Вимоги від Кредитора та в обсязі, зазначеному в такій Вимозі.

Відповідно із ст.ст. 553, 554 ЦК України поручитель зобов`язується відповідати за виконання позичальником усіх його зобов`язань перед кредитором в повному обсязі, що виникли з кредитного договору, в тому числі за повернення суми боргу, відсотків за використання кредитних коштів, штрафних санкцій. Відповідальність поручителя і позичальника є солідарною.

Боржник умови договору не виконав, тому станом на 04.09.2019 року заборгованість позичальника перед банком за кредитним договором складає: 374113,41 грн., яка складається з наступного: заборгованості за кредитом у розмірі 299572,75 грн, заборгованості за відсотками у розмірі 74540,66 грн.

Згідно ст.ст. 526, 527, 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

У порушення зазначених норм закону та умов договору відповідач зобов`язання за вказаним договором належним чином не виконав.

Згідно ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ч.1 ст.1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч.1 ст.1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ч.1 ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

За таких обставин, оскільки відповідачами не порушені умови кредитного договору, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, у зв`язку з задоволенням позовних вимог в повному обсязі, суд стягує з відповідачів на користь позивача сплачений судовий збір в повному обсязі.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 141, 263, 265, 280 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства Райффайзен банк Аваль - задовольнити.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю Вікторія (ЄДРПОУ 24125686), ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства Райффайзен банк Аваль (ЄДРПОУ 14305909) заборгованість за кредитним договором №015/0076/340173 від 08.02.2017 у розмірі 374113,41 грн.

Стягнути в рівних частках з Товариства з обмеженою відповідальністю Вікторія (ЄДРПОУ 24125686), ОСОБА_1 (іпн НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства Райффайзен банк Аваль (ЄДРПОУ 14305909) судовий збір у розмірі 5611,70 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлено 26.05.2020.

Суддя І.Д. Мельникова

Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено27.05.2020
Номер документу89450181
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —643/15079/19

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Мельникова І. Д.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Мельникова І. Д.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Мельникова І. Д.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Мельникова І. Д.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Мельникова І. Д.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Мельникова І. Д.

Рішення від 25.05.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Мельникова І. Д.

Рішення від 25.05.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Мельникова І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні