Рішення
від 26.05.2020 по справі 659/270/20
НИЖНЬОСІРОГОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 659/270/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.05.2020 року смт. Нижні Сірогози

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Разгуляєвої О.В.

за участю секретаря Чернякової Н.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Нижні Сірогози цивільну справу за заявою прокурора Каховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Нижньосірогозької селищної ради Нижньосірогозького району Херсонської області, заінтересована особа: Нижньосірогозька районна державна адміністрація про визнання спадщини відумерлою,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Каховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Нижньосірогозької селищної ради Нижньосірогозького району Херсонської області звернулась до суду з заявою про визнання спадщини відумерлою.

Заяву обґрунтовано тим, що після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилась спадщина у вигляді земельних ділянок площею 4,53г та 4.14га, що розташована на території Нижньосірогозької селищної ради Нижньосірогозького району Херсонської області, яка належала ОСОБА_1 на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії І-ХС № 038439, зареєстрований в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 128. Вказує, що спадкоємців за законом та заповітом у померлої немає, селищна рада вжила усіх необхідних заходів з метою їх пошуку.

У зв`язку з викладеним просить визнати спадщину, яка відкрилася після смерті ОСОБА_1 у вигляді права на земельну ділянку, загальною площею 8,67га, яка складається із двох земельних ділянок площею 4,53га (кадастровий номер 6523855100:05:012:0001) та 4,14га (кадастровий номер 6523855100:05:016:0001), відумерлою та передати її територіальній громаді Нижньосірогозької селищної ради Нижньосірогозького району Херсонської області.

Прокурор та представник заявника в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, надали до суду заяви про розгляд справи за її відсутності, подану заяву підтримують в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, проти визнання спадщини відумерлою не заперечують.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи вказане, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з розглядом справи за відсутності сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне заяву задовольнити, виходячи з наступного.

Як вбачається із актового запису про смерть № 03 від 18.01.2011р. ОСОБА_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце смерті смт. Нижні Сірогози Херсонської області.

Згідно державного акту на право приватної власності на землю серії І-ХС № 038439 ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 8,67гектарів, яка складається із двох земельних ділянок площею 4,53га та 4,14 га, яка розташована на території Нижньосірогозької селищної ради , який зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 128.

Довідкою Нижньосірогозької селищної ради від 13.04.2020р. за № 600 встановлено, що ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на момент смерті проживала в житиловому будинку по АДРЕСА_1 , разом з нею ніхто не проживав та відповідно до витягу з реєстру територіальнї громади смт. Нижні Сірогози за період з 15.01.2011р. по 29.01.2019р. за вказаню адресою ніхто не зареєстрований.

Крім того, відповідно до копії газети "Червоний промінь" від ІНФОРМАЦІЯ_3 розміщено оголошення про розшук спадкоємців померлої громадянки ОСОБА_1 .

Згідно витягу зі спадкового реєстру , спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_1 , не заводились та не видавались, інформація щодо заповіту відсутня.

Встановленим судом фактам відповідають спадкові правовідносини, які регулюються книгою шостою Цивільного кодексу України. Надаючи правову оцінку правовідносинам що склалися, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Частиною 1 ст. 1269 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1272 ЦК України встановлено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Статтею 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч. 1 ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини (ч. 2 ст. 1277 ЦК України).

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням (ч. 3 ст. 1277 ЦК України).

Пунктом 8 частини 2 статті 293 ЦПК України встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч. 1 ст. 13 ЦПК України).

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ч. 1 ст. 76 ЦПК України).

Згідно з ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності .

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оцінивши належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд вважає, що у судовому засіданні знайшли своє підтвердження факти, які входять до предмета доказування у даній справі, зокрема факти: відкриття спадщини після померлої ОСОБА_1 до складу якої входить земельна ділянка площею 8,67гектарів, яка складається із двох земельних ділянок площею 4,53га та 4,14 га, яка розташована на території Нижньосірогозької селищної ради, неприйняття спадщини спадкоємцями та сплив одного року з дати відкриття спадщини.

Таким чином, враховуючи положення вищевказаних норм та з огляду на встановлені судом обставини, які свідчать про наявність підстав для задоволення вимог заявника, суд приходить до висновку, що вимоги заяви є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 1218, 1220, 1277 ЦК України, ст. ст. 13, 76-81, 259, 263-265, 268, 273, 293, 338, 352, 354-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву прокурора Каховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Нижньосірогозької селищної ради Нижньосірогозького району Херсонської області, заінтересована особа: Нижньосірогозька районна державна адміністрація про визнання спадщини відумерлою, задовольнити.

Визнати спадщину, яка відкрилася після смерті ОСОБА_1 у виглядлі права на земельну ділянку, загальною площею 8,67га, яка складається із двох земельних ділянок площею 4,53га (кадастровий номер 6523855100:05:012:0001) та 4,14га (кадастровий номер 6523855100:05:016:0001), відумерлою та передати її територіальній громаді Нижньосірогозької селищної ради Нижньосірогозького району Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Херсонського апеляційного суду через Нижньосірогозький районний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О. В. Разгуляєва

СудНижньосірогозький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено28.05.2020
Номер документу89460367
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —659/270/20

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Разгуляєва О. В.

Ухвала від 18.05.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Разгуляєва О. В.

Ухвала від 05.05.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Разгуляєва О. В.

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Разгуляєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні