Рішення
від 26.05.2020 по справі 303/1025/20
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №303/1025/20

2/303/826/20

ряд. стат. звіту - 67

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2020 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі головуючого - судді Куцкір Ю.Ю.

при секретарі Славич М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Мукачево цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Мукачівської райдержадміністрації до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про відібрання дітей та стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування Мукачівської райдержадміністрації звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про відібрання дітей та стягнення аліментів.

Позов мотивований тим, що ОСОБА_1 є матір`ю дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , а ОСОБА_2 є батьком малолітніх дітей ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 Державна реєстрація народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведена відповідно до ч.1 ст.135 СК України. Малолітні ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 перебувають на обліку служби у справах дітей Мукачівської райдержадміністрації як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах у зв`язку з незадовільним виконанням батьківських обов`язків, зловживання батьками алкоголем, умовами проживання, які можуть нести загрозу життю та здоров`ю дітей. За час перебування на обліку, незважаючи на проведену профілактичну роботу, неодноразові виїзди, батьки не бажають змінюватися та не усвідомлюють загрозливі наслідки своєї безвідповідальної поведінки для дітей. До Органу опіки та піклування Мукачівської райдержадміністрації звернулася Бабичівська сільська рада з рішенням виконавчого комітету від 24.12.2019 року №14 Про доцільність відібрання дітей де вказано, що батьки не використали наданий їм термін для покращення матеріально-побутових умов проживання, продовжують зловживати спиртними напоями, тому доцільно відібрати дітей без позбавлення їх батьківських прав.

Представник позивача Органу опіки та піклування Мукачівської райдержадміністрації - ОСОБА_8 в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задоволити.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяву про розгляд справи без їх участі, у задоволенні позовних вимог просять відмовити.

Вивчивши заяву та дослідивши матеріали справи суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до повторного Свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 25.11.2010 року батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_9 та ОСОБА_10 (а.с. 9).

Відповідно до Свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого 23.01.2009 року батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с. 10).

Відповідно до Свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 виданого 24.06.2010 року батьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с. 11).

Відповідно до Свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 виданого 12.06.2014 року батьками ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с. 12).

Відповідно до Свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 виданого 02.08.2018 року батьками ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с. 13).

Згідно Наказів Служби у справах дітей №№11, 12, 13, 14, 15 від 15.05.2019 року дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 поставлено на облік як таких, що опинилися у складних життєвих обставинах (а.с. 18-22).

Відповідно до Рішення виконавчого комітету Бабичівської сільської ради Мукачівського району №14 від 24.12.2019 року вважається за доцільне відібрати ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у батьків без позбавлення батьківських прав (а.с. 23).

Із акту №02-25/11 від 13.01.2020 року вбачається, що при обстеженні матеріально-побутових умов у ОСОБА_1 було виявлено, що ОСОБА_1 разом з чоловіком виховують п`ятеро дітей. Проживають в будинку старого типу, який знаходиться в аварійному стані. В будинку повна антисанітарія, немає ніяких умов для проживання та навчання дітей. Батьки ніде не працюють, проживають за гроші, які отримують по догляду за дітьми. Діти не мають належного батьківського нагляду, часто пропускають школу. Бувають випадки коли діти ходять жебракувати до хат мешканців села. Обоє батьків зловживають спиртним (а.с. 26).

Згідно характеристики №02-25/09 від 13.01.2020 року ОСОБА_2 проживає разом з дружиною та п`ятьма неповнолітніми дітьми. Ніде не працює. Не займається вихованням дітей. Зловживає спиртними напоями, в результаті чого в сім`ї неодноразово відбуваються бійки (а.с. 27).

Згідно характеристики №02-25/10 від 13.01.2020 року ОСОБА_1 проживає разом з чоловіком та п`ятьма неповнолітніми дітьми. Ніде не працює. Не створює належних умов для дітей. Не приділяє ніякої уваги для виховання дітей (а.с. 28).

Відповідно до висновку Органу опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації №02-26/182 від 18.02.2020 року вважається доцільним відібрання від ОСОБА_1 без позбавлення батьківських прав малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та відібрання у ОСОБА_2 без позбавлення батьківських прав його малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 (а.с. 7-8).

Дані правовідносини регулюються Сімейним кодексом України.

Відповідно до ч.1 ст.150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ч.1 ст.12 ЗУ Про охорону дитинства батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно із ч.1 ст.152 СК України право дитини на належне батьківське виховання, забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Частиною 4 ст.155 СК України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до п.8 Постанови КМУ від 24.09.2008 р. № 866 Про питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини визначено, що у разі, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров`ю дитини, орган опіки та піклування, якому стало відомо про це, приймає рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють.

Згідно ч.1 ст. 170 СК України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу , а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням, або Органу опіки та піклування.

Позов про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав позивачем заявлено з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст.164 СК України .

Відповідно до роз`яснень пунктів 16 і 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу. Суд має право вирішити питання про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав та передати органу опіки та піклування (якщо цього потребують інтереси дитини), без визначення при цьому конкретного закладу.

При винесенні вказаного рішення суд враховує положення ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою Верховної Ради УРСР № 789-ХХІІ від 27 лютого 1991 року, в яких зазначено, що під час вирішення будь-яких питань щодо дітей, суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дітей.

Відповідно до ч.1 ст.79 СК України аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви.

У відповідності до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Частиною 1 ст. 182 СК України передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

В частині 2 цієї статті зазначено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Враховуючи вищенаведені обставини, суд приходить до переконання, що позов Органу опіки та піклування Мукачівської райдержадміністрації є обґрунтованим, а також таким, що підлягає до задоволення, оскільки залишення дітей у батьків є небезпечним для їх життя, здоров`я і морального виховання. Також з відповідачів слід стягнути аліменти на утримання неповнолітніх дітей.

Керуючись ст.ст. 79, 150 , 152 , 155 , 164 , 170, 180, 181, 182 Сімейного Кодексу України , ст.ст. 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ч.1 ст.12 Закону України Про охорону дитинства , ст.ст. 12 , 13 , 81 , 89 , 268 , 280-282 ЦПК України суд, -

РІШИВ:

Позов задоволити.

Відібрати від ОСОБА_1 без позбавлення батьківських прав її малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відібрати від ОСОБА_2 без позбавлення батьківських прав його малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Стягнути із ОСОБА_1 аліменти на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 у твердій грошовій сумі у розмірі по 1100 (одна тисяча сто) гривень, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, на кожну дитину, починаючи з 27.02.2020 року і до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Стягнути із ОСОБА_2 аліменти на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 у твердій грошовій сумі у розмірі по 1100 (одна тисяча сто) гривень, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, на кожну дитину, починаючи з 27.02.2020 року і до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 1681 (одна тисяча шістсот вісімдесят одну) гривню 60 копійок на наступні реквізити: отримувач коштів - ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (ЄДРПОУ) - 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача - UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету - 22030106.

Стягнути із ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 1681 (одна тисяча шістсот вісімдесят одну) гривню 60 копійок на наступні реквізити: отримувач коштів - ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (ЄДРПОУ) - 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача - UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету - 22030106.

Рішення суду в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Закарпатського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Позивач: Орган опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації, місце знаходження: 89600, м. Мукачево, вул.Штефана Августина, буд.21.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , паспорт серії НОМЕР_6 виданий 22.04.2009 року Мукачівським РВ ГУМВС України в Закарпатській області, місце проживання АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , паспорт серії НОМЕР_7 виданий 28.07.2005 року Мукачівським РВ УМВС України в Закарпатській області, останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складений 26.05.2020 року.

Головуючий Ю.Ю. Куцкір

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено28.05.2020
Номер документу89466935
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —303/1025/20

Ухвала від 27.09.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні