Ухвала
від 26.05.2020 по справі 755/7121/20
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/7121/20

Провадження №: 1-кс/755/2446/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" травня 2020 р. слідчий суддяДніпровського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,перевіривши виконаннявимог ст.ст.294-295-1 КПКУкраїни за клопотанням слідчого з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_2 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018100000000130 від 20.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

встановив

Слідчий слідчого з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_2 за погодженням з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 звернулися до слідчого судді, у порядку ст.ст. 294, 295-1 КПК України, з клопотанням про продовження строку досудового розслідування до трьох місяців, з підстав необхідності закінчення проведення процесуальних та слідчих дій та не можливості їх проведення у межах наявних строків у силу об`єктивних причин.

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що четвертим слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві, під процесуальним керівництвом прокуратури м. Києва, здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені за №32018100000000130 від 20.09.2018, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що відповідно до дослідження спеціаліста ТОВ «Дослідницький інформаційно - консультаційний центр» від 17.07.2018 № 2-17/07/2018 службові особи ТОВ «Східно-Європейський Експрес» (код ЄДР 38943419), у період 2018 року з метою умисного ухилення від сплати податків впровадили злочинну схему, яка полягає у пересиланні з використанням авіатранспорту на підставних фізичних осіб через митний кордон України (митний пост «Спеціалізований» Київської міської митниці) під виглядом міжнародних експрес-відправлень, товарів (переважно мобільних телефонів) та подальшої їх реалізації за готівкові кошти без відображення в податковому та бухгалтерському обліку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів податку на додану вартість на суму 3 190 211 грн. та мита на суму 1 595 105 грн., всього податків та зборів на суму 4 785 316 грн.

До митного поста «Спеціалізований» Київської міської митниці, до місця міжнародного поштового обміну ТОВ «Східно-Європейський Експрес», з періодичністю один - два рази на тиждень надходять міжнародні поштові відправлення з Китаю та Європи. Вказані відправлення використовуються для безмитного ввезення товарів під виглядом надання кур`єрських послуг та оформлюються на громадян України.

Дані партії товарів надходять на адресу умовних одержувачів - громадян України, з метою подрібнення партії товарів, що призводить до ухилення від сплати податків та зборів до державного бюджету України. В товаро-супровідних документах зазначені громадяни України, які взагалі не очікують та відповідно не отримують зазначені поштові відправлення.

Згідно реєстру отримувачів товарів від TOB ТОВ «Східно- Європейський Експрес» за 23.04.2018 та за 24.04.2018 встановлено 6839 осіб, які за документами отримали товари на загальну суму 15 951 054 грн.

Вартість товарів, яка переміщується в міжнародних поштових відправленнях занижується та оформлюється до 150 Євро, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 234 МК України сумарна вартість товарів, яка не перевищує еквівалент 150 Євро, не є об`єктом оподаткування митними платежами.

Під час кримінального провадження проведені наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії: проведено ряд негласних слідчих (розшукових) дій, а саме: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, спостереження за особою, спостереження за річчю та спостереження за місцем. За результатом проведення НСРД не встановлено жодних доказів вчинення кримінального правопорушення; допитано громадян України, які за документами ТОВ «Східно- Європейський Експрес» отримували поштові відправлення. Зазначені фізичні особи показали, що не отримували посилки від ТОВ «Східно-Європейський Експрес»; у ДП «Інформаційний центр» витребувано відомості з Єдиного реєстру довіреностей відносно фізичних осіб - одержувачів поштових відправлень; у Київській митниці ДФС витребувано копії документів ТОВ «Східно - Європейський Експрес» (товаросупровідні документи, реєстр одержувачів відправлень, документи щодо оформлення центральної сортувальної станції тощо); у банківських установах (у порядку ст.ст. 159-160 КПК України) вилучено документи, що становлять банківську таємницю ТОВ «Східно- Європейський експрес». За результатом аналізу руху коштів встановлено надходження грошових коштів від фізичних осіб на рахунки ТОВ «Східно- Європейський експрес» із призначенням платежу «Оплата за кур`єрські послуги», «За кур`єрські послуги та оформлення»; проведено ряд обшуків: на центральній сортувальній станції ТОВ «Східно-Європейський експрес», за місцями проживання фігурантів кримінального провадження та у транспортних засобах Товариства. За результатом проведених обшуків не виявлено та не вилучено речей і документів, які б мали доказове значення у кримінальному провадженні; допитано колишнього директора ТОВ «Східно - Європейський Експрес», діючого директора та працівників ТОВ «Східно - Європейський Експрес». Останні відмовилися надавати показання на підставі ст. 63 Конституції України.

За результатами досудового розслідування постановою від 12.12.2019 кримінальне провадження закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Однак, постановою першого заступника Генерального прокурора від 21.02.2020 постанову про закриття кримінального провадження від 12.12.2019 скасовано.

На даний час для прийняття рішення, передбаченого ст.ст. 283-284 КПК України, необхідно встановити та допитати фізичних осіб, які за документами ТОВ «Східно-Європейський Експрес» отримували поштові відправлення.

Вищевказані процесуальні дії не вдалось здійснити раніше у зв`язку із складністю провадження, що полягає у неможливості ідентифікації фізичних осіб - отримувачів поштових відправлень через зазначення в товаросупровідних документах адрес нежитлових приміщень та недостатньої кількості ідентифікуючих даних.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 30.05.2020, що недостатньо для проведення зазначених процесуальних дій.

Продовження строків досудового розслідування, на думку слідчого, сприятиме проведенню та завершенню комплексу слідчих та інших процесуальних дій, направлених на отримання відомостей про обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, вважає необхідним повернути клопотання слідчого, виходячи з наступного.

Слідчим суддею було встановлено, що четвертим слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві, під процесуальним керівництвом прокуратури м. Києва, здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені за №32018100000000130 від 20.09.2018, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Жодній особі повідомлення про підозру не вручалося.

Строк досудового розслідування закінчується 30.05.2020 року.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч. 2 ст. 295-1 КПК України у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: найменування (номер) кримінального провадження; всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Як вбачається зі змісту клопотання та доданих до нього копій матеріалів кримінального провадження, клопотання подано без додержання вимог, передбачених ст.295-1 КПК України.

Так, слідчий в обґрунтування вимог клопотання не зазначає обставини, які б перешкоджали встановити особу, яка скоїла дане кримінальне правопорушення, а також встановити та допитати фізичних осіб, які за документами ТОВ «Східно-Європейський Експрес» отримували поштові відправлення, не зазначає інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

Слідчим суддею встановлено, що протягом майже двох років з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудового розслідування в рамках досудового розслідування слідчим проведені наступні слідчі дії, а саме: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, спостереження за особою, спостереження за річчю та спостереження за місцем. За результатом проведення НСРД не встановлено жодних доказів вчинення кримінального правопорушення; допитано громадян України, які за документами ТОВ «Східно- Європейський Експрес» отримували поштові відправлення. Зазначені фізичні особи показали, що не отримували посилки від ТОВ «Східно-Європейський Експрес»; у ДП «Інформаційний центр» витребувано відомості з Єдиного реєстру довіреностей відносно фізичних осіб - одержувачів поштових відправлень; у Київській митниці ДФС витребувано копії документів ТОВ «Східно - Європейський Експрес» (товаросупровідні документи, реєстр одержувачів відправлень, документи щодо оформлення центральної сортувальної станції тощо); у банківських установах (у порядку ст.ст. 159-160 КПК України) вилучено документи, що становлять банківську таємницю ТОВ «Східно- Європейський експрес». За результатом аналізу руху коштів встановлено надходження грошових коштів від фізичних осіб на рахунки ТОВ «Східно- Європейський експрес» із призначенням платежу «Оплата за кур`єрські послуги», «За кур`єрські послуги та оформлення»; проведено ряд обшуків: на центральній сортувальній станції ТОВ «Східно-Європейський експрес», за місцями проживання фігурантів кримінального провадження та у транспортних засобах Товариства. За результатом проведених обшуків не виявлено та не вилучено речей і документів, які б мали доказове значення у кримінальному провадженні; допитано колишнього директора ТОВ «Східно - Європейський Експрес», діючого директора та працівників ТОВ «Східно - Європейський Експрес».

Ніяких об`єктивних обставин, що перешкоджали раніше виконати вказані процесуальні дії, а саме: встановити особу, яка скоїла дане кримінальне правопорушення, а також встановити та допитати фізичних осіб, які за документами ТОВ «Східно-Європейський Експрес» отримували поштові відправлення; провести інші процесуальні та слідчі (розшукові) дії потреба в яких може виникнути під час досудового розслідування, слідчим не зазначено.

Відповідно до ч. 2 ст. 295-1 КПК України у клопотанні про продовження строку досудового розслідування слідчий, прокурор зобов`язані зазначити найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Зокрема ч. 4 ст. 294 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Разом з тим, в поданому клопотанні слідчий не вказав в чому саме полягає складність кримінального провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Відповідно ч. 2 ст. 295-1 КПК України, слідчий суддя встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті, повертає його особі, яка його подала, про що постановляє ухвалу.

З урахуванням викладеного, а також тієї обставини, що клопотання слідчого не відповідає вимогам ст. 295-1 КПК України, клопотання про продовження строку досудового розслідування підлягає поверненню слідчому слідчого з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя,

постановив

Клопотання слідчого слідчого з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_2 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018100000000130 від 20.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212КК України - повернути особі, яка його подала.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя :

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89468301
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018100000000130 від 20.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —755/7121/20

Ухвала від 02.06.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Метелешко О. В.

Ухвала від 02.06.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Метелешко О. В.

Ухвала від 26.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні