Ухвала
від 20.05.2020 по справі 925/13/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

бульвар Шевченка, 307, м. Черкаси, 18005, тел. (0472) 31-21-49, факс (0472) 37-70-73, код ЄДРПОУ 03500051, e-mail: inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

20 травня 2020 року м.Черкаси Справа № 925/13/16

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Боровика С.С. з секретарем судового засідання Вініченко О.Б., за участю:

ліквідатор банкрута Бахматський О.О. (особисто),

ГУПФУ в Черкаській області Бігун Л.А. (по довіреності),

ГУ ДПС у Черкаській області Тесля В.І. (по довіреності),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні господарського суду Черкаської області клопотання представника Головного управління ДПС у Черкаській області про усунення ліквідатора банкрута від виконання своїх обов`язків

у справі №925/13/16

за заявою Українсько-американського спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю КАІС

до товариства з обмеженою відповідальністю Мрія

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Черкаської області від 28.07.2016 року боржника визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Бахматського О.О.

Від представника кредитора надійшло клопотання, в якому просить суд звільнити за неналежне виконання обов`язків ліквідатора арбітражного керуючого Бахматського О.О.

Від арбітражного керуючого Новосельцева В.П. надійшла заява від 14.01.2020 року про участь у розгляді справи.

У судовому засіданні 03.03.2020 року представник ГУ ДПС у Черкаській області клопотання підтримав, просить задовольнити, 20.05.2020 року представник в судове засідання не з`явився, що не перешкоджає розгляду справи по суті.

Ліквідатор банкрута Бахматський О.О. в судове засідання 20.05.2020 року не з`явився, причини неявки не повідомив, що не перешкоджає розгляду справи по суті, в судовому засіданні 03.03.2020 заперечив проти поданого клопотання.

Представник Українсько-американського спільного підприємства у формі ТОВ КАІС в судовому засіданні 03.03.2020 заперечила проти поданого клопотання, просила суд відмовити у його задоволенні.

Представник ГУ ПФУ в Черкаській області в судове засідання 20.05.2020 не з`явився, направив клопотання про розгляд справи без участі свого представника.

Дослідивши матеріали справи, суд відмовляє у задоволенні клопотання представника кредитора Головного управління ДПС у Черкаській області з наступних правових підстав та мотивів.

З матеріалів клопотання встановлено, що ухвалою господарського суду Черкаської області від 17.02.2016 року порушено провадження у справі, призначено розпорядником майна банкрута ТОВ "МРІЯ" арбітражного керуючого Бахматського Олександра Олександровича.

Ухвалою суду від 01.06.2016 року затверджено реєстр вимог кредиторів, відповідно до якого у шосту чергу включені кредиторські вимоги Золотоніської ОДПУ ГУ ДФС у Черкаській області (реорганізовано 11.11.2019 року в ГУ ДПС у Черкаські області) в сумі 2022301,77 грн., до першої черги судовий збір в сумі 2756 грн.

28.07.2016 року постановою суду визнано боржника банкрутом, ліквідатором банкрутом призначено Бахматського О.О.

Під час ознайомлення з матеріалами справи представником ГУ ДПС у Черкаській області, який є учасником провадження у справі, встановлено неналежне виконання обов`язків, покладених на арбітражного керуючого (ліквідатора) згідно із Законом про банкрутство та Кодексом України з процедур банкрутства, зокрема щодо неподання ліквідатором з часу свого призначення, а саме за період серпень 2016 по жовтень 2019 рік звітів про хід проведення процедури банкрутства боржника ТОВ Мрія , в яких повинна бути відображена інформація про вжиття заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; проведення аналізу інформації про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури: формування ліквідаційної маси, інші заходи передбачені законодавством та враховуючи те, що ліквідаційна процедура триває більше як три роки, є правові підстави вважати роботу арбітражного керуючого (ліквідатора) Бахматського О.О. незадовільною.

На думку представника кредитора, діяльність ліквідатора має бути прозорою, ліквідатор зобов`язаний щомісячно звітувати перед комітетом кредиторів боржника, невиконання вимог комітету кредиторів щодо надання інформації чи копій документів, що стосується банкрута, суперечить інтересам кредиторів та нормам Закону про банкрутство.

Частиною 4 статті 61 Кодексу визначено, що ліквідатор не менш як один раз на місяць подає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансовий стан і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та під час проведення ліквідаційної процедури, про використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Відповідно до частини 4 статті 28 Кодексу відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень здійснюється господарським судом за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою у разі: невиконання або неналежного виконання обов`язків, покладених на арбітражного керуючого; зловживання правами арбітражного керуючого; подання до суду неправдивих відомостей; відмови арбітражному керуючому в наданні допуску до державної таємниці або скасування раніше наданого допуску; припинення діяльності арбітражного керуючого; наявності конфлікту інтересів.

03.03.2020 на адресу суду від ліквідатора Бахматського О.О. надійшло клопотання разом із звітом про виконану роботу в ліквідаційній процедурі наступного змісту.

З метою виявлення майна та інших оборотних та необоротних активів ТОВ "Мрія", ліквідатором було направлено запити до: Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, Державної інспекції сільського господарства в Черкаській області; Державна служба України з безпеки на транспорті; Державної авіаційної служби України; Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Регіонального відділення фонду державного майна України по Черкаській обл; Управління безпеки дорожнього руху; Управління державної архітектурно будівельної інспекції у Черкаській області; Управління Держпраці у Черкаській області; Управління статистики у Золотоніському районі; Франківська сільрада; Черкаська митниця ДФС; Чернобаївського відділення Золотоніської ОДШ ГУ ДФС у Черкаській області; Державна реєстраційна служба (щодо нерухомого майна); Витяг з реєстру обтяжень рухомого майна; ДП Держреєстри України .

Згідно відповіді Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області за боржником на праві користування закріплено 13 земельних ділянок загальною площею 44,8234 га.

Згідно відповіді Державної інспекції сільського господарства в Черкаській області за боржником зареєстрована сільськогосподарська техніка у кількості 2 одиниці, трактор колісній МТЗ-80 та Екскаватор ЭО-2621. Однак на даний час зазначена у відповіді техніка продана з аукціону в рахунок погашення податкового боргу, але не знята з обліку в зв`язку з відсутністю печатки господарства.

Згідно відповіді Державної служби України з безпеки на транспорті відсутні записи щодо суден, власником або судновласником яких є боржник.

Згідно відповіді Державної авіаційної служби України за боржником повітряні судна ніколи не були зареєстровані.

Згідно відповіді Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку станом на 31.12.2015 року серед власників, які володіють значними пакетами акцій, боржник не значиться.

Згідно відповіді Регіонального відділення фонду державного майна України по Черкаській області регіональне відділення веде Реєстр державного майна, яке у процесі приватизації не увійшло до статутних капіталів господарських товариств і наділене повноваженнями щодо його управління. Підприємство боржник державою не створювалося, робота по визначенню державної частки не проводилась.

Згідно відповіді Управління безпеки дорожнього руху (Міністерство внутрішніх справ України Регіональний сервісний центр в Черкаській області) за боржником обліковуються наступні транспортні засоби: ВАЗ 21213 - 2004 року випуску ПАЗ 3205 - 2005 року випуску ВАЗ 21213 - 2003 року випуску.

Згідно відповіді Управління Держпраці у Черкаській області реєстрація, перереєстрація, тимчасова реєстрація технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, вантажопідіймальних споруд та машин, механізмів, трубопроводів, об`єктів нафтогазового комплексу, ділянок надр для експлуатації та будівництва підземних споруд, які належать ТОВ Мрія управлінням не проводилась.

Згідно витягу з Державного реєстру прав власності за боржником на праві власності станом на 03.03.2016 року зареєстровано нерухоме майно.

Також при розгляді заяв кредиторів ліквідатором було встановлено, що ВДВС Чорнобаївського районного управління юстиції було накладено арешт та заборону відчуження на все майно боржника. До складу майна, що було описано входить нерухоме та рухоме майно.

Опис об`єкта:

Кормокухня, приміщення цегляне 4x6 м, вкрите шифером

Гараж автомобільний, цегляний, на 3 автомобілі

Гаражі тракторні, цегляні на 4 машини, вкриті шифером

Будівельна майстерня, цегляне приміщення, вкрите шифером

Відгодівельні майданчики, дерев`яні

Огорожа з металевими елементами секціями

Електростанція Дизель-генератор

Критий тік під шифером на металевих опорах

Силососховище з бетонних плит, придатний для використання

Корівник 4-х рядний, цегляний, вкритий шифером

підвіс для СГ машин

свинарник-маточник, вкритий шифером

телятник цегельний 2-х рядний на 150 голів

телятник цегельний 2-х рядний на 150 голів

телятник цегельний 2-х рядний на 150 голів

свинарник відгодівельний цегляний

свинарник для дорощення

скважини водонапірні

критий тік під шифером на асфальтному майданчику

магазин цегляний

відгодівельний майданчик на свинофермі

Транспорт и техника:

Трактор колісний МТЗ-80 1994р. Трактор колісний МТЗ-80 1992р Трактор колісний МТЗ-80 1987р Трактор колісний МТЗ-80 1994р Трактор колісний Т-150К-09 1985 Екскаватор ЄО-2621 1991р Причеп 2ПТС-4 1989р Причеп 2ПТС-4 1991р

Також було встановлено, що зазначене майно було реалізовано Золотоніською об`єднаною ДПІ ГУ ДФС у Черкаській області в рахунок погашення податкового боргу.

Враховуючи специфіку діяльності ТОВ Мрія , з метою виявлення майна банкрута, ліквідатором було направлено запит до ДП Держреєстри України .

Згідно відповіді ДП Держреєстри України за даними основного реєстру складських документів на зерно та зерна, прийнятого на зберігання, ТОВ Мрія не зберігає зерно на зернових складах, підключених до основного реєстру складських документів на зерно та зерна.

В лютому місяці 2018 року ліквідатором було виявлено транспортні засобі що належать ТОВ Мрія а саме: Автомобіль ВАЗ 21213 2003р, Автомобіль ВАЗ 21213 2004р, Автобус ПАЗ 3205 2005р.

Автобус ПАЗ 3205 знаходився на території приватного будинку колишнього працівника ТОВ Мрія , який був його водієм, але на час виявлення ліквідатором даного транспортного засобу помер. Оскільки технічний стан автобуса був невідомий, а доступу до приватного подвір`я ліквідатор не мав, питання вивезення даного транспортного засобу довелось відкласти. Інші транспортні засоби були у несправному, занедбаному стані.

Через відсутність коштів перевезення виявлених автомобілів ліквідатору вдалося профінансувати лише 21.05.2018 року.

Прибувши з технікою для перевезення, ліквідатором булу виявлено, що автобус ПАЗ 3205 2005 року випуску, який перебував на приватному подвір`ї, відсутній. У зв`язку із чим 22.05.2018 року ліквідатором було складено заяву про злочин та направлено її до Чорнобаївського відділення поліції Золотоніського відділу поліції.

Листом від 14.06.2018 року №2584/68/01-2018 Чорнобаївське відділення поліції Золотоніського відділу поліції повідомило, що за заявою ліквідатора розпочато кримінальне провадження 12018250280000331 від 23.05.2018 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст. 356 КК України.

Станом на теперішній час слідчими діями правоохоронних органів майно, а саме Автобус ПАЗ 3205 2005р не знайдено.

17 серпня 2018 року з метою реалізації майна банкрута ліквідатором було укладено договір про надання послуг № 17/08 з Товарною біржою Міжрегіональна Українська Біржа .

Згідно висновків експерта від 27 вересня 2018 року загальна ринкова вартість автомобілів ВАЗ 21213 2003р та ВАЗ 21213 2004р становить 25 691,25 (двадцять п`ять тисяч шістсот дев`яносто одна гривня) 25 копійок.

Згідно протоколу аукціону, який відбувся 05 листопада 2018 року переможцем аукціону став громадянин України ОСОБА_1 , який запропонував ціну 28 260,37 (двадцять вісім тисяч двісті шістдесят гривень) 37 копійок.

На теперішній час ліквідатором проводиться закриття рахунків ТОВ Мрія . Згідно довідки від 26.02.2020 року, виданої AT Райффайзен Банк Аваль , залишок на рахунку який був відкритий на ім`я ТОВ Мрія , становить 0 (нуль гривень 0 копійок). Згідно довідки № 21/30-16 від 27.02.2020 року, виданої AT Райффайзен Банк Аваль рахунок який був відкритий на ім`я ТОВ Мрія IBAN НОМЕР_1 НОМЕР_2 закрито.

Згідно довідки № 42 від 26.02.2020 року виданої ПАТ Державний ощадний банк України залишок на рахунку який був відкритий на ім`я ТОВ Мрія становить 0 (нуль) гривень 0 копійок.

Згідно квитанції № 6307235924 від 26 лютого 2020 року ліквідатором сплачено за послугу ПАТ Державний ощадний банк України із закриття рахунку відкритого на ім`я ТОВ Мрія , однак довідку про закриття рахунку станом на даний час ПАТ Державний ощадний банк України не видало.

Рахунок відкритий у AT КБ ПРИВАТБАНК буде закрито найближчим часом, оскільки за рахунком значиться заборгованість за розрахунково касове обслуговування.

На теперішній час ліквідатором проводиться архівація документів, які підлягають тривалому зберіганню з метою передання їх до архівної установи.

Дослідивши подані учасниками судового процесу письмові докази, заслухавши думку учасників судового процесу, суд зазначає наступне.

Постановою господарського суду Черкаської області від 28.07.2016 року боржника визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Бахматського О.О.

Ліквідаційна процедура триває більший термін, який передбачений КУзПБ. Ліквідатор обґрунтував таку тривалу ліквідаційну процедуру тим, що великий період часу перебував на лікуванні, в судовому засіданні надавав для огляду докази з цього приводу.

З матеріалів справи вбачається, що за боржником не має рухомого та нерухомого майна, або інших цінностей, що могли бути реалізованими в погашення заборгованості перед кредиторами. У ліквідатора залишені незавершені формальності для завершення ліквідаційної процедури та подання суду на затвердження звіт та ліквідаційний баланс. Тому суд вважає, що при звільненні ОСОБА_2 та призначенні іншого ліквідатора, ліквідаційна процедура лише затягнеться на невизначений термін.

Тому суд вважає необхідним, відмовити у задоволенні клопотання представника Головного управління ДПС у Черкаській області про усунення ліквідатора банкрута від виконання своїх обов`язків та зобов`язати ліквідатора Бахматського О.О. в найкоротші терміни подати суду на затвердження звіт та ліквідаційний баланс.

Керуючись Кодексом України з процедур банкрутства, статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Відмовити у задоволенні клопотання представника Головного управління ДПС у Черкаській області про усунення ліквідатора банкрута від виконання своїх обов`язків.

2.Зобов`язати ліквідатора Бахматського О.О. у найкоротші терміни подати суду на затвердження звіт та ліквідаційний баланс.

Ухвала може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя С.С.Боровик

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено28.05.2020
Номер документу89484837
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/13/16

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 14.07.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 20.05.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 12.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 03.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 22.01.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Ухвала від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні