Рішення
від 27.05.2020 по справі 548/722/20
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/722/20

Провадження № 2-о/548/30/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.05.2020 року Хорольський районний суд Полтавської області у складі

головуючого - судді Старокожка В.П.,

секретаря судового засідання - Комаренко В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Староаврамівська сільська рада Хоролсьького району Полтавської області, Чаплинська селищна громада Херсонської області, Хорольська державна нотаріальна контора, про встановлення факту місця відкриття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позиція заявника та заперечення заінтересованої особи, процесуальні дії, вчинені по справі.

Заявник звернувся до Хорольського районного суду з вищевказаним позовом.

На обґрунтування заяви зазначає, що позивач є дочкою та спадкоємицею першої черги за законом померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

З метою оформлення спадкових прав позивачка звернулась з заявою до нотаріуса про відкриття спадщини після померлого ОСОБА_2 , однак з листа завідувача Хорольської державної нотаріальної контори Решти С . М. слідує, що місце відкриття спадщини підтверджується відповідними документами і відповідно до п. 1.14 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, у разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини спадкоємцеві необхідно звернутися до суду про встановлення місця відкриття спадщини, а тому просила суд на підставі ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України, ст. ст. 315, 316 ЦПК України встановити зазначений факт.

08.05.2020 року по справі було відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку окремого провадження.

Представник заінтересованої особи Староаврамівської сільської ради Хоролсьького району Полтавської області у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, протягом строку, встановленого судом, подав до суду відзив, в якому не заперечує проти задоволення заяви, просить розглянути справу у його відсутність за наявними у справі матеріалами.

Представник заінтересованої особи Чаплинської селищної громади Херсонської області у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, протягом строку, встановленого судом, подав до суду відзив, в якому не заперечує проти задоволення заяви, просить розглянути справу у його відсутність за наявними у справі матеріалами.

Представник заінтересованої особи Хорольської державної нотаріальної контори у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, протягом строку, встановленого судом, подав до суду відзив, в якому не заперечує проти задоволення заяви, просить розглянути справу у його відсутність за наявними у справі матеріалами.

Заявник у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, у заяві просив суд розглянути справу у його відсутність за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази по справі, суд вважає, що вимоги заявника підлягають задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини, встановлені судом.

З наданих до суду доказів, встановлено, що ОСОБА_1 є дочкою та спадкоємицею першої черги за законом померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , що підтверджується копіями Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 та Свідоцтва про народження НОМЕР_2 .

З указаного свідоцтва про смерть ОСОБА_2 вбачається, що зареєстрованим місцем проживання спадкодавця було смт Чаплинка Херсонської області.

З метою оформлення спадкових прав позивачка звернулась з заявою до нотаріуса про відкриття спадщини після померлого ОСОБА_2 , однак з листа завідувача Хорольської державної нотаріальної контори Решти С.М. слідує, що місце відкриття спадщини підтверджується відповідними документами і відповідно до п. 1.14 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, у разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини спадкоємцеві необхідно звернутися до суду про встановлення місця відкриття спадщини.

На даний час позивачка не може звернутися до Хорольської державної нотаріальної контори з метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки не встановлено місця відкриття спадщини, і необхідно в судовому порядку встановити той факт, що місцем відкриття спадщини є АДРЕСА_1 , так як за вказаною адресою він фактично проживав та на території Староаврамівської сільської ради знаходиться його спадкове майно, що доводиться довідкою Відділу у Хорольському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 23.12.2019 року, а тому даний факт повинен бути встановлений судом.

Норми права, застосовані судом.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 12 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом та кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері..

Згідно положень ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно положень ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Мотивована оцінка аргументів учасників справи.

Незважаючи на реєстрацію померлого на території Чаплинської селищної громади Херсонської області, ОСОБА_2 довгий час проживав у АДРЕСА_1 , та за вказаною адресою на території Староаврамівської сільської ради знаходиться його спадкове майно, що доводиться довідкою Відділу у Хорольському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 23.12.2019 року.

Встановлення факту має юридичне значення, оскільки необхідне заявнику для оформлення спадщини, яка відкрилася після смерті спадкодавця.

Зважаючи на викладене, вимоги заявниці підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 1264 ЦК України, ст.ст. 3 , 4 , 315, 319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 ,

( ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , ІПН: НОМЕР_4 )

заінтересовані особи: Староаврамівська сільська рада Хорольського району Полтавської області,

(код ЄДРПОУ: 22535552, адреса: с. Староаврамівка Хорольського району Полтавської області)

Чаплинська селищна громада Херсонської області,

(код ЄДРПОУ: 26348829, адреса: смт Чаплинка, вул. Паркова, буд. 40, Чаплинського району Херсонської області)

Хорольська державна нотаріальна контора,

(код ЄДРПОУ: 02900203, адреса: м. Хорол, вул. Незалежності, буд. 21а, Полтавської області)

про встановлення факту місця відкриття спадщини

задовольнити повністю .

Встановити факт місця відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення шляхом подачі відповідної заяви до Полтавського апеляційного суду або, у відповідності до п. 15.5 ч. 1 Перехідних положень ЦПК України, до Хорольського районного суду Полтавської області (до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи). Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Дата складання повного тексту судового рішення: 27.05.2020

Головуючий

СудХорольський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення27.05.2020
Оприлюднено29.05.2020
Номер документу89495505
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —548/722/20

Рішення від 27.05.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 08.05.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні