Рішення
від 28.05.2020 по справі 629/984/20
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/984/20

Номер провадження 2-о/629/57/20

Р I Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2020 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі: головуючого - судді Смірнової Н.А., за участю секретаря Андрієнко С.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Лозова, Харківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Лозівська міська об`єднана територіальна громада, в особі Лозівської міської ради Харківської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, -

в с т а н о в и в:

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, посилаючись на те, що йому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ХР № 100852, виданого Новоіванівською сільською радою народних депутатів 15.11.2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 90, на праві приватної власності належить земельна ділянка, загальною площею 11,44 га, кадастровий номер 6323983500:01:000:0566. При видачі Державного акту була допущена описка в написанні по-батькові заявника, а саме зазначено ОСОБА_1 , замість вірного ОСОБА_1 , як він значиться відповідно до паспорту громадянина України. Заявник з цього приводу звертався до Лозівської міської ради Харківської області, але йому було відмовлено та зазначено, що Лозівська міська рада Харківської області, яка є правонаступником Новоіванівської сільської ради Лозівського району Харківської області, не може внести виправлення у Державний акт. В зв`язку з чим просить встановити факт належності йому Державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ХР № 100852, виданого Новоіванівською сільською радою народних депутатів 15.11.2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 90, виданого на ім`я ОСОБА_1 .

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, але надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, на задоволенні заявлених вимог наполягав в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Лозівської міської об`єднаної територіальної громади в особі Лозівської міської ради Харківської області в судове засідання не з`явилася, але надала до суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника, справу вирішити на розсуд суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши письмові докази у їх сукупності, суд встановив наступні факти та відповідні ним правовідносини.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Встановлення юридичних фактів у порядку окремого провадження сприяє реалізації конституційних прав громадян. Умовами, за наявності яких можливим є звернення до суду для встановлення фактів, що мають юридичне значення є те, що згідно із законом ці факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб; чинним законодавством не передбачено іншого порядку, їх встановлення факту потрібне заявникові для конкретної мети.

При розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник є власником земельної ділянки площею 11,44 гектарів в межах згідно з планом, розташованої на території Новоіванівської сільської ради Лозівського району Харківської області, що підтверджується копією Державного акту на право приватної власності на землю серія ІV-ХР № 100852, виданого Новоіванівською сільською радою народних депутатів 15.11.2001 року.

Однак у вищевказаному Державному акті про право приватної власності на землю його по батькові зазначено як ОСОБА_1 замість вірного ОСОБА_1 . Вказана помилка не дає можливості заявнику вільно користуватися та розпоряджатися своєю земельною ділянкою на власний розсуд.

Як вбачається з паспорта серії НОМЕР_1 , виданого Лозівським МРВ УМВС України в Харківській області 14 травня 1997 року прізвище, ім`я та по батькові заявника по справі значиться як ОСОБА_1 .

Крім цього факт належності заявнику вищевказаного правовстановлюючого документу підтверджується довідкою про присвоєння ідентифікаційного номеру, в якій по батькові заявника також значиться, як ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ст. 76, ч. 1 ст. 81, ст. 90 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

На підставі п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Досліджені докази вказують на те, що у правовстановлюючому документі, а саме у державному акті на право приватної власності на землю, допущено помилку у написанні по батькові заявника, усунення якої є неможливим в позасудовому порядку, тому наявними є підстави для встановлення факту, що має юридичне значення.

Встановлення факту належності вказаного документу заявнику має юридичне значення, оскільки наявність такої розбіжності позбавляє його можливості вільно розпоряджатися власним майном, а відтак суд вважає заяву ОСОБА_1 обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню .

Керуючись ст.ст. 2, 4, 82, 89, 263-265, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 правовстановлюючого документу, а саме: Державного акту на право приватної власності на землю серія ІV-ХР № 100852, виданого Новоіванівською сільською радою народних депутатів 15.11.2001 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 90, на ім`я ОСОБА_1 .

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Лозівський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк апеляційної скарги, з дня проголошення рішення (п. 15, п.п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не буде подано.

На час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), процесуальні строки на подання заяви про апеляційне оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Казанбаш, Арського району, Татарстан, громадянин України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий Лозівським МРВ УМВС України в Харківській області 14 травня 1997 року.

Заінтересована особа: Лозівська міська об`єднана територіальна громада в особі Лозівської міської ради Харківської області, місцезнаходження: Харківська область, м. Лозова, вул. Ярослава Мудрого, 1, ЄДРПОУ 06716633.

Суддя Н.А. Смірнова

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення28.05.2020
Оприлюднено01.06.2020
Номер документу89506925
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —629/984/20

Рішення від 28.05.2020

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Смірнова Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні