Ухвала
від 28.05.2020 по справі 757/51512/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/51512/19-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2020 року Печерський районний суд м. Києва в складі :

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілих ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

законних представників потерпілих ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

представника потерпілих адвоката ОСОБА_8 ,

захисника адвоката ОСОБА_9 ,

обвинуваченого ОСОБА_10 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Києві кримінальне провадження, про притягнення до кримінальної відповідальності

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Фастова Київська обл., громадянина України, з вищою освітою, працюючого тренером-викладачем боротьби самбо ДЮСШ №1 Печерського району м. Києва, одруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_10 пред`явлено обвинувачення в тому, що він 06.02.2019 року близько 15:20 год. проїжджаючи на автомобілі «Мitsubishi Lancer» за адресою: м. Київ, перехрестя вулиць Іоанна Павла 2 та Івана Кудрі, помітив трьох неповнолітніх осіб: ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_11 , а також їхніх друзів ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , останній із яких граючись в сніжки випадково влучив сніжкою по його проїжджаючому автомобілі, чим привернув до них увагу останнього. ОСОБА_10 розвернувшись на автомобілі далі по вулиці зупинив автомобіль біля перехрестя і вийшовши з нього направився в сторону групи неповнолітніх осіб. Підійшовши ближче, ОСОБА_10 усвідомлюючи, що він знаходиться в громадському місці, демонструючи зневагу до існуючих правил і норм поведінки, грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, проявляючи особливу зухвалість, наніс один удар кулаком правої руки в область живота Кудлай- ОСОБА_15 , від чого останній зігнувся і ліг на тротуар. Розвернувшись та зробивши декілька кроків ОСОБА_10 мовчки продовжуючи свій злочинний умисел наніс ОСОБА_5 , один удар кулаком в область живота та наніс більше одного удару лівою ногою під коліно правої ноги ОСОБА_5 . Після чого ОСОБА_10 продовжуючи свій злочинний умисел наносив удари кулаком правої руки в область підборіддя ОСОБА_4 , від чого останній відступаючи підслизнувся та впав. Коли ОСОБА_4 піднявся, ОСОБА_10 схопив його за куртку і почав тягнути в різні сторони, від чого останній знову впав на тротуар. Коли ОСОБА_4 піднявся, ОСОБА_10 знову почав йти в його сторону, в результаті чого останній виставив ліву ногу, однак ОСОБА_10 зробив підсічку під праву ногу від чого ОСОБА_4 знову впав на спину. Коли ОСОБА_4 піднявся в третій раз, ОСОБА_10 знову його штовхнув в область грудної клітки від чого останній знову впав.

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_10 , які виразились у грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю (хуліганство), кваліфіковані за ч. 1 ст. 296 КК України.

Під час підготовчого судового засідання захисником адвокатом ОСОБА_9 заявлено клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_10 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України у зв`язку з передачею останнього на поруки, та надав протокол № 1 від 14.01.2020 року зборів трудового колективу ДЮСШ №1 Печерського району м. Києва та відповідне клопотання колективу від 14.01.2020 року.

Обвинувачений ОСОБА_10 підтримав клопотання захисника - адвоката.

Прокурор, потерпілі ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , їх законні представники ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та представник потерпілих ОСОБА_8 в підготовчому судовому засіданні не заперечували проти задоволення заявленого клопотання, передачі обвинуваченого на поруки, звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження.

Заслухавши думку учасників судового процесу, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ст. 44 КК України особа, яка винила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом.

Кримінальне правопорушення, у якому обвинувачується ОСОБА_10 , відповідно до ст. 12 КК України віднесене до категорії злочинів невеликої тяжкості.

Згідно ст. 47 КК України, особу яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що протягом року з дня передачі її на поруки, вона виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку. У разі порушення умов передачі на поруки особа притягається до кримінальної відповідальності за вчинений нею злочин.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі за наявності підстав, передбачених ч. 2 ст.284 КПК України.

Згідно ч.2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом в тому числі у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Суд враховує, що обвинувачений ОСОБА_10 вчинив злочин невеликої тяжкості, щиро покаявся, раніше не судимий, до кримінальної відповідальності не притягувався, а також, що клопотання колективу оформлене належним чином протоколом зборів колективу ДЮСШ №1 Печерського району м. Києва є аргументованим по суті, обвинувачений погоджується на звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав. Суд також з`ясував, що позиція обвинуваченого є добровільною та істинною.

За таких обставин та враховуючи думку потерпілих та прокурора, які не заперечували проти закриття кримінального провадження та передачі обвинуваченого на поруки, суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_10 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України в зв`язку з передачею особи на поруки колективу ДЮСШ №1 Печерського району м. Києва, за умови, що він протягом року з дня передачі на поруки виправдає довіру колективу, не буде ухилятися від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку, а кримінальне провадження відносно нього закрити.

Цивільний позов не заявлений.

Судові витрати підлягають стягненню з обвинуваченого

Питання щодо речових доказів вирішити у відповідності до вимог ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. 284, 285, 314 КПК України, ст. 44, 47 КК України, суд,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_10 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України з підстав передбачених ст. 47 КК України з передачею на поруки колективу ДЮСШ №1 Печерського району м. Києва за умови, що протягом року з дня передачі на поруки він виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_10 за ч. 1 ст. 296 КК України - закрити.

Стягнути з обвинуваченого ОСОБА_10 на користь держави процесуальні витрати за проведення судово-медичної експертизи №042-1694-2019 від 16.09.2019 року в сумі 1619,10 грн. та за проведення судово-медичної експертизи №042-1693-2019 від 16.09.2019 року в сумі 1796,90 грн., а всього загальну суму 3416 грн.

Речові докази по справі:

- речі, які постановами слідчого від 23.05.2019 року та 06.07.2019 року визнані речовими доказами та долучені до матеріалів досудового розслідування залишити в матеріалах досудового розслідування.

На ухвалу може бути подана апеляція до Київського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення, через Печерський районний суд м. Києва.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.05.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/51512/19-к

Ухвала від 28.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні