Ухвала
від 19.05.2020 по справі 923/1529/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

19 травня 2020 року м.Херсон Справа № 923/1529/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. , за участю секретаря судового засідання Кудак М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (73026, м.Херсон пр.Ушакова,75, ідентифікаційний код юридичної особи ЄДРПОУ 39394259)

до Боржника : Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Югтранс" (м.Нова Каховка Херсонської області, вул. Історична (колишня Леніна), 35, ідентифікаційний код юридичної особи код ЄДРПОУ 31740177)

про банкрутство

За участю представників

від ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі - Кромп О.П., довіреність у справі

від ГУ ПФУ у Херсонській області - Лісовець-Назаренко Л.Ю., дов. від 24.12.2019 № 16895/08

- ОСОБА_1., ОСОБА_2., ОСОБА_3., ОСОБА_4. - не прибули

- Товариство з обмеженою відповідальністю "НВП "НКЕМЗ"- не прибули

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Новокаховський електромашинобудівний

завод" - не прибули

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Карго-Марін" - не прибули

від боржника - ліквідатор арбітражний керуючий Косенко С.Г.

в с т а н о в и в:

Ухвалою від 06 листопада 2015р. господарський суд Херсонської області, керуючись ст. ст. 10, 16, 19, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" задовольнив заяву ініціюючого кредитора - Новокаховської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Херсонській області, визнав грошові вимоги ініціюючого кредитора до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Югтранс" (в подальшому - Боржник) у сумі 1019642,61грн., порушив справу про банкрутство Боржника, ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів, у зв`язку з чим заборонив органам, які здійснюють примусове виконання рішень та провадять окремі виконавчі дії (органам стягнення) здійснювати стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Югтранс" (місцезнаходження: вул. Леніна, 35, м. Нова Каховка, Херсонська область, код ЄДРПОУ 31740177), заборонив Боржнику виконання вимог, на які поширюється мораторій, заборонив Боржнику та органу, уповноваженому управляти майном Боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації Боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

Пунктом 6 ухвали від 06.11.2015р. суд ввів процедуру розпорядження майном строком на 115 календарних днів та призначив розпорядником майна Боржника арбітражного керуючого Колєжука Андрія Сергійовича (свідоцтво № 153, від 07.02.2013р., поштова адреса: 65122, м. Одеса, а/с 203).

Постановою від 14.08.2018 припинено процедуру санації ТОВ "Компанія "Югтранс" та повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Запорожця Д.Ю. та керуючого санацією боржника Скапенко Л.А. Боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою від 28.08.2018 призначено ліквідатором ТОВ "Компанія "Югтранс" арбітражного керуючого Бєлову Олену Анатоліївну.

Ухвалою від 04.12.2019р. суд задовольнив клопотання ліквідатора ТОВ "Компанія "Югтранс" Бєлової Олени Анатоліївни про дострокове припинення повноважень, достроково припинено її повноваження, як ліквідатора ТОВ "Компанія "Югтранс".

Суд задовольнив клопотання комітету кредиторів ТОВ "Компанія "Югтранс" про призначення ліквідатором ТОВ "Компанія "Югтранс" у справі про банкрутство №923/1529/15 арбітражного керуючого Косенко Сергія Георгійовича (свідоцтво № 645 від 26.03.2013), призначив розгляд справи на 20 січня 2020 р. для розгляду звіту та ліквідаційного балансу боржника.

Ліквідатором до суду подано звіт про здійснення повноважень у ліквідаційній процедурі, завершення ліквідаційної процедури та ліквідаційний баланс підприємства-банкрута. Для дослідження наданих документів та повідомлення усіх кредиторів про дату судового засідання, на якому будуть розглянуті подані звіти розгляд справи відкладався.

Ухвалою від 28.04.2020р. всі учасники провадження повідомлені про дату, час та місце розгляду справи.

Ліквідатором 23.04.2020 на адресу суду надіслано звіт та ліквідаційний баланс, з клопотанням про їх затвердження, та 20.05.2020 на електронну пошту суду надіслано клопотання розгляд справи без його участі.

13.03.2020р. ліквідатор Косенко С.Г. подав до суду звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, відповідно до якого заборгованість із оплати грошової винагороди арбітражного керуючого Косенка С. Г. із розрахунку трьох мінімальних заробітних плат за період виконання повноважень ліквідатора складає 40 857,00 грн.

Виходячи з пропорційного принципу стягнення з кредиторів оплати послуг розпорядника майна, сума що підлягає оплаті кредиторами становить: -Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (30,43 %) - 12 432,76 грн.; Головним управлінням Пенсійного фонду України в Херсонській області (2,35 %) - 960,14 грн.; ТОВ НВП НКЕМЗ (0,42 %) - 171,60 грн.; - ТОВ Новокаховський електромашинобудівний завод (54,2 %) - 22 144,50 грн.; - ТОВ Карго-Марін (12,6 %) - 5 148,00 грн.

Ліквідатор просить затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди ліквідатора ТОВ Компанія Югтранс - арбітражного керуючого Косенка С.Г. за період з 04.12.2019р. по 01.03.2020 р. у розмірі 40 857,00 грн., стягнути грошову винагороду ліквідатора ТОВ Компанія Югтранс - арбітражного керуючого Косенка С.Г. за період з 04.12.2019 р. по 01.03.2020 р. у розмірі 40 857,00 грн. пропорційно з кредиторів боржника.

Представник кредитора Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі у судовому зазначив, що ними схвалено наданий ліквідатором звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у сумі 71932,14 грн., однак з огляду на відсутність майнових та немайнових активів Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Югтранс" (місцезнаходження: вул. Леніна, 35, м. Нова Каховка, Херсонська область, код ЄДРПОУ 31740177), заперечує щодо стягнення зазначеної суми з його довірителя. Вказане також висвітлено у позиції кредитора на засіданні комітету кредиторів.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи та заперечення представника кредитора, суд приходить до висновку про задоволення клопотання ліквідатора з наступних підстав.

Арбітражний керуючий Косенко Сергій Георгійович виконує обов`язки ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Югтранс" (місцезнаходження: вул. Леніна, 35, м. Нова Каховка, Херсонська область, код ЄДРПОУ 31740177), покладені на нього ухвалою господарського суду Херсонської області від від 04.12.2019р.

Відповідно до ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п`яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Законом, крім витрат на страхування його відповідальності за заподіяння шкоди внаслідок неумисних дій або помилки під час виконання повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, а також витрат, здійснення яких безпосередньо не пов`язане з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, і витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати, що перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв`язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Господарський суд має право зменшити розмір оплати послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), у разі якщо середньомісячна заробітна плата керівника боржника є надмірно високою порівняно з мінімальним розміром заробітної плати.

Ліквідатор щомісяця звітує перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

З 21.10.2019 вступив в дію Кодекс України з процедур банкрутства, відповідно до положень ст. Частиною 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

У відповідності до ч. 4 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Кодексом, крім витрат на страхування його професійної відповідальності за заподіяння шкоди, а також витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Частиною 6 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Судом встановлено, що ліквідатором подано на розгляд комітету кредиторів 05.03.2020 звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період з 21.06.2019 по 06.04.2020. Більшістю голосів прийнято рішення прийняти звіт арбітражного керуючого Косенка С. Г. про нарахування та виплату грошової винагороди за виконання ним повноважень ліквідатора ТОВ Компанія Югтранс за період з 04.12.2019 р. по 01.03.2020 р. у розмірі 40 857,00 грн.

Заборгованість за основною грошовою винагородою арбітражного керуючого Косенка С. Г. за виконання ним повноважень ліквідатора ТОВ Компанія Югтранс за період з 04.12.2019 р. по 01.03.2020 р. складає 40 857,00 грн., у тому числі:

з 04.12.2019 р. по 31.12.2019 р. - 12 519,00 грн. із розрахунку трьох мінімальних заробітних плат за місяць, з 01.01.2020 р. по 01.03.2020 заробітних плат за місяць.

Як встановлено судом та не заперечується учасникам справи фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого не створювався.

Суд зазначає, що як вбачається з наданого ліквідатором звіту та ліквідаційного балансу, у зв`язку із відсутністю у боржника грошових коштів та майна, яке б підлягало продажу, грошова винагорода ліквідатора залишилася невиплаченою, а понесені витрати не було відшкодовано.

Статтею 43 Конституції України встановлено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Статтею 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено право арбітражного керуючого (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користуватися усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Частиною 1 статті 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Відповідно до частини 2 статті 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Після вступу в дію Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди ліквідатора визначена ст. 30 та визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Законодавством України передбачено декілька джерел для здійснення оплати послуг арбітражного керуючого, разом з тим не міститься заборони здійснювати таку оплату за рахунок коштів кредиторів.

Отже, у випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника, то така оплата повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів, виходячи із принципу пропорційності їх грошовим вимогам.

При цьому, відмова від авансування, відсутність майна у боржника або ж відсутність інших джерел для покриття витрат на виплату винагороди арбітражному керуючому можна розцінювати як примушування до безоплатної праці, що забороняється та прирівнюється до рабства в контексті ст. 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших міжнародних актів (зокрема, Конвенції 1926 року про заборону рабства, Конвенції Міжнародної організації праці про примусову чи обов`язкову працю 1930 року ратифіковану Україною 10.08.1956 року, Конвенції Міжнародної організації праці №105 про скасування примусової праці 1957 року ратифіковану Україною 05.10.2000 року), резолюції Економічної і Соціальної Ради ООН (ЕКОСОС) 1996 року тощо) та суперечить ст. 43 Конституції України.

Такої самої позиції дотримується Верховний Суд, практика якого викладена у постановах від 01.08.2018 р. у справі № 912/1783/16 та від 04.10.2018 р. у справі № 916/1503/17.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 30, 60 УКзПБ, ст.ст. 234-235 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Затвердити звіт ліквідатора арбітражного керуючого Косенко Сергія Георгійовича про нарахування та виплату грошової винагороди ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Югтранс" (місцезнаходження: вул. Леніна, 35, м. Нова Каховка, Херсонська область, код ЄДРПОУ 31740177), за період з 04.12.2019 р. по 01.03.2020 р. у розмірі 40 857,00 грн.

2. Стягнути грошову винагороду ліквідатора ТОВ Компанія Югтранс - арбітражного керуючого Косенка С. Г. за період з 04.12.2019 р. по 01.03.2020 р. у розмірі 40 857,00 грн. пропорційно з кредиторів боржника:

- Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (30,43 %) - 12 432,76 грн.;

- Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (2,35 %) - 960,14 грн.;

- Товариства з обмеженою відповідальністю НВП НКЕМЗ (0,42 %) - 171,60 грн.;

- Товариства з обмеженою відповідальністю Новокаховський електромашинобудівний завод (54,2 %) - 22 144,50 грн.;

- Товариства з обмеженою відповідальністю Карго-Марін (12,6 %) - 5 148,00 грн.

Наказ видати.

3. Ухвалу надіслати ліквідатору та кредиторам.

Згідно ст.ст.235,255 ГПК України ухвала набрала законної сили 19.05.2020р.

та може бути оскаржена в порядку і строки згідно ст. ст.256-259 ГПК України.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено01.06.2020
Номер документу89517935
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1529/15

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 17.09.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 16.07.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 27.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні