Ухвала
від 26.05.2020 по справі 754/5899/20
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/1239/20

Справа № 754/5899/20

У Х В А Л А

Іменем України

26 травня 2020 року слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника заявника, адвоката ОСОБА_4 , розглянувши клопотання представник заявника, адвоката ОСОБА_4 про скасування арешту майна,

ВСТАНОВИВ:

Представник ТОВ`ТОВ-РЄА» адвокат ОСОБА_4 звернулась до Деснянського районного суду м. Києва з клопотанням про скасування арешту в кримінальному провадженні №12016100030009059, в рамках якого ухвалою слідчого судді від 13.07.2017 року був накладений арешт на нежитлову будівлю складу мокрого зберігання вапна (літ. Г) по вул. Бутлерова Академіка, будинок 8, у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомості 585583580000), яка складається з будівлі складу мокрого зберігання вапна загальною площею 313кв.м., резервуарів загальною площею 305кв.м. та рампи загальною площею 116,1кв.м., що належить на праві приватної власності ТОВ «ТОВ-РЄА». Посилається на те, що у даному кримінальному провадженні підозру не було пред`явлено, доказів неправомірного використання майна досудовим слідством не встановлено, кримінальне провадження №12016100030009059 слідчим закрито, а тому в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба. Просить скасувати накладений арешт на вищевказане майно, яким порушуються права ТОВ`ТОВ-РЄА», як власника майна.

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_4 просить клопотання задовольнити та скасувати накладений арешт на майно.

Прокурор в суді просив відмовити у задоволенні клопотання. Вказав, що дійсно кримінальне провадження №12016100030009059 на даний час закрито, майно на яке було накладено арешт втратило статусу речового доказу, однак оскільки правомірність винесення постанови слідчим є предметом перевірки прокурором, вважає на даний час недоцільним скасування арешту. Після перевірки кримінального провадження прокурором, сторона захистру має право повторно звернутись з клопотанням до слідчого судді про скасування арешту майна.

Вислухавши думку учасників судового провадження, суд приходить до наступного.

У відповідності до ч.1ст.174 КПК Українипідозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Встановлено, що СВ Деснянського УПГУНП в м. Києві здійснювалось досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016100030009059 за ст.364-1,191ч.5 КК України.Встановлено, ухвалою слідчого судді 13 липня 2017 року був накладений арешт на майно, а саме на нежитлову будівлю складу мокрого зберігання вапна (літ. Г) по вул. Бутлерова Академіка, будинок 8, у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомості 585583580000), яка складається з будівлі складу мокрого зберігання вапна загальною площею 313кв.м., резервуарів загальною площею 305кв.м. та рампи загальною площею 116,1кв.м., що належить на праві приватної власності ТОВ «ТОВ-РЄА», оскільки вказані речі є речовими доказами.

Разом із цим, задовольняючи клопотання слідчого про накладення арешту, слідчий суддя послався на те, що вищевказані речі є речовими доказами, і їх збереження є необхідним для завершення досудового розслідування.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього конфіскації, в тому числі і спеціальної, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Відповідні дані мають міститися і у клопотанні, слідчого чи прокурора, який звертається з проханням арештувати майно, оскільки відповідно до ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

У кожному конкретному кримінальному провадженні слідчий суддя, застосовуючи вид обтяження, в даному випадку арешт майна, має неухильно дотримуватись вимог закону. При накладенні арешту на майно слідчий суддя має обов`язково переконатися в наявності доказів на підтвердження вчинення кримінального правопорушення. При цьому закон не вимагає аби вони були повними та достатніми на дій стадії кримінального провадження, однак вони мають бути такими, щоб слідчий суддя був впевнений у тому, що дані докази можуть дати підстави для пред`явлення обґрунтованої підозри у вчиненні того чи іншого злочину. Крім того, наявність доказів у кримінальному провадженні має давати слідчому судді впевненість у тому, що в даному кримінальному провадженні необхідно накласти вид обмеження з метою уникнення негативних наслідків.

В судовому засіданні встановлено, що ухвалою слідчого судді від 13 липня 2017 року було накладено арешт на вищевказане майно, з метою збереження речових доказів.

Відповідно до вимог КПК України арешт майна має тимчасовий характер, і його максимально можлива тривалість обмежена часовими рамками досудового розслідування та, або, судового розгляду до процесуального рішення, яким закінчується кримінальне провадження.

Згідно зі ст. 3 КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст.41 Конституції України право приватної власності є непорушним. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

З огляду на вищевикладене, враховуючи вимоги ст..3,7,24 КПК України,а також те, що за матеріалами кримінального провадження відсутні докази, що арештоване майно набуте кримінально правним шляхом або отримане внаслідок вчинення кримінального правопорушення, такі докази прокурором не були надані в суді, відповідно до постанови слідчого Деснянського УПГУНП в м. Києві від 14 лютого 2020 року кримінальне провадження №12016100030009059закрито завідсутністю складузлочинів,майно,яке єпредметом арештувтратило статусуречового доказу,а томуслід зробитивисновок пронаявність підставякі свідчатьпро відсутністьпідстав продовженнязастосування заходузабезпечення кримінальногопровадження увиді арештумайна.

Керуючись ст.ст.174,372 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника володільця майна адвоката ОСОБА_4 про скасування арешту майна задовольнити.

Скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Деснянського районного суду м. Києва від 13 липня 2017 року, яка належить на праві власності ТОВ`ТОВ-РЄА», а саме на нежитлову будівлю складу мокрого зберігання вапна (літ. Г) по вул. Бутлерова Академіка, будинок 8, у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомості 585583580000), яка складається з будівлі складу мокрого зберігання вапна загальною площею 313кв.м., резервуарів загальною площею 305 кв.м. та рампи загальною площею 116,1кв.м., що належить на праві приватної власності ТОВ «ТОВ-РЄА» (код ЄДРПОУ 39744886) на підставі договору купівлі-продажу №168 від 23.06.2015 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 (номер запису про право власності: 10143974 від 23.06.2015 року, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 23.06.2015 року за індексним номером.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89530547
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —754/5899/20

Ухвала від 26.05.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Вінтоняк Р. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні