Вирок
від 12.05.2020 по справі 757/1852/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1852/20-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.05.2020 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 32019100000000707, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.12.2019, за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, маючого середню спеціальну освіту, не працюючого, не одруженого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 у жовтні 2019 року в денний час доби, перебуваючи за адресою АДРЕСА_2 , отримав пропозицію від невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_6 » (більш точних даних досудовим розслідуванням не встановлено) щодо підписання документів, що подаються для проведення реєстрації юридичної особи, за грошову винагороду у розмірі 700 грн., без подальшої участі ОСОБА_4 у господарській діяльності придбаного ним підприємства. Перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, ОСОБА_4 на вказану пропозицію погодився та надав невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_6 » копії свого паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Мінським РУ ГУ МВС України в м. Києві 21.09.2000 року, та ідентифікаційний код № НОМЕР_2 .

На підставі наданих ОСОБА_4 копій документів, невстановлена досудовим розслідуванням особа та за невстановлених обставин виготовила: заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу від 25.10.2019, акт приймання-передачі частки статутного (складеного) капіталу ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН» від 24.10.2019, заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу від 25.10.2019, рішення учасника №2 ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН» від 24.10.2019 про внесення змін, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, статут ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН» (код 38603344) від 24.10.2019.

Реалізуючи злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ОСОБА_4 , попередньо отримавши відомості про подальші дії від вказаної невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_6 », 25.10.2019, в денний час доби, прибув до станції метро «Печерська» (більш точна адреса не встановлена), де зустрівся із останнім.

Заздалегідь усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також, не маючи навиків та наміру здійснювати таку діяльність, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди та не маючи наміру на здійснення реальної господарської діяльності, ОСОБА_4 , за вищевказаних обставин, засвідчив власним підписом завідомо неправдиві відомості у вищезазначених реєстраційних документах ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН», та у відповідності до ст.67 Конституції України, розділу третього Закону України від 16.07.1999 №996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», ст.ст.16, 47, 168 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 (із змінами та доповненнями), будучи уповноваженим виконувати організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції по керівництву вказаним підприємством, розпорядженню його майном та коштами, відповідальним за організацію та ведення бухгалтерського і податкового обліку, за повноту нарахування і своєчасність сплати до бюджету податків, зборів (обов`язкових платежів), виступив учасником та директором ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН».

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_4 розумів, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до юридичної особи ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН», однак, діючи з корисливих мотивів, вчинив такі дії.

При цьому ОСОБА_4 одночасно взяв на себе обов`язки, передбачені ч. 6 ст. 128 Господарського кодексу України, в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно розпорядчих та адміністративно господарських функцій, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, а також те, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН».

Після підписання вказаних документів ОСОБА_4 передав їх вищевказаній невстановленій особі з метою їх подальшого подання для проведення реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН», отримавши за це грошову винагороду.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинив підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, оскільки на підставі вищевказаних реєстраційних документів 30.10.2019 проведено державну реєстрацію змін до відомостей ТОВ «ФАЙНИЙ ДРУК ПРОДАКШН» (код 38603344), шляхом перереєстрації юридичної особи, про що внесено запис в Єдиний державний реєстр за № 1 068 031615 83.

13.01.2020 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей.

В судовому засіданні 12.05.2020 сторони повідомили про укладення між ними угоди про визнання винуватості, які надали на затвердження суду.

Згідно даної угоди обвинувачений та прокурор дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 205-1 КК України підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, тобто у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, обвинувачений повністю визнав свою вину у вчиненні злочину.

Вищевказаною угодою сторонами кримінального провадження узгоджене покарання за ч. 1 ст. 205-1 КК України у вигляді обмеження волі строком на 1 (один) рік. Погоджено звільнення ОСОБА_4 на підставі ч. 2 ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 1 рік.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

В судовому засіданні сторони угоди просили її затвердити та зазначили, що ними остаточно узгоджені істотні обставини, що мають значення для даного кримінального провадження, міра покарання.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, дослідивши угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим, надходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. ст. 32, 33 КПК України.

Відповідно п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів; особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, якщо інформація щодо вчинення такою особою злочину буде підтверджена доказами; особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Злочин, у якому обвинувачується ОСОБА_4 , в редакції закону, що діяла на момент вчинення правпорушення, є злочином невеликої тяжкості.

В судовому засіданні судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п. 1 ч. 5 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом. ОСОБА_4 визнав винуватсть в пред`явленому йому обвинуваченні.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, сторони повністю усвідомлюють зміст угоди про визнання винуватості.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального кодексу України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов до висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 , за участі його захисника ОСОБА_5 , та призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання у вигляді обмеження волі строком на 1 (один) рік, зі звільненням на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з іспитовим строком 1 (один) рік.

Питання речових доказів слід вирішити у відповідності до ст. 100 КПК України.

Процесуальні витрати у справі відсутні, цивільний позов не заявлено.

Під час досудового розслідування та провадження в суді запобіжний захід до ОСОБА_4 не застосовувався, підстави для застосування до обвинуваченого запобіжного заходу до набрання вироком суду законної сили відсутні.

Керуючись ст. ст. 371, 373, 374, 468, 469, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 12.05.2020 між прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 , за участі його захисника ОСОБА_5 .

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, і призначити йому узгоджене сторонами угоди покарання у виді обмеження волі на строк 1 (один) рік.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з іспитовим строком 1 (один) рік.

На підставі ст. 76 КК України на час іспитового строку покласти на ОСОБА_4 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

До набрання вироком суду законної сили запобіжний захід до ОСОБА_4 не застосовувати.

Речові докази, реєстраційні документи ТОВ «Файний Друк Продакшн», зберігати в матеріалах провадження.

Процесуальні витрати у справі відсутні, цивільний позов не заявлено.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з моменту його оголошення, у разі неподання на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його оголошення через Печерський районний суд м. Києва.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч.2 ст. 473 КПК України.

Копію вироку вручити учасникам судового провадження після його оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89531984
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/1852/20-к

Вирок від 12.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 04.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні