Рішення
від 22.05.2020 по справі 671/109/20
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/109/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2020 року м. Волочиськ

Волочиський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Ніколової С.В.,

з участю секретаря судового засідання Хрупайло Т.В.,

з участю позивачки ОСОБА_1 та її представника позивачки ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Волочиську справу за позовом ОСОБА_1 до Богданівської сільської ради Волочиського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

У січні 2020 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Богданівської сільської ради Волочиського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . На обгрунтування позовних вимог зазначила, що після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй майно. Вона, позивачка, як спадкоємець по заповіту не звернулася своєчасно до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини з причин надання їй неналежної правової допомоги з цього питання.

Позивачка та представник позивачки в судовому засіданні позовні вимоги підтримують, додатково пояснили, що основною причиною, з якої позивачка пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини була її зайнятість у зв`язку з необхідністю здійснювати догляд за рідною сестрою ОСОБА_4 , яка хворіла та померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Від Богданівської сільської ради Волочиського району Хмельницької області надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності його представника, позов визнає повністю.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши та оцінивши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку для прийняття спадщини, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій (пункт 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» ).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мама позивачки ОСОБА_1 ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , свідоцтвом про народження позивачки.

29 вересня 2000 року ОСОБА_3 вчинила заповіт, згідно якого все своє майно заповіла в рівних долях своїм дітям: позивачці ОСОБА_1 , ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , Даний заповіт є чинним та зареєстрований в спадковому реєстрі за №41531850, що підтверджується інформаційною довідкою №8069279 від 18.01.2007 року.

Заповіт вчинений ОСОБА_3 не скасований та не змінений, що підтверджується довідкою №64 від 17.03.2020 року Богданівською сільською радою Волочиського району Хмельницької області.

Згідно довідки, виданою виконавчим комітетом Богданівської сільської ради Волочиського району Хмельницької області № 354 від 06.12.2019 року, ОСОБА_1 , на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживала одна та була зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 15.05.2006 ІНФОРМАЦІЯ_3 , спадкова справа не заводилася, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру №59561178 від 25.02.2020 року, виданою приватним нотаріусом Гадайчук Є.А.

Позивачка як спадкоємець по заповіту після смерті ОСОБА_3 у встановлений законом строк не прийняла спадщину та свої спадкові права не оформила.

З матеріалів справи вбачається, що позивачка як спадкоємець по заповіту після смерті ОСОБА_3 в грудні 2019 року звернулася до приватного нотаріуса Волочиського районного нотаріального округу Гадайчук Є.А. з заявою про оформлення спадщини.

Приватним нотаріусом Волочиського районного нотаріального округу Гадайчук Є.А. 09 грудня 2019 року позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Звертаючись до суду з даним позовом позивачка обгрунтувала поважність причин пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 необхідністю здійснювати догляд за своєю рідною сестрою ОСОБА_4 , яка тривалий час хворіла та мала поганий стан здоров`я, у зв`язку з чим потребувала сторонього догляду.

На підтвердження вказаних обставин позивачка подала письмові докази, видані лікарськими установами, зокрема Хмельницькою обласною лікарнею від 27.02.2013 року та ОСОБА_6 ТОВ «Фіто-Данімир» від 18.05.2009 року, свідоцтво про народження ОСОБА_4 серії НОМЕР_2 , свідоцтво про смерть ОСОБА_4 09.07.2019 року серії НОМЕР_3 .

Таким чином, дослідивши отримані докази та оцінивши їх в сукупності, суд приходить до висновку, що зазначені позивачкою обставини пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини є поважними, враховуючи визнання відповідачем позову та те, що нічиї права та інтереси не порушуються, інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно немає, а тому позов підлягає задоволенню і позивачці необхідно визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 79-81, 247, 259, 263 - 265, 354 ЦПК України, ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в три місяці після набрання судовим рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи: позивачка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_4 , адреса АДРЕСА_2 ; відповідач Богданівська сільська рада Волочиського району, ЄДРПОУ 04403462, адреса 31220 Хмельницька область Волочиський район с. Богданівка вул. Першотравнева, 6.

Повне рішення складено 29 травня 2020 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.05.2020
Оприлюднено01.06.2020
Номер документу89534927
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —671/109/20

Рішення від 22.05.2020

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Рішення від 22.05.2020

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Ухвала від 17.02.2020

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні