Постанова
від 18.07.2007 по справі 10/4892-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/4892-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"18" липня 2007 р.                                                            Справа №10/4892-А

За позовом Прокурора Ізяславського району в інтересах держави в особі Ізяславського районного центру зайнятості –робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття м. Ізяслав   

до  товариства з обмеженою відповідальністю  „Еліта” с. Ріпки Ізяславського району

про   стягнення 1207 грн. 49 коп. заборгованості по страхових внесках

                                                             Суддя        Виноградова В.В.

Секретар судового засідання   Матущак В.В.

                                                                                          

Представники:

Від позивача       - Наральник З.О. –представник за довіреністю №12-03/1207 від 18.07.07р.

Від відповідача   - не з'явився

Від прокуратури: Шкадько В.В. –прокурор відділу прокуратури Хмельницької області

                 

       Суть спору: Прокурор в інтересах позивача звернувся з позовом, в якому просить відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне  соціальне страхування на випадок безробіття” стягнути з відповідача 1207 грн. 49 коп. заборгованості по страхових внесках  на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття( в тому числі 230,51 грн. пені)

     Посилаються на те, що згідно ст.ст. 16, 35 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.2000 р. № 1533-III (із змінами і доповненнями) відповідач є платником страхових внесків по державному соціальному страхуванню на випадок безробіття і зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески.

      В підтвердження позовних вимог надали акт перевірки  та розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду за 1-й квартал 2007р, поданою відповідачем до Ізяславського райцентру зайнятості.

Відповідач в судове засідання повноважного представника не направив, про причини неприбуття не повідомив, письмових заперечень та доказів про сплату заборгованості суду не надав, своїм процесуальним правом не скористався, хоча  був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи із врученням повістки (повістку та ухвалу про відкриття провадження та призначення судового розгляду по адміністративній справі вручено 07.07.2007р. згідно поштового повідомленням про вручення із відміткою про її одержання відповідачем).

Розглядом матеріали справи судом встановлено наступне :

Товариство з обмеженою відповідальністю „Еліта” с. Ріпки Ізяславського району   зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності –юридична особа, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію та довідкою управління статистики №11, відповідно до ст. 35 ч.2 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у розмірах, передбачених Законом України від 11.01.2001 р. №2213-111 “Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування”.

За результатами проведеної Ізяславським районним центром зайнятості перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за періоди з  08.05.2002р.  по 1405.2007р. встановлено наявність у відповідача простроченої заборгованості у розмірі 976,98 грн. та нараховано пеню за несвоєчасну сплату страхових внесків в розмірі 230,51 грн., що підтверджується актом  перевірки № 19 від 14.05.2007р., який підписаний директором та головним бухгалтером товариства без зауважень.  Вказану заборгованість відповідач зобов'язаний був сплатити в десятиденний  строк.

Відповідачем подано до фонду розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків за 1-й квартал 2007р.із визначенням суми заборгованості по сплаті недоїмки в розмірі 977 грн..

Відповідач в добровільному порядку заборгованість не сплатив.

            За таких обставин прокурором в інтересах позивача позано позов до суду про стягнення з відповідача  1207.49 грн.

                 Досліджуючи надані докази та оцінюючи їх у сукупності, до уваги приймається  наступне:

Згідно ст. 124 Конституції України юрисдикція  судів  поширюється  на  всі  правовідносини,   що виникають  у  державі.

           Відповідно до ст.ст. 16, 35 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.2000 р. № 1533-III (із змінами і доповненнями) надалі –Закону, відповідач як роботодавець є платником страхових внесків по державному соціальному страхуванню на випадок безробіття і зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески.

З аналізу положень ст.12 Закону та п.п. 7.1-7.3 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття( зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 16.01.2001р., №30/5221) вбачається, що центри зайнятості здійснюють контроль за правильністю нарахування ,своєчасністю і повнотою перерахування та надходження страхових внесків, інших платежів до Фонду, а також за цільовим і правильним витрачанням його коштів.  

Згідно  п. 1 ст.38 Закону та ч.2 п.9.1 Інструкції у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками, у тому числі через ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню. Пеня обчислюється виходячи із 120 відсотків облікової ставки Національного банку України ,що діяла на момент сплати ,нарахованої на повну суму недоїмки ( без урахування штрафів) за весь її строк.

   Судом враховується, що позивачем подано необхідні докази на підтвердження заявленої                 до стягнення заборгованості (акт перевірки, розрахункові відомості, розрахунки) .

З огляду на викладене, враховуючи неподання відповідачем доказів погашення заборгованості, позовні вимоги про стягнення 5055,58 грн. ( в тому числі 462 грн. пені) заявлені правомірно, відповідають чинному законодавству та фактичним обставинам справи, підтверджені належними доказами та підлягають задоволенню.

З огляду на викладене, враховуючи неподання відповідачем доказів погашення заборгованості, позовні вимоги про стягнення 976 грн. 98 коп. заборгованості по страхових внесків, 230 грн. 51 коп. пені заявлені правомірно, відповідають чинному законодавству та фактичним обставинам справи, підтверджені належними доказами та підлягають задоволенню.

             Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

          Позов прокурора Ізяславського району в інтересах держави в особі Ізяславського районного центру зайнятості –робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття м. Ізяслав до  товариства з обмеженою відповідальністю  „Еліта” с. Ріпки Ізяславського району про стягнення 1207 грн. 49 коп. задоволити.

          Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю  „Еліта” с. Ріпки Ізяславського району, код ЄДРПОУ 31208030) на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в особі Ізяславського районного центру зайнятості, (м. Ізяслав, вул. Жовтнева, 16 А, код ЄДРПОУ 21327351) заборгованість по страхових внесках в сумі 976 грн. 98 коп. (дев'ятсот сімдесят шість гривень 98 коп.) та 230 грн. 51 коп. (двісті тридцять гривень 51 коп.) пені.  

          Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Львівського апеляційного адміністративногоо суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      В.В. Виноградова

Віддрук. 5  прим.:

1-до матеріалів справи

2- позивачу

3-відповідачу

4-5 –в прокуратуру

Дата ухвалення рішення18.07.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу895368
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/4892-а

Постанова від 18.07.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні