Рішення
від 27.05.2020 по справі 579/2264/19
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/2264/19

2/579/192/20

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

27 травня 2020 року Кролевецький районний суд Сумської області

в складі головуючого судді - Моргуна О.В.,

за участі секретаря - Сергієнко Ж.М.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в місті Кролевець справу за позовом ОСОБА_1 до Білогривської сільської ради Кролевецького району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Перемога Кролевецького району Сумської області померла його мати ОСОБА_2 . Після смерті матері відкрилась спадщина, до складу якої входять житловий будинок в с. Перемога Кролевецького району та земельна ділянка площею 4,479 га, яка знаходиться на території Білогривської сільської ради, згідно державного акта на право власності на земельну ділянку серії СМ в„– 054400. Він є спадкоємцем після смерті матері.

У встановлений законом шестимісячний строк він до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини не звернувся, оскільки після смерті матері фактично вступив в управління і володіння спадковим майном, не мав наміру оформляти спадкові права на будинок, який не придатний для проживання, не знав про наявність у матері іншого спадкового майна. На початку липня 2019 року він отримав лист від ТОВ "Кролевецький комбікормовий завод", з якого йому стало відомо, що його матері за життя належала земельна ділянка на території Білогривської сільської ради і він може її успадкувати. Про наявність державного акта на право власності на земельну ділянку йому не було відомо.

Просить визначити йому додатковий строк тривалістю два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 .

Позивач в підготовче засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує (а.с. 25).

Відповідач Білогривська сільська рада Кролевецького району Сумської області, належним чином повідомлена про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, в судове засідання свого представника не направила, надавши заяву про розгляд справи за відсутності її представника, проти позовних вимог ОСОБА_1 не заперечує (а.с. 24).

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням зазначеного положення ЦПК України та клопотання учасників справи суд вирішив можливим розглянути справу в їх відсутність.

Відповідно до положення ч.2 ст.247 ЦПК України суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч.3, 4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Перевіряючи наявність підстав для задоволення позову, судом досліджені такі докази.

По справі встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Перемога Кролевецького району Сумської області померла ОСОБА_2 , актовий запис № 03 (а.с. 4).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на спадкове майно у виді житлового будинку в с.Перемога Кролевецького району Сумської області, та земельної ділянки площею 4,479 га, яка знаходиться на території Білогривської сільської ради, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії СМ № 054400 (а.с. 8).

З довідки виконавчого комітету Білогривської сільської ради Кролевецького району Сумської області від 16.07.2019 №02-24/247 вбачається, що ОСОБА_2 , 1933 року народження, до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно була зареєстрована в АДРЕСА_1 . На момент її смерті з нею ніхто не був зареєстрований (а.с. 5).

Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заводилася, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 24.07.2019 року (а.с.7).

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження позивача (а.с. 12).

За змістом роз`яснення приватного нотаріуса позивачу фактично відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно померлої ОСОБА_2 з тих підстав, що ним пропущений строк для прийняття спадщини (а.с.6).

Позивач, за змістом позову, своєчасно не подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , оскільки не володів інформацією, що до складу спадщини матері входить земельна ділянка, яка належала ОСОБА_2 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку, дізнався про наявність спадкового майна на початку липня 2019 року (а.с. 13).

Інші спадкоємці, які прийняли спадщину і могли б надати згоду на подання ОСОБА_1 заяви про прийняття спадщини, відсутні. Визначення додаткового строку позивачу необхідно для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 .

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Дослідивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що строк для прийняття спадщини, який закінчився 10 серпня 2013 року, пропущений позивачем з поважних причин, а тому суд вважає, є підстави у відповідності з вимогами ч.3 ст.1272 ЦК України визначити додатковий строк для подання позивачем заяви про прийняття спадщини, терміном два місяці.

Керуючись ст. 1272 ЦК України, ст. ст. 4, 5, 81, 200, ч.4 ст.206, 247, 258, 259, 265, 268, 273 ЦПК України, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , до Білогривської сільської ради Кролевецького району Сумської області, місцезнаходження: 41323, Сумська область, Кролевецький район, с.Білогриве, вул. Шкільна, 29, код ЄДРПОУ 04389489, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Перемога Кролевецького району Сумської області.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне рішення суду складено 01 червня 2020 року.

Суддя О. В. Моргун

Дата ухвалення рішення27.05.2020
Оприлюднено03.06.2020
Номер документу89557741
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —579/2264/19

Рішення від 27.05.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 06.01.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні