Рішення
від 01.06.2020 по справі 372/238/20
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/238/20

Провадження № 2-826/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2020 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Тиханського О.Б.,

за участю секретаря Авсюкевич Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом Обслуговуючого кооперативу Олександрівни до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті комунальних послуг,

В С Т А Н О В И В:

У січні 2020 представник ОК Олександрівський звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості. В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що 19.05.2018 на позачергових загальних зборах ОК Олександрівський до членів кооперативу було прийнято відповідача, який є власником квартири АДРЕСА_1 та користується наданими йому послугами по теплопостачанню, водопостачанню та водовідведенню, газопостачанню, обслуговуванню систем каналізації. ОСОБА_1 не здійснює оплату за надані послуги у зв`язку з чим, за період з 01.04.2018 року по 30.04.2019 року утворилася заборгованість в сумі 31926,91 грн., яку позивач просить стягнути з відповідача та судовий збір.

В судове засідання представник позивача не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримую в повному обсязі та просить задовольнити, не заперечує щодо заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча належним чином повідомлявся про час і місце слухання справи.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо даних про права та взаємовідносини сторін, враховуючи інтереси позивача, суд вважає за можливе вирішити справу за відсутності відповідача на підставі наявних матеріалів справи та постановити заочне рішення, що відповідає положенням ч.4 ст.223, ст. 280 ЦПК України.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч. 5,6 ст. 263 ЦПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Суд, перевіривши матеріали справи, дослідивши письмові докази вважає, позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Суд, перевіривши матеріали справи, встановив такі обставини.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серія НОМЕР_1 , Обслуговуючий кооператив Олександрівський був створений 11.02.2008.

Відповідно до п.1.2. Статуту ОК Олександрівський , він створений з метою задоволення потреб членів кооперативу та членів їх сімей житлом, шляхом будівництва житлового багатоквартирного будинку, з подальшим оформленням членами кооперативу права приватної власності на квартири, експлуатації приватних квартир та допоміжних приміщень будинку, а також обслуговування земельної ділянки в установлених межах, на якій розміщений жилий багатоквартирний будинок разом із спорудами та інженерними мережами, які утворюють цілісний майновий комплекс.

Згідно п.2.2.4 Статуту ОК Олександрівський , особа стає членом кооперативу з моменту ухвалення рішення загальними зборами членів кооперативу про її прийняття та повної сплати вступних, членських внесків та сплати пайового внеску, а також погашення боргів попереднього члена кооперативу перед кооперативом, у випадку, якщо такій особі передаються права іншого члена кооперативу.

Згідно п.5.2.12 Статуту ОК Олександрівський , рішення загальних зборів обов`язкові для виконання всіма членами кооперативу і його органами.

Пунктом 2.6 Статуту ОК Олександрівський , передбачено, що основними обов`язками члена кооперативу є в тому числі сплата визначених статутом та рішеннями загальних зборів кооперативу внесків, а також своєчасне покриття витрат кооперативу на експлуатацію і ремонт належних кооперативу мереж, споруд і приміщень загального користування, сплата внесків до спеціальних фондів та плати за комунальні послуги.

Як встановлено в судовому засіданні, Статут ОК Олександрівський на час розгляду справи є чинним.

Відповідно до договору про постачання теплової енергії № 505 від 20.11.2018 між КП Обухіврайтепломережа та ОК Олександрівський , теплопостачальна організація бере на себе зобов`язання постачати споживачеві теплову енергію в потрібних йому обсягах, а споживач зобов`язаний оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами.

Згідно договору про надання послуг з водовідведення побутових стоків №47-юо від 05.10.2018 між ТОВ Агробудівник та ОК Олександрівський , виконавець зобов`язаний приймати від споживача та очищати побутові стоки, а споживач зобов`язаний своєчасно в повному обсязі оплачувати вартість наданих послуг з водовідведення.

Відповідно до договору про постачання електричної енергії № 220043095 від 25.12.2010 між ЗАТ А.Е.С. Київобленерго та ОК Олександрівський , постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) ним електричної енергії та здійснює інші платежі.

ОК Олександрівський виступає замовником окремих житлово-комунальних послуг для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, газопостачання, а кооператив за рішенням загальних зборів має право зокрема виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Таким чином, ОК Олександрівський правомірно отримує послуги по електропостачанню, водовідведенню та інших, за отримання яких повинні сплачувати члени кооперативу щомісячно, шляхом перерахуванню коштів за спожиті житлово-комунальні послуги, які останній, в свою чергу, сплачує постачальникам.

Суду не надано жодних доказів, що розрахунок за наданий позивачем є невірними та помилковими.

Таким чином, суд приходить до висновку, що про наявність обов`язку відповідача здійснювати оплату спожитих послуг відповідно до вказаних договорів, а відсутність договорів між позивачем та відповідачем не звільняє останнього від такого обов`язку, та не є підставою для їх не сплати.

Як член кооперативу, ОСОБА_1 несе обов`язок зі сплати внесків відповідно до прийнятих Загальними зборами рішень, а також оплати платежів за спожиті житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ч. 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За положенням ст.ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до закону та умов договору. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно ч. 1 ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 612 ЦК України встановлюється, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 5 частини другої статті 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено, що індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги , житловими послугами є послуги з управління багатоквартирним будинком; комунальними послугами є послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

При цьому, індивідуальний споживач - це фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

Колективний споживач, в свою чергу, - це юридична особа, що об`єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги (п. 9 ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги ).

Як зазначалось вище, Позивач виступає замовником комунальних послуг з постачання електричної енергії, водовідведення, газопостачання для всіх членів кооперативу.

Отже, Відповідач, як член кооперативу та індивідуальний споживач, в силу наведених вище норм, зобов`язаний оплачувати спожиті комунальні послуги.

Відповідно до ст. 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги , споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Таким чином, позов підлягає до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 2102 грн.

Керуючись ст. ст.1,4,12, 56, 57,77, 80, 81,197,200,263-266 ЦПК України, відповідно до ст.ст. 525, 526, 530, 610, 612, 625 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь обслуговуючого кооперативу Олександрівський , код ЄДРПОУ 35758921, заборгованість зі сплати комунальних послуг за період з 01.04.2018 по 30.04.2019 в розмірі 31926 грн. 91 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь обслуговуючого кооперативу Олександрівський судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 2102 грн. 00 коп.

Позивач: Обслуговуючий кооператив Олександрівський , код ЄДРПОУ 35758921, поштова адреса: 02130, м. Київ, б-р. Перова, 10-А, оф. 175.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено та підписано 01 червня 2020 року.

Суддя: Тиханський О.Б.

Дата ухвалення рішення01.06.2020
Оприлюднено03.06.2020
Номер документу89566367
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по сплаті комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —372/238/20

Рішення від 01.06.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні