Рішення
від 29.05.2020 по справі 543/106/20
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/106/20

2/543/109/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.05.2020 року смт Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Грузман Т.В., за участі секретаря судового засідання Степаненко Л.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Оржиця цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Староіржавецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, третя особа - приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О., про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Оржицького районного суду Полтавської області із вищевказаним позовом.

В позовній заяві вказала, що 12.11.1978 року вона, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 уклали шлюб.

ІНФОРМАЦІЯ_1 її чоловік,- ОСОБА_3 помер в с. Старий Іржавець, Оржицького району Полтавської області.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на все належне йому за життя майно, вона вчасно та у визначеному Законом порядку подала заяву про прийняття спадщини її чоловіка до приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Черненко О.О. До складу спадщини ОСОБА_3 входять: житловий будинок по АДРЕСА_1 та земельна ділянка площею 0,2310 га, що розташована на території с. Старий Іржавець, Оржицького району Полтавської області з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

За результатом поданої нею заяви було зареєстровано відповідну спадкову справу № 209/2018 р. та видано на її ім`я Свідоцтво про право на спадщину за законом, на земельну ділянку площею 0,2310 га, що розташована на території с. Старий Іржавець, Оржицького району Полтавської області з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд та проведено державну реєстрацію її права приватної власності на землю.

Питання з оформлення на її ім`я іншої частини спадкового майна на разі лишається не вирішеним, оскільки житловий будинок по АДРЕСА_1 , хоч і був збудований її чоловіком, однак за життя він так і не здійснив державну реєстрацію права власності на нього.

22.01.2020 року нотаріусом було винесено Постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Підставою для відмови слугувало те, що у Державному реєстрі прав на нерухоме майно немає інформації про первинну реєстрацію права власності на будинок за померлим - ОСОБА_3 .

Посилаючись на вищевикладені обставини та згідно заяви про зміну предмету позову, позивач просить суд визнати за нею право власності на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що складається з: житлового будинку-А-1, прибудови до А-1-а, сараю-гаражу-літньої кухні-Б, погребу-В, сараю-Г, прибудови-г, сараю-Д, навісу-Е, літнього душу-Ж, ями вигрібної-№1, колонки-№2, колодязю- №3, воріт-№4, огорожі-№5, огорожі-№6 по АДРЕСА_1 , який за життя належав її чоловіку - ОСОБА_3 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Старий Іржавець, Оржицького району, Полтавської області, в порядку спадкування майна померлого за законом.

В судове засідання учасники справи не з`явилися, направивши до суду письмові заяви про розгляд справи без їх участі. При цьому від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи без їх участі, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі, а відповідач в своїй заяві позов визнав повністю. Від третьої особи приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О. до суду надійшов лист про розгляд справи без її участі, вказала, що не заперечує проти задоволення позову.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд ухвалює рішення без проведення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 12.11.1978 року вона, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 уклали шлюб, що підтверджує свідоцтво про шлюб Серія НОМЕР_1 видане Староіржавецькою сільською радою Оржицького району Полтавської області 12.11.1978 року (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 29.10.2018 року (а.с.9).

Згідно довідки №50/02-21 від 21.01.2020 року, виданої виконкомом Староіржавецької сільської ради Оржицького району Полтавської області, ОСОБА_3 до дня смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований і постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті та протягом 6-ти місячного терміну з дня смерті спадкодавця в жилому будинку зареєстрована і проживає дружина померлого ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_3 . Інших осіб, які були б зареєстровані, або проживали в даному будинку немає (а.с.21).

Відповідно до довідки №49/02-21 від 21.01.2020 року, виданої виконкомом Староіржавецької сільської ради Оржицького району Полтавської області та виписки з погосподарськогї книги №3, згідно по господарської книги №3 села Старий Іржавець, номер об`єкта по господарського обліку 0101-185 за ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , числиться жилий будинок з господарчими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 . Правовстановлюючі документи на даний будинок раніше не видавалися (а.с.22-27).

На частину спадкового майна, зокрема земельну ділянку площею 0,2310 га, що розташована на території с. Старий Іржавець, Оржицького району Полтавської області з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, ОСОБА_1 оформила свої спадкові права (а.с. 15, 20).

Разом з тим, приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Черненко О.О. постановою від 22.01.2020 року відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок номер АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність нерухомого майна спадкодавцеві (а.с. 28-29).

На замовлення позивача ФОП ОСОБА_4 виготовив технічний паспорт на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 . Будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами складається з: житлового будинку - А-1, прибудови до А-1 - а, сараю-гаражу-літньої кухні - Б, погребу - В, сараю - Г, прибудови - г, сараю - Д, навісу - Е, літнього душу - Ж, ями вигрібної - №1, колонки - №2, колодязю - №3, воріт -№4, огорожі - №5, огорожі - №6 (а.с. 10-14).

Згідно звіту про оцінку об`єкту нерухомого майна вартість житлового будинку з господарськими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , становить 50600 грн. (а.с. 16-18).

Таким чином, звернувшись до суду з позовом про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, позивач надала відповідні докази того, що на сьогоднішній день існують реальні перешкоди у оформленні її спадкових прав, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на вказане спадкове майно.

Відповідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно ч. 2 ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначенні у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, 2 статті 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З огляду на вказані норми чинного законодавства, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, так як не порушують чиї-не будь права чи інтереси.

Керуючись ст.ст. 392, 1217, 1218, 1220, 1222, 1223, 1258, 1261, 1296 ЦК України, ст.ст. 2, 12, 13, 76, 141, 142, 200, 206, 247, 258, 263, 265, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) до Староіржавецької сільської ради Оржицького району Полтавської області (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, с. Старий Іржавець, вул. Молодіжна, 1а, код ЄДРПОУ: 25156619), третя особа - приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко Оксана Олександрівна (місцезнаходження: АДРЕСА_1 область, Оржицький район, селище Оржиця, вул. Бумажкова, 1/5), про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителькою АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_3 , паспорт Серія НОМЕР_4 виданий Оржицьким РВ УМВС України в Полтавській області 18.09.1996 року, право власності на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що складається з: житлового будинку - А-1, прибудови до А-1 - а, сараю-гаражу-літньої кухні - Б, погребу - В, сараю - Г, прибудови - г, сараю - Д, навісу -Е, літнього душу - Ж, ями вигрібної - №1, колонки - №2, колодязю - №3, воріт - №4, огорожі - №5, огорожі - №6 по АДРЕСА_1 , який за життя належав її чоловіку - ОСОБА_3 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Старий Іржавець, Оржицького району, Полтавської області, в порядку спадкування майна померлого за законом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 29.05.2020 року.

Суддя Грузман Т.В.

Дата ухвалення рішення29.05.2020
Оприлюднено03.06.2020
Номер документу89567714
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —543/106/20

Рішення від 29.05.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

Ухвала від 15.05.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні