Рішення
від 26.05.2020 по справі 703/855/20
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/855/20

2/703/883/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2020 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Прилуцького В.О.

секретаря судового засідання Кочеткової І.В.

за участі:

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно,-

встановив:

До Смілянського міськрайонного суду Черкаської області звернулась ОСОБА_1 з позовом в якому просить визнати за нею право власності на спадкове майно та встановити факт, що має юридичне значення посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,09 га, розташовану в межах Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області. Позивач є спадкоємцем по заповіту після смерті баби. Спадщину позивач прийняв шляхом постійного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю. В нотаріальному оформленні права власності на спадщину позивачу було відмовлено, оскільки відсутні правовстановлювачі документи на спадкове майно та відсутні докази спільного проживання із спадкодавцем на день його смерті.

Посилаючись на ці обставини позивач звернувся в суд з позовом і просить встановити факт постійного його проживання зі спадкодавцем однією сім`єю починаючи з січня 2002 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 та визнати за ним право власності на вищевказане спадкове майно в порядку спадкування за заповітом.

Позивач та його представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі, просили їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, від нього до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність та про визнання позову.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України наслідком визнання відповідачем позову є ухвалення рішення про задоволення позову за наявності для того законних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Оскільки учасники справи в судове засідання не з`явились то фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши позивача, його представника, свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 13 жовтня 2008 року.

Після її смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,09 га, розташовану в межах Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області.

Належність померлій вищевказаного спадкового майна, підтверджується копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 169648 від 20 вересня 2004 року.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З копії довідки Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області №2836 від 22 грудня 2015 року вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та постійно проживала по АДРЕСА_1 . На день її смерті проживали разом з нею ОСОБА_4 та ОСОБА_1 .

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 09 березня 2010 року ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 повідомили, що позивач ОСОБА_1 та ОСОБА_3 з січня 2002 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 проживали по АДРЕСА_1 .

Дослідженні судом документи та покази свідків дозволяють стверджувати, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 з січня 2002 року по 12 жовтня 2008 року проживали разом однією сім`єю.

Встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини для позивача має юридичне значення, оскільки дозволяє йому реалізувати його законні права на отримання спадщини.

Згідно із ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно із ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, а право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає з закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом .

Позивач є спадкоємцем по заповіту після смерті ОСОБА_3 , що підтверджується копією заповіту від 03 березня 1994 року посвідченого секретарем Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області 03 березня 1994 року за реєстровим №22.

Як вбачається з відповіді нотаріуса Смілянської державної нотаріальної контори №386/01-16 від 28 березня 2020 року після смерті ОСОБА_3 із заявами про прийняття/відмову від прийняття спадщини ніхто не звертався.

Відповідно до ч.1 ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З метою усунення обставини, яка перешкоджає оформленню права власності на спадкове майно, суд вважає, що за позивачем належить визнати право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,09 га, розташовану в межах Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області.

На підставі ст.328, 1268 ЦК України, керуючись ст.206, 259, 263 - 265, 273, 315, 354 ЦПК України, суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно - задовільнити.

Встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 з січня 2002 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованою та проживаючою по АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_3 право власності в порядку спадкування за заповітом на спадкове майно, яке залишилось після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , а саме на: земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,09 га, розташовану в межах Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 169648 від 20 вересня 2004 року, кадастровий номер 7123780500:02:001:0169.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду через Смілянський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтею 354 щодо апеляційного оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 02 червня 2020 року

Головуючий: В. О. Прилуцький

СудСмілянський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено03.06.2020
Номер документу89570135
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —703/855/20

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 17.04.2020

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 16.03.2020

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні