Рішення
від 01.06.2020 по справі 713/480/20
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/480/20

Провадження №2/713/239/20

РІШЕННЯ

іменем України

01.06.2020 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Пилип`юка І.В., з участю секретаря судового засідання Паучек Є.В., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Вижниця в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом адвоката Кириляка Володимира Юрійовича в інтересах недієздатного ОСОБА_1 до Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог - Головне управління Держгеокадастру в Чернівецькій області, Вижницька районна державна адміністрація Чернівецької області, про визнання права власності на спадкове майно,

УСТАНОВИВ:

Адвокат Кириляк В.Ю. звернувся в суд з позовом в інтересах недієздатного ОСОБА_1 до Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог - Головне управління Держгеокадастру в Чернівецькій області, Вижницька районна державна адміністрація Чернівецької області, про визнання права власності на спадкове майно.

У позові вказував, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати ОСОБА_1 - ОСОБА_4 , яка проживала по АДРЕСА_1 .

Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) площею 2,29 умовних кадастрових гектарах, посвідчене сертифікатом серії ЧВ №0055735, що виданий Вижницькою РДА 14.02.1997 року, яка розташована на території Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області.

На день смерті ОСОБА_4 у спадковому будинку були зареєстровані та проживали ОСОБА_3 , ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , а отже вони прийняли спадщину.

ОСОБА_5 не оформив своїх спадкових прав, оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Таким чином вони троє фактично отримали право на земельну частку (пай) в порядку спадкування в розмірі по 0,763 умовних кадастрових гектара кожен.

Рішенням Вижницького районного суду від 16.03.2017 року по справі №713/2048/16-ц ОСОБА_1 визнано недієздатним та призначено його опікуном

ОСОБА_3 звернулася в інтересах ОСОБА_1 до державного нотаріуса із заявою про оформлення спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, що складається із права на земельну частку (пай) у землі, посвідчене сертифікатом серії ЧВ №0055735, виданий Вижницькою РДА 14.02.1997 року, розміром 1,145 умовних кадастрових гектарах, що залишилася після смерті матері ОСОБА_4 , яка розташована на території Лукавецької сільської ради. Однак державний нотаріус постановою №02-31 від 05.07.2017 року відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з відсутністю належним чином оформлених правовстановлюючих документів та не надав документів, які підтверджують факт родинних стосунків спадкоємців з спадкодавцем (брата з братом).

Рішенням Вижницького районного суду від 29.03.2018 року по справі №713/468/18 встановлено факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_6 .

Підстав оскаржувати вказану постанову немає, оскільки він не може надати документи, що посвідчують право матері на вказану земельну частку (пай).

Просив визнати за ОСОБА_1 право на частину земельної частки (паю) в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , посвідчене сертифікатом серії ЧВ № 0055735, що виданий Вижницькою РДА 14.02.1997 року, площею 1,145 умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області, що раніше належало ОСОБА_4 , спадкоємцем якої за законом був її син ОСОБА_5 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав.

У підготовче засідання представник позивача адвокат Кириляк В.Ю. не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, про що є відомості в матеріалах справи. До початку підготовчого засідання надав суду заяву, у якій просив справу розглядати за його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача - Лукавецької сільської ради у підготовче засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, про що є відомості в матеріалах справи. До початку підготовчого засідання надав суду заяву про розгляд справи без участі їх представника, позов визнають.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у підготовче засідання не з`явилися, належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, про що є відомості в матеріалах справи. До початку підготовчого засідання надали суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, позов визнають.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог - Головного управління Держгеокадастру в Чернівецькій області у підготовче засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, про що є відомості в матеріалах справи. До початку підготовчого засідання ОСОБА_7 надала суду пояснення, які просила врахувати при винесенні рішення та заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог - Вижницької районної державної адміністрації у підготовче засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, про що є відомості в матеріалах справи. Причини неявки суду не повідомив.

До початку підготовчого засідання голова районної державної адміністрації Чорней М. надав суду пояснення, у яких зазначив, що з метою захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки орган опіки та піклування Вижницької районної державної адміністрація вважає за доцільним здійснювати представництво у цивільній справі №713/480/20 та просить визнати за недієздатним ОСОБА_1 право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_4 , що складається з житлового будинку та земельної частки (паю), яка йому належала в рівних долях, а саме: на 1/3 частки у праві власності на житловий будинок АДРЕСА_1 ; на 1/3 частки у праві власності на право на земельну частку (пай) у землі, посвідченого сертифікатом серії ЧВ №0055735 розміром 2,29 в умовних кадастрових гектарах без визнання меж належної ОСОБА_4 , що знаходиться в с. Лукавці Вижницького району та спадкове майно, яке залишилось після смерті брата ОСОБА_5 , а саме: від 1/3 частини житлового будинку АДРЕСА_2 успадкованого після смерті ОСОБА_5 та земельної ділянки 2,13 га кадастровий номер земельної ділянки 7320584000:01:002:0014 відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЧВ№075025, що знаходиться в с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області, яка належала померлому ОСОБА_5 .

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши письмові докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, враховуючи визнання відповідачами, дійшов висновку, що позов адвоката Кириляка В.Ю. в інтересах недієздатного ОСОБА_1 підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 .

Спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_4 є її діти - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ОСОБА_3 та ОСОБА_1 вчасно прийняли спадщину після смерті матері ОСОБА_4

ОСОБА_2 пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті матері, а тому вважається такою, що не прийняла її, позов визнала.

Також спадкоємцем за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 був її син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , однак він не оформив своїх спадкових прав, оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Інших спадкоємців та осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині немає.

Таким чином частка ОСОБА_1 у спадщині після смерті ОСОБА_4 становить 1/2.

Вказані обставини не потребують доказуванню, оскільки встановлені рішенням Вижницького районного суду від 20.09.2018 року по цивільній справі №713/1480/18 за позовом Кириляка Володимира Юрійовича в інтересах недієздатного ОСОБА_1 до Лукавецької сільської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права власності на спадкове майно, яке набрало законної сили.

Даним рішенням визнано за недієздатним ОСОБА_1 право власності на 1/2 частку спадкового майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , яке складається з житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 .

Також вказані обставини встановлені рішенням Вижницького районного суду від 15.01.2019 року по цивільній справі №713/2255/18 за позовом ОСОБА_3 до Лукавецької сільської ради, ОСОБА_2 , про визнання права власності на спадкове майно.

Даним рішенням визнано за ОСОБА_3 право власності на 1/2 частку спадкового майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , яке складається з житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_2 .

Крім того після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай) у землі, посвідчене сертифікатом серії ЧВ №0055735, виданим 14.02.1997 року Вижницькою районною державною адміністрацією на підставі рішення РДА від 05.02.1997 року №71 розміром 2,29 в умовних кадастрових гектарах колгоспу Дружба с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області, що підтверджується копією даного сертифікату, копією довідки Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області №486 від 15.11.2017 року та копією листа Відділу у Вижницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області №0-24-0.170-84/101-19 від 20.03.2019 року.

Згідно копії зазначеного листа Відділу у Вижницькому районі Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області станом відповідно до розпорядження Вижницької РДА від 02.02.2000 року №20 вартість земельної частки (паю) згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ в„–0055735 колгоспу Дружба с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області становить 18139,24 грн.

Вказані обставини не потребують доказуванню, оскільки встановлені рішенням Вижницького районного суду від 10.02.2020 року по цивільній справі №713/2272/19 за позовом ОСОБА_3 до Лукавецької сільської ради, ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру в Чернівецькій області, про визнання права власності на спадкове майно.

Даним рішенням визнано за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 в порядку спадкування за законом право на 1/2 частку спадкового майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , яке складається з права на земельну частку (пай) у землі, посвідченого сертифікатом серії ЧВ №0055735 від 14.02.1997 року, розміром 2,29 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що знаходиться в с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області.

У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, що складається з права на земельну частку (пай) у землі, посвідченого сертифікатом серії ЧВ №0055735 розміром 2,29 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що знаходиться в с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області ОСОБА_3 та ОСОБА_1 державним нотаріусом відмовлено у зв`язку з тим, що не були надані належним чином оформлені документи, що посвідчують право власності спадкодавця на спадкове майно та витягу з Державного земельного кадастру, що підтверджується копією постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії №541/02-31 від 05.07.2017 року, винесеної державним нотаріусом Вижницької державної нотаріальної контори Мицкан Ж.І.

Представником позивача не були надані документи на спадкове майно, оскільки оригінал сертифікату на земельну частку (пай) серія № НОМЕР_4 , виданий на ім`я ОСОБА_4 у них відсутній.

Відповідно до п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

У п.1 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.03.2013 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування зазначено, що при вирішенні спорів про спадкування, спадщина по яких відкрилася і була прийнята до 01.01.2004 року, не допускається застосування судами норм ЦК 2003 року, а застосуванню підлягають норми законодавства чинного на час відкриття спадщини, зокрема ЦК УРСР.

Відповідно до п.1 ч.4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності, а тому суд вважає, що оскільки на час відкриття спадщини діяв Цивільний кодекс Української РСР в редакції 1963 року, то при вирішенні питання про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом слід керуватись саме його положеннями.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ст.524 ЦК УРСР 1963 року спадкування здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ст.529 ЦК УРСР 1963 року при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Відповідно до ст.548 ЦК УРСР 1963 року, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1, 2 ст.549 ЦК УРСР 1963 року, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

У п.3.5 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справі №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування надано роз`яснення, що спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз`яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30.05.2008 року №7.

Відповідно до п.11 ППВСУ №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

А згідно з п.17 Перехідних положень Земельного кодексу України сертифікати на право на земельну частку (пай) отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Отже, права спадкодавця ОСОБА_4 на земельну частку (пай), визначені сертифікатом, входять до складу спадкового майна.

У пункті 3.5 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справі №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування роз`яснено, що у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

З урахуванням зазначених вимог закону та наведених вище досліджених судом доказів, Суд дійшов до висновку, що:

ОСОБА_4 належало право на земельну частку (пай) у землі, посвідчене сертифікатом серії ЧВ №0055735, розміром 2,29 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що знаходиться в с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області;

сертифікат серії ЧВ №0055735 втрачений;

недієздатний ОСОБА_1 , є спадкоємцем за законом першої черги, прийняв спадщину;

ОСОБА_3 оформила право власності на зазначене спадкове майно після смерті матері ОСОБА_4 ;

ОСОБА_2 пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті матері, а тому вважається такою, що не прийняла її, позов визнала;

також спадкоємцем за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 був її син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , однак він не оформив своїх спадкових прав, оскільки помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

інших спадкоємців та осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині ОСОБА_4 немає;

таким чином частка недієздатного ОСОБА_1 у спадщині після смерті ОСОБА_4 становить 1/2.

За встановлених обставин позов адвоката Кириляка В.Ю. в інтересах недієздатного ОСОБА_1 , про визнання права власності на зазначене спадкове майно в порядку спадкування за законом є обґрунтованим і підлягає до задоволення.

Доводи третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог - Вижницької районної державної адміністрації, про наявність порушень прав недієздатного ОСОБА_1 безпідставні, ґрунтуються на припущеннях та неправильному тлумаченні норм цивільного законодавства України.

На підставі ст.ст.524, 529, 548, 549 ЦК УРСР 1963 року, ст.ст.16, 328 ЦК України, керуючись ст.ст.4, 12, 13, 51, 76-81, 200, 247 ч.2, 258-259, 263-265, 268, 272, 273, 354 України, Суд,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги адвоката Кириляка Володимира Юрійовича в інтересах недієздатного ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати за недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 в порядку спадкування за законом право на 1/2 частку спадкового майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , яке складається з права на земельну частку (пай) у землі, посвідченого сертифікатом серії ЧВ №0055735 від 14.02.1997 року, розміром 2,29 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що знаходиться в с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області.

Стягнути з Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області, юридична адреса: с. Лукавці, вул. Героїв Майдану, 164, Вижницького району Чернівецької області ЄДРПОУ 04418268, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 , жительки АДРЕСА_3 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , жительки АДРЕСА_2 , Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області в дохід держави з кожного по 280,26 грн. (двісті вісімдесят гривень 26 коп.) судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Вижницький районний суд до Чернівецького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Роз`яснити, що відповідно до п.3 розділу XII Прикінцеві положення ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 49, 83, 84, 170, 178, 179, 180, 181, 185, 210, 222, 253, 275, 284, 325, 354, 357, 360, 371, 390, 393, 395, 398, 407, 424 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, подання заяви про перегляд заочного рішення, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, заяви про скасування судового наказу, розгляду справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Позивач - недієздатний ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , житель АДРЕСА_2 , Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області, РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач - Лукавецька сільська рада Вижницького району Чернівецької області, юридична адреса: с. Лукавці, вул. Героїв Майдану, 164, Вижницького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ: 04418268.

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителька АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 .

Відповідач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_2 Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області, РНОКПП: НОМЕР_3 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Вижницька районна державна адміністрація Чернівецької області, юридична адреса: м. Вижниця, вул. Українська, 88 А, Чернівецька область, код ЄДРПОУ 04062086.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Головне управління Держгеокадастру в Чернівецькій області, юридична адреса: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 194 А, код ЄДРПОУ: 39909396.

Суддя І. В. Пилип`юк

Дата ухвалення рішення01.06.2020
Оприлюднено03.06.2020
Номер документу89591663
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —713/480/20

Рішення від 01.06.2020

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Пилип'юк І. В.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Пилип'юк І. В.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Пилип'юк І. В.

Ухвала від 26.03.2020

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Пилип'юк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні