Ухвала
від 01.06.2020 по справі 910/113/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

01.06.2020Справа № 910/113/20

за позовом Приватного акціонерного товариства Запоріжтрансформатор (69600, м. Запоріжжя, ДНІПРОВСЬКЕ ШОСЕ, будинок 3) до проПриватного акціонерного товариства Національна енергетична компанія Укренерго (01032, м.Київ, ВУЛИЦЯ СИМОНА ПЕТЛЮРИ, будинок 25) визнання незаконним та скасування рішення, зобов`язання укласти договір

Суддя Чинчин О.В.

Представники: без повідомлення представників сторін

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство Запоріжтрансформатор звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного акціонерного товариства Національна енергетична компанія Укренерго про визнання незаконним та скасування рішення, зобов`язання укласти договір.

Позовні вимоги обґрунтовані наявністю підстав для визнання незаконним та скасування протокольного рішення Відповідача № 59503/2/19-КС від 15.11.2019 року про відміну переговорної процедури закупівлі та зобов`язання Відповідача укласти з Позивачем Договір на закупівлю 31170000-8 Трансформатори Автотрансформатор 330 кВ потужністю 200 МВА для заміни АТ-2 на ПС 330 кВ Новокиївська торгів № UА-2019-04-26-001668-а 31170000-8 Трансформатори Автотрансформатор 400 кВ протягом 10 календарних днів з дня набрання законної сили рішенням в редакції, зазначеній у позовні заяві.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.01.2020 позовну заяву Приватного акціонерного товариства Запоріжтрансформатор прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі №910/113/20, постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 13.02.2020.

19.01.2020 через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

В судовому засіданні 13.02.2020 були присутні представники обох сторін.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.02.2020, яка занесена до протоколу судового засідання, надано Позивачу строк до 5 днів з 14.02.2020 року для надання відповіді на відзив; надано Відповідачу строк до 5 днів з дня отримання відповіді на відзив для надання заперечень; продовжено строк проведення підготовчого провадження на 30 днів; відкладено підготовче судове засідання на 26.03.2020.

16.03.2020 через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Позивача надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

23.03.2020 через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Підготовче судове засідання, призначене на 26.03.2020. не відбулось у зв`язку з перебуванням суддя Чинчин О.В. на лікарняному.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.04.2020 підготовче судове засідання призначено на 21.05.2020.

18.05.2020 через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Позивача надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.05.2020 в задоволенні заяви Приватного акціонерного товариства Запоріжтрансформатор про розгляд справи №910/113/20 в режимі відеоконференцїі від 12.05.2020 відмовлено.

19.05.2020 через загальний відділ діловодства суду від Позивача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

В підготовче судове засідання 21.05.2020 представники сторін не з`явилися, відповідач про причини неявки суд не повідомив. Про час та місце судового засідання учасники справи повідомлені належним чином.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.05.2020, яка занесена до протоколу судового засідання, задоволено клопотання Позивача про відкладення підготовчого судового засідання; відкладено підготовче судове засідання на 10.06.2020.

29.05.2020 через загальний відділ діловодства суду від Позивача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Суд, розглянувши Клопотання Приватного акціонерного товариства Запоріжтрансформатор про розгляд справи в режимі відеоконференцїі № 1/05-а- від 26.05.2020, приходить до висновку про відмову в його задоволенні, з огляду на наступне.

За змістом ч.7 ст.11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Відповідно до частини 1 статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

З огляду на зазначені положення чинного законодавства, винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

При цьому, виключний перелік випадків, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, у зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Суд звертає увагу, що Клопотання Позивача про проведення судового засідання в режимі відеоконференції обґрунтовано необхідністю прибуття представника Позивача в судове засідання до приміщення Господарського суду міста Києва з іншої області, оскільки місцезнаходженням Позивача є м. Запоріжжя, що пов`язано з необхідністю користування громадським транспортом.

Частиною 3 статті 197 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України".

Враховуючи вищезазначені положення чинного законодавства, винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

Водночас, відповідно до п.17.6 Перехідних положень ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в межах приміщення суду здійснюється за допомогою технічних засобів, що функціонують у судах на день набрання чинності цією редакцією Кодексу, за правилами, встановленими цією редакцією Кодексу.

Судом також враховано обмежені технічні можливості Господарського суду міста Києва щодо забезпечення проведення судових засідань в режимі відеоконференції, оскільки на даний час в суді наявні лише два зали судового засідання, обладнані технічними засобами для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, зі щільним графіком проведення судових засідань, оскільки ухвали про проведення судових засідань в режимі відеоконференції, надходять з усіх регіонів України.

Суд зазначає, що вимогами чинного законодавства України не передбачено можливості зміни дати та часу призначеного судового засідання у зв`язку поданням стороною клопотання про її участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Враховуючи те, що клопотання Приватного акціонерного товариства Запоріжтрансформатор про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції подане в межах встановленого строку засобами поштового зв`язку, однак у Господарського суду міста Києва відсутня технічна можливість для забезпечення проведення судового засідання в режимі відеоконференції, Суд дійшов висновку про відмову в задоволенні вказаного клопотання.

При цьому, Суд зазначає, що в разі неможливості направити уповноваженого представника в судове засідання 10.06.2020 Позивач не позбавлений права направити письмові пояснення, в яких викласти свою правову позицію, разом з клопотанням про розгляд справи за відсутності його представника.

Враховуючи вищевикладене, Суд приходить до висновку, що заява Приватного акціонерного товариства Запоріжтрансформатор про розгляд справи в режимі відеоконференцїі від 26.05.2020 по справі №910/113/20 задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 197, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ПОСТАНОВИВ:

1. В задоволенні заяви Приватного акціонерного товариства Запоріжтрансформатор про розгляд справи №910/113/20 в режимі відеоконференцїі від 26.05.2020 - відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання та оскарженню не підлягає.

Дата складання та підписання повного тексту ухвали: 01 червня 2020 року.

Суддя О.В. Чинчин

Дата ухвалення рішення01.06.2020
Оприлюднено04.06.2020
Номер документу89594240
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/113/20

Рішення від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 21.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 15.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 09.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні