Рішення
від 25.05.2020 по справі 914/2780/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.05.2020 справа № 914/2780/19

За позовом: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Хмельницький Парк", м. Львів

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Львівобленерго", м. Львів

про визнання дій щодо відмови в укладенні договору незаконними та зобов'язання укласти договір

Суддя Манюк П.Т.

За участю секретаря Чорної І.Б.

Представники:

від позивача: Крукеницька Тетяна Миколаївна- представник

від відповідача: не з явився

На розгляді Господарського суду Львівської області перебуває справа за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Хмельницький Парк" до Приватного акціонерного товариства "Львівобленерго" про визнання дій щодо відмови в укладенні договору незаконними та зобов'язання укласти договір.

Ухвалою суду від 08.01.2020 було відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання було призначено на 27.01.2020.

В судовому засіданні 27.01.2020 було оголошено перерву на 03.02.2020.

Розгляд справи 03.02.2020 та 24.02.2020 було відкладено з підстав викладених у відповідних ухвалах суду.

В судове засідання, яке відбулося 02.03.2020 представники сторін з явилися. Ухвалою суду від 02.03.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті в судовому засіданні 16.03.2020.

В судовому засіданні 16.03.2020 було оголошено перерву до 13.04.2020.

В судове засідання 13.04.2020 представник позивача не з явився, подав клопотання про відкладення розгляду справи, у зв язку із запровадженням в Україні карантину через спалах коронавірусу. Представник відповідача в судове засідання не з явився, подав клопотання про здійснення судового розгляду справи без його участі на підставі наявних матеріалів справи, у зв язку з запобіганням поширенню на території України коронавірусу COVID-19. З врахуванням рекомендацій Ради суддів України, Обласної комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської обласної державної адміністрації щодо запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19, ухвалою суду від 13.04.2020 було відкладено розгляд справи після закінчення карантинних заходів та встановлено, що про дату та час наступного судового засідання учасників справи буде повідомлено додатково ухвалою суду.

06.05.2020 на адресу суду від позивача надійшла заява про поновлення строку на подання додаткових доказів, згідно переліку зазначеного у вказаній заяві. Ухвалою суду від 08.05.2020 поновлено позивачу строк для подання додаткових доказів у справі № 914/2780/19, оскільки додаткові докази були отримані позивачем після призначення розгляду справи по суті. Крім того, призначено розгляд справи по суті на 25.05.2020.

Представник позивача у судове засідання 25.05.2020 з'явився, позовні вимоги підтримав, просив їх задоволити з підстав викладених у позовній заяві та усних поясненнях. Представник відповідача в судове засідання 25.05.2020 не з явився.

Враховуючи, що зібраних в матеріалах справи доказів достатньо для з'ясування обставин справи і прийняття судового рішення, в судовому засіданні 25.05.2020 проголошено вступну та резолютивну частини судового рішення у справі.

Позиція позивача.

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Хмельницький Парк" (надалі позивач) звернулося в Господарський суд Львівської області з позовом до Приватного акціонерного товариства "Львівобленерго" (надалі відповідач) про визнання дій щодо відмови в укладенні договору незаконними та зобов'язання укласти договір.

В обгрунтування позовних вимог позивач вказує на те, що на підставі акту приймання-передавання від 04 вересня 2019, багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення на вулиці Богдана Хмельницького, 230а у місті Львові передано з балансу забудовника - Товариства з обмеженою відповідальністю МС ІМПЕРІАЛ на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Хмельницький Парк .

Також, з метою забезпечення потреб співвласників багатоквартирного будинку по вул. Б. Хмельницького, 230а у м. Львові, ТзОВ МС ІМПЕРІАЛ безоплатно передало на баланс позивача будівлю електропідстанції, загальною площею 50,6 кв.м на підставі акту приймання-передавання від 22 серпня 2019, що відображено у Витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності позивача на вказане майно.

Згідно дозволу Головного управління Держпраці у Львівській області від 21.10.2019 № 0766.19.46, позивачу дозволяється експлуатувати устаткування напругою понад 1000 В (до 6кВ включно) (електричне устаткування електричних станцій та мереж; технологічне електрообладнання), а саме: - трансформаторна підстанція ТП-6/0,4 кВ з силовими трансформаторами типу ТМГ-630/6, 2 од.; зав. №№ 631677, 631678, 2018.

Державним підприємством Західний експертно-технічний центр Держпраці надано висновок експертизи від 09.10.2019 № 46.14.19.5156/5944 стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб'єкта господарювання під час експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та надано звіт за результатами експертизи № 46.14.19.5156.1/5944.1, в якому зазначено, що Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Хмельницький Парк спроможне забезпечити дотримання вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а саме: устаткування напругою, понад 1000 В ( до 6кВ включно) (електричне устаткування електричних станцій та мереж, технологічне електрообладнання), а саме трансформаторна підстанція ТП-6,04 кВ з двома силовими трансформаторами типу ТМГ-630/6 (зав. № № 631677, 631678, 2018).

11 листопада 2019 позивач звернувся до відповідача для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії по об'єкту Багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення, наземним гаражем відкритого типу та трансформаторною підстанцією , що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 230а.

На адресу позивача від відповідача надійшов лист від 05.12.2019 № 30-3614, в якому зазначено що позивачем до моменту підписання вищезазначеного договору не надано документів, передбачених п.п. 5 п. 2.1.7 Правил роздрібного ринку електричної енергії, а відтак договір може бути укладений лише після надання зазначених документів.

З врахуванням того, що позивач не був забудовником будинку, в нього немає зазначених відповідачем усіх необхідних документів, відтак позивач вважає, що відповідачем безпідставно відмовлено в укладенні договору про приєднання до електричних мереж, цим самим порушено його права, тому просить визнати дії відповідача щодо відмови в укладенні договору незаконними та зобов'язати відповідача укласти з позивачем договір про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Позиція відповідача .

Заперечуючи позовні вимоги, представник відповідача посилається на те, що згідно з п. 2.1.7 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312, далі - ПРРЕЕ, для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії заявник у разі зміни споживача, форми власності чи власника електроустановки має надати оператору системи документи, зокрема копію декларації (повідомлення) про початок виконання будівельних робіт або дозволу на виконання будівельних робіт (для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) та постачання електричної енергії на будівельні майданчики, у разі якщо наявність такого дозволу є обов'язковою або зазначені документи вимагаються законодавством у сфері містобудування) та/або у визначених законодавством випадках, копію декларації про готовність об'єкта до експлуатації або сертифіката (для новозбудованих та реконструйованих електроустановок).

Пунктом 2.1.8 ПРРЕЕ передбачено, що у разі нового будівництва або реконструкції об'єкта (електроустановки) договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії укладається (якщо до реконструкції такий договір не укладався, втратив чинність тощо) за умови завершення процедури приєднання до електричних мереж (підписання акта про надану послугу) та надання споживачем (у разі необхідності, за запитом оператора системи) копії декларації про готовність об'єкта до експлуатації або відповідного сертифіката.

Як зазначає відповідач він не відмовляв позивачу в укладенні договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, а лише повідомив, що вказаний договір буде укладений після надання останнім усіх документів, визначених п. 2.1.7 ПРРЕЕ, які є обов'язковими для його укладення. А відтак, відповідач діяв виключно в межах повноважень, визначених законодавством та жодним чином не порушував прав позивача.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази по справі у їх сукупності, суд прийшов до висновку про те, що позовні вимоги підлягають до часткового задоволення виходячи з таких мотивів.

За приписами статті 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Одним із основних засад господарського судочинства є принцип верховенства права.

Згідно з частиною другою статі 4 ГПК України, юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною другою стаття 382 ЦК України встановлено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Частиною першою статті 385 Цивільного кодексу України передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Відповідно до статті 1 Закону України від 29.11.2001 № 2866-IIІ Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - Закон № 2866-IIІ), об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Статтею четвертою Закону № 2866-III, об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

За абзацом 8 частини першої статті 18 Закону № 2866-III, ОСББ відповідно до цього Закону та статуту зобов`язане у випадках, передбачених законодавством, статутом об`єднання, представляти інтереси співвласників відповідно до наданих повноважень у відносинах з третіми особами.

Як встановлено судом, 16.04.2019 проведено державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Хмельницький Парк , що знаходиться за адресою: 79037, Львівська обл., місто Львів, вулиця Богдана Хмельницького, будинок 230а.

На баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Хмельницький Парк з балансу забудовника - Товариства з обмеженою відповідальністю МС ІМПЕРІАЛ , на підставі акту приймання-передавання від 04 вересня 2019 передано багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення на вулиці Богдана Хмельницького, 230а у місті Львові.

З метою забезпечення потреб співвласників багатоквартирного будинку на вул. Б. Хмельницького, 230а у м. Львові, ТзОВ МС ІМПЕРІАЛ також передало безоплатно на баланс позивача будівлю електропідстанції, загальною площею 50,6 кв.м. на підставі Акту приймання-передавання від 22 серпня 2019, що відображено у Витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності позивача на вказаний об'єкт.

11 листопада 2019 року позивач звернувся до відповідача для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії по об'єкту Багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення, наземним гаражем відкритого типу та трансформаторною підстанцією , що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 230а.

На адресу позивача від відповідача надійшов лист від 05.12.2019 № 30-3614, в якому відповідачем зазначено, що позивачем до моменту підписання вищезазначеного договору не надано документів, передбачених п.п. 5 п. 2.1.7 ПРРЕЕ, а відтак договір буде укладений лише після надання зазначених документів.

Відповідно до п. 2.1.2. ПРРЕЕ, оператор системи зобов'язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи. Не допускається розподіл (передача) електричної енергії до точки розподілу електроустановки споживача за відсутності діючого договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з таким споживачем, крім випадку здійснення розподілу (передачі) електричної енергії оператором системи до власних електроустановок.

Пунктом 2.1.3. ПРРЕЕ передбачено, що ініціатором укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у разі зміни споживача, форми власності чи власника електроустановки є споживач.

Згідно п. 2.1.7. ПРРЕЕ, для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії заявник у разі зміни споживача, форми власності чи власника електроустановки має надати оператору системи такі документи:

1) заяву про укладення відповідного договору із зазначенням місцезнаходження об'єкта та реквізитів заявника та наявності чинного паспорту точки розподілу;

2) для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР), роздрукований із мережі Інтернет, або копію довідки, або копію виписки з ЄДР;

для фізичних осіб: копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера або реєстраційного номера картки платника податків або копію паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомили про це відповідні органи державної влади і мають відмітку у паспорті);

3) копію документа, яким визначено право власності чи користування на об'єкт (приміщення), або копію документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку або її частину (у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об'єкта), право на розміщення електроустановок на території здійснення господарської діяльності з розподілу електричної енергії (у разі відсутності об'єкта споживача);

4) копію документа про підтвердження повноважень особи на укладення договору (витяг з установчого документа про повноваження керівника (для юридичних осіб), копію довіреності, виданої в установленому порядку тощо), за необхідності;

5) копію декларації (повідомлення) про початок виконання будівельних робіт або дозволу на виконання будівельних робіт (для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) та постачання електричної енергії на будівельні майданчики, у разі якщо наявність такого дозволу є обов'язковою або зазначені документи вимагаються законодавством у сфері містобудування) та/або у визначених законодавством випадках, копію декларації про готовність об'єкта до експлуатації або сертифіката (для новозбудованих та реконструйованих електроустановок);

6) довідку про обсяги очікуваного споживання електроенергії окремо за кожною площадкою вимірювання споживача (крім побутових споживачів).

Отже, чинним законодавством України на оператора системи покладено обов'язок укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії після отримання від заявника документів, передбачених п.2.1.7 ПРРЕЕ.

Відповідно до п. 2.1.8. ПРРЕЕ, у разі нового будівництва або реконструкції об'єкта (електроустановки) договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії укладається (якщо до реконструкції такий договір не укладався, втратив чинність тощо) за умови завершення процедури приєднання до електричних мереж (підписання акту про надану послугу) та надання споживачем (у разі необхідності, за запитом оператора системи) копії декларації про готовність об'єкта до експлуатації або відповідного сертифіката.

Як зазначає позивач, такий документ як декларація про готовність об'єкта до експлуатації або сертифікат для новозбудованих та реконструйованих електроустановок) у ТзОВ МС Імперіал (замовника будівництва багатоквартирного житлового будинку) - відсутній, тому у позивача не було можливості надати відповідачу копії декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

В той же час, згідно дозволу Головного управління Держпраці у Львівській області від 21.10.2019 № 0766.19.46, позивачу дозволяється експлуатувати устаткування напругою понад 1000 В (до 6кВ включно) (електричне устаткування електричних станцій та мереж; технологічне електрообладнання), а саме: - трансформаторна підстанція ТП-6/0,4 кВ з силовими трансформаторами типу ТМГ-630/6, 2 од.; зав. № № 631677, 631678, 2018 р. в., країна походження Україна.

Державним підприємством Західний експертно-технічний центр Держпраці надано висновок експертизи від 09.10.2019 № 46.14.19.5156/5944 стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб'єкта господарювання під час експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та надано звіт за результатами експертизи № 46.14.19.5156.1/5944.1, в якому зазначено, що Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Хмельницький Парк спроможне забезпечити дотримання вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а саме: устаткування напругою, понад 1000 В (до 6кВ включно) (електричне устаткування електричних станцій та мереж, технологічне електрообладнання), а саме трансформаторна підстанція ТП-6,04 кВ з двома силовими трансформаторами типу ТМГ-630/6 (зав. № № 631677, 631678, 2018).

Долучені позивачем до позовної заяви докази свідчать, що 11 лютого 2016 між ТзОВ ЕЛЕКТРІС та ТзОВ МС Імперіал Буд укладено договір підряду № 11/02/16-02 на виконання проектних, електромонтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт по влаштуванню зовнішнього електропостачання житлового комплексу за адресою: м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 230а. За результатами виконання договору, підрядником виконано проектні, електромонтажні, пусконалагоджувальні та інші роботи по влаштуванню зовнішнього електропостачання житлового комплексу за адресою: м.Львів, вул. Б. Хмельницького, 230а.

12.03.16 між відповідачем та Товариством з обмеженою відповідальністю МС Імперіал (замовником спорудження об'єкта будівництва багатоквартирного житлового будинку на вул. Б. Хмельницького, 230а у місті Львові) укладено договір про приєднання до електричних мереж (нестандартне приєднання) № 131-835/2. За цим договором відповідач забезпечує приєднання електроустановок об'єкта замовника (будівництво, реконструкція, технічне переоснащення та введення в експлуатацію електричних мереж зовнішнього електропостачання об'єкта замовника від місця забезпечення потужності до точки приєднання) відповідно до схеми зовнішнього електропостачання і проектної документації та здійснює підключення об'єкта замовника до електричних мереж.

12.03.2016 відповідачем видано Технічні умови приєднання (ТУ), яке не є стандартним до електричних мереж електроустановок. Згідно ТУ приєднання, замовником виконано всі передбачені вимоги до електроустановки в повному обсязі, в тому числі отримано дозвіл № 0071.19.46 на експлуатування устаткування напругою понад 1000 В (до 6 кВ включно) (електричне устаткування електричних станцій та мереж; технологічне електрообладнання), а саме: - трансформаторна підстанція ТП-6/0,4 кВ з силовими трансформаторами типу ТМГ-630/6, 2 од.; зав. № № 631677, 631678; 2018.

На підставі Акту про надання послуг від 19.02.2019 згідно з договором від 12.03.2016 №131-835/2, відповідач надав ТОВ МС Імперіал послуги з приєднання (нестандартного) електроустановки багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення, що розташований за адресою м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 230а.

Позивачем також додатково долучені до матеріалів справи висновки експертиз Державного підприємства Західний експертно-технічний центр Держпраці від 01.04.2020 № 1921/20.1320.1428, від 01.04.2020 № 1922/20.1320.1428, від 08.04.2020 № 1420.20.46.41.20.1531, які підтверджують справний та працездатний стан з можливістю подальшої експлуатації в паспортному режимі силового трансформатора Т-1 типу ТМГ-630/6 (зав. № 631677) ТП-1968, силового трансформатора Т-2 типу ТМГ-630/6 (зав. № 631678) ТП-1968 та придатність будівлі ТП до подальшої нормальної та безпечної експлуатації.

Відповідно до частин першої та третьої статті 376 Цивільного кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Судом встановлено, що рішенням Господарського суду Львівської області від 08.02.2017 у справі № 914/2746/16, задоволено позов Львівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "МС Імперіал" про зобов'язання ТзОВ "МС Імперіал" звільнити земельну ділянку по вул. Б. Хмельницького, 230а у м. Львові, на якій розміщено багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення та підземною автостоянкою та привести її у попередній стан шляхом знесення багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення та підземною автостоянкою за власні кошти. У вказаному рішенні суду встановлено, що за зверненнями мешканців м. Львова, Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові проведено перевірку земельної ділянки загальною площею 1,885 га, кадастровий № 4610137200:08:007:0068, яка знаходиться у м. Львові на вул. Б. Хмельницького, 230а, за результатами якої встановлено правопорушення у сфері містобудівної діяльності та винесено ряд документів, зокрема: протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил. В результаті позапланової перевірки, проведеної на будівництві багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення та підземною автостоянкою на вул. Б. Хмельницького, 230а у м. Львові встановлено, що замовником будівництва є ТзОВ "МС Імперіал". Проведеною перевіркою встановлено, що Департаментом містобудування Львівської міської ради не надавались ТзОВ "МС Імперіал" містобудівні умови і обмеження на забудову спірної земельної ділянки, виконання будівельних робіт проводиться без затвердження у встановленому порядку проектної документації, що є порушенням ДБН А.2.2-3-2014, ст. ст. 7, 9, 27 Закону України "Про архітектурну діяльність", ч. 5 ст. 26 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" та без проведення експертизи проектної документації, що є порушенням ч. 4 ст. 31 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності". Таким чином, ТзОВ "МС Імперіал" здійснило будівельні роботи з будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення та підземною автостоянкою на земельній ділянці, яка не була надана Товариству в користування чи приватну власність, без дозволу на виконання будівельних робіт, без отримання містобудівних умов і обмежень на забудову спірної земельної ділянки на вул. Б. Хмельницького, 230а у м. Львові, без затвердження у встановленому порядку проектної документації та без проведення її експертизи.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 10.04.2017, рішення Господарського суду Львівської області від 08.02.2017 року у справі № 914/2746/16 залишено без змін.

20.04.2017 видано наказ на примусове виконання рішення Господарського суду Львівської області від 08.02.2017 та постанови Львівського апеляційного господарського суду від 10.04.2017 у справі № 914/2746/16.

21.06.2017 Личаківський відділ державної виконавчої служби міста Львів Головного територіального управління юстиції у Львівській області скерував до Господарського суду Львівської області подання про затвердження мирової угоди, укладеної 26.05.2017 між сторонами виконавчого провадження № 53998635 - ТзОВ "МС Імперіал" та Львівською міською радою.

Ухвалою суду від 05.07.2017 в затвердженні мирової угоди, укладеної 26.05.2017 між сторонами виконавчого провадження № 53998635 - Львівською міською радою та ТзОВ МС Імперіал відмовлено.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 17.08.2017 ухвалу Господарського суду Львівської області від 05.07.2017 в справі № 914/2746/16 скасовано. Задоволено подання Личаківського відділу державної виконавчої служби м. Львова Головного територіального управління юстиції у Львівській області про затвердження мирової угоди між сторонами виконавчого провадження № 53998635. У мировій угоді сторони підтвердили факт усунення боржником - ТзОВ МС Імперіал порушень законодавства щодо користування земельною ділянкою без належно оформлених документів, а саме: забезпечено розроблення та подано на затвердження технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Б. Хмельницького, 230а, яку у встановленому законом порядку затверджено ухвалою стягувача від 27.04.2017 № 1961; вжито всі необхідні заходи щодо належного оформлення права користування земельною ділянкою площею 1,885 га на вул. Б. Хмельницького, 230а, кадастровий № 4610137200:08:007:0068 шляхом укладення договору оренди землі від 22 травня 2017 року, зареєстрованого у Львівській міській раді за №Л-2506, про що у книзі записів реєстрації договорів оренди землі Л-2 вчинено запис.

Крім того, позивачем до матеріалів справи додатково були долучені копії Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права комунальної власності на квартири, що знаходяться в буд. 230а на вул. Б. Хмельницького, що у м. Львові разом з технічними паспортами на них, що підтверджує виконання ТзОВ МС Імперіал умов мирової угоди, затвердженої постановою Львівського апеляційного господарського суду від 17.08.2017 у справі № 914/2746/16.

У зв'язку з наявністю вищенаведених обставин, у ТзОВ МС Імперіал - первісного забудовника житлового будинку на вул. Б. Хмельницького, 230а у місті Львові, як особи що вчинила самочинне будівництво, відсутня декларація про готовність об'єкта до експлуатації або сертифікат (для новозбудованих та реконструйованих електроустановок).

Суд зауважує, що відповідно до приписів Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року № 461 (із відповідними змінами та доповненнями), обов'язок реєстрації декларації та/або сертифіката про готовність об'єкта до експлуатації для новозбудованих та реконструйованих об'єктів покладається виключно на замовника спорудження об'єкта будівництва багатоквартирного житлового будинку. Таким чином, мешканці вищевказаного будинку, в інтересах яких звертається позивач - ОСББ Хмельницький Парк не можуть нести відповідальності за недотримання ТзОВ МС Імперіал процедури отримання дозвільних документів та процедури оформлення завершення будівництва, зокрема реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації або сертифіката (для новозбудованих та реконструйованих електроустановок).

Відповідно до вимог ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживання енергії можливе лише на підставі договору.

Відповідач, надаючи послуги електропостачання, виконує функції щодо забезпечення життєво необхідних потребностей людини, які гарантовані ст. 48 Конституції України, ст. 293 Цивільного кодексу України, згідно яких кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім`ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло, на належні, безпечні і здорові умови проживання.

Згідно довідки ТзОВ МС Імперіал від 12.03.2020 № 12-03/20-02, загальна кількість квартир у будинку на вул. Б. Хмельницького, 230а у місті Львові становить 569, а кількість квартир на які оформлено право власності - 566. Проте, всупереч приписам частини першої статті 319 ЦК України, власники не можуть в повному обсязі володіти та користуватися своїм майном у зв'язку з відсутністю електроенергії.

З метою недопущення порушення конституційного права громадян, які мешкають в житловому будинку № 230а по вул. Б. Хмельницького, що у м. Львові, на забезпечення їх права на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім`ї, зокрема щодо забезпечення їх помешкань електроенергією, яке здійснюється на підставі договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в частині зобов'язання відповідача - ПрАТ Львівобленерго укласти договір про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з позивачем - ОСББ Хмельницький Парк .

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог щодо визнання незаконними дій відповідача щодо відмови в укладенні вищезазначеного договору, суд виходив з того, що дії відповідача ґрунтуються на вимогах п. 2.1.7. ПРРЕЕ, а позивачем не представлено доказів та нормативного обгрунтування незаконності дій відповідача.

Зважаючи, що судом не встановлено неправомірності дій відповідача, а спір виник внаслідок неподання позивачем відповідачеві необхідних для укладення договору документів, витрати, пов'язані зі сплатою судового збору, відповідно до частини дев'ятої ст. 129 ГПК України, залишаються за позивачем.

Керуючись ст. ст. 2, 13, 74, 76, 77, 78, 86, 129, 236-241, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

вирішив:

1. Позов задовольнити частково.

2. Зобов язати Приватне акціонерне товариство Львівобленерго (79026, м. Львів, вул. Козельницька, 3, код ЄДРПОУ 00131587) укласти з Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку Хмельницький Парк (79037, м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 230а, код ЄДРПОУ 42953936) договір про надання послуг з розподілу електричної енергії.

3. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

4. Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 241 ГПК України, та може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені статтями 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повне рішення складено 03.06.2020 року.

Суддя Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено03.06.2020

Судовий реєстр по справі —914/2780/19

Рішення від 25.05.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 08.05.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 27.01.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні