Рішення
від 03.06.2020 по справі 605/147/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/147/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"03" червня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

представника позивача Цимбалюка О.Є.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє Цимбалюк Олег Євгенович до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє Цимбалюк О.Є. звернулась в суд з позовом до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки площею 2,6749 га., кадастровий номер 6124887300:01:001:0473, яка розташована на території Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області та належала її рідній сестрі - ОСОБА_3 .

У підготовчому судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю, з підстав викладених у позовній заяві, просить їх задовольнити. Крім того, додав, що спадкодавець ОСОБА_3 перебуваючи на роботі у м. Малага (Королівство Іспанія) захворіла, при цьому позивач поїхала в Іспанію доглядати свою рідну сестру, яка й там померла. На час смерті спадкодавця разом з нею постійно проживала ОСОБА_2 . Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_3 , окрім позивачки, немає. ОСОБА_3 за життя заповіт не складала.

У підготовче судове засідання представник відповідача не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у письмовому клопотанні, яке долучено до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Положенням ч.1 ст.1258 ЦК України визначено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

В силу ст.1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Частинами 1, 3 ст.1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_4 та матері - ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 20 липня 1965 року.

Позивач 16 квітня 1988 року одружилась із ОСОБА_6 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_2 на прізвище чоловіка ОСОБА_2 , що видно із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 16 квітня 1988 року.

Рідна сестра позивачки ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в сім`ї: батька - ОСОБА_4 та матері - ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 01 серпня 2000 року.

Спадкодавець ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 одружилась із ОСОБА_8 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного на прізвище чоловіка ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 від 30 січня 1977 року.

ОСОБА_3 01 квітня 2008 року змінила прізвище із ОСОБА_3 на дошлюбне прізвище ОСОБА_3 , що вбачається із свідоцтва про зміну імені серії НОМЕР_5 від 01 квітня 2008 року виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Підгаєцького районного управління юстиції Тернопільської області.

Рідній сестрі позивача - ОСОБА_3 на праві власності належала земельна ділянка площею 2,6749 га., кадастровий номер 6124887300:01:001:0473, яка розташована на території Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що видно із державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯК в„–278756 від 15 листопада 2011 року та витяга із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 13 березня 2020 року сформованого відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Чоловік спадкодавця - ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_7 виданим Староміською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Батько спадкодавця та позивачки - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_8 від 10 січня 2007 року виданим відділом реєстрації актів цивільного стану Підгаєцького районного управління юстиції Тернопільської області.

Мати спадкодавця та позивачки - ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_6 померла, що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_9 від 08 жовтня 2010 року виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Підгаєцького районного управління юстиції Тернопільської області.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_7 в м. Малага (Іспанія), що вбачається із свідоцтва про смерть засвідченого консулом Консульства України в Малазі (Іспанія).

Із довідки виданої Консульством України в Малазі від 26 грудня 2014 року видно, що тіло померлої на території Іспанії ІНФОРМАЦІЯ_7 громадянки України ОСОБА_3 було кремовано 19 грудня 2014 року та поміщено в урну, яка опечатана 26 грудня 2014 року сургучною печаткою Консульства і сторонніх вкладень не містить. Урна з прахом померлої направляється в Україну для поховання.

Встановлено, що позивач ОСОБА_2 02 жовтня 2013 року перетнула кордон України в напрямку виїзд у пункті пропуску Медика-Шегині та з того часу в Україну не поверталась, що підтверджується закордонним паспортом серії НОМЕР_10 від 31 травня 2013 року.

Позивач з жовтня 2013 року по день смерті спадкодавця проживала разом з останньою та доглядала за нею, що підтверджено в судовому засіданні представником позивача та вбачається із заяви позивачки від 16 грудня 2019 року.

Встановлено, що за життя рідна сестра позивачки заповіт не складала, при цьому інших спадкоємців, окрім ОСОБА_2 , немає.

Позивач прийняла спадщину після смерті своєї рідної сестри ОСОБА_3 , що виразилось у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини і протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, вона не заявила про відмову від неї. Також даний факт, визнано відповідачем і така процесуальна дія відповідає принципу диспозитивності цивільного процесу, не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

Позивач зверталась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 , однак в цьому їй було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови завідувача Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№142/01-16 від 21 лютого 2020 року.

Той факт, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯК в„–278756 від 15 листопада 2011 року втрачено, стверджується публікацією в газеті "Земля Підгаєцька" за №7 від 21 лютого 2020 року.

За наведених вище обставин, суд, дійшов висновку, що позов ОСОБА_2 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1,4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст.1258 ч.1, 1262, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє Цимбалюк Олег Євгенович до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки площею 2,6749 га., кадастровий номер 6124887300:01:001:0473, що розташована на території Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області та належала ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_11 .

Представник позивача: Цимбалюк Олег Євгенович , АДРЕСА_2 , свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ТР №000015 від 02 серпня 2013 року.

Відповідач: Староміська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Старе Місто вул. Староміська, 53 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14030134.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення03.06.2020
Оприлюднено04.06.2020

Судовий реєстр по справі —605/147/20

Рішення від 03.06.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 19.03.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні