Рішення
від 24.07.2007 по справі 20/280пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/280пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

24.07.07 р.                                                                               Справа № 20/280пн                               

Суддя господарського суду Донецької області Донець О.Є.                                                                                                

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан», м.Донецьк

до відповідача Комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька», м.Донецьк

про визнання права власності

За участю представників сторін:

від позивача:  Кононенко В.В. - за довіреністю, Дінєва Н.В. – директор

від відповідача: Малюк Л.В. – за довіреністю

 

СУТЬ СПОРУ:

           До господарського суду Донецької області звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан», м.Донецьк, із позовом до Комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька», м.Донецьк, про визнання права власності на нерухоме майно та зобов'язання відповідача вчинити певні дії.

В обгрунтування своїх вимог позивач посилається на договір користування земельною ділянкою № 8/85 від 21.03.07 р., рішення виконавчого комітету Куйбишевської районної в м.Донецьку ради № 161/3 від 12.04.06 р., свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане 15.03.04 р. Управлінням комунального господарства Донецької міської ради, витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно, виданий 18.03.04 р. КП «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька», технічний паспорт на виробничий будинок, протокол № 12 зборів засновників ТОВ «Макаронна фабрика «Пан Степан» від 17.03.04 р., рішення виконавчого комітету Куйбишевської районної в м.Донецьку ради № 159/1 від 10.03.04 р., рішення виконавчого комітету Куйбишевської районної в м.Донецьку ради № 209/3 від 21.03.03 р., рішення виконавчого комітету Донецької міської ради № 67/12 від 18.03.98 р., акт Державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об'єкту до експлуатації, Державний акт на право постійного користування землею, рішення виконавчого комітету Донецької міської ради № 290/11 від 29.10.97 р., рішення виконавчого комітету Донецької міської ради № 55/4 від 19.05.95 р.

У письмовій заяві від 24.07.07 р. позивач уточнив позовні вимоги та просив суд визнати за ним право власності на прибудову до складу, розташовану за адресою: м.Донецьк, пр.Панфілова, 89, а саме: прибудову площею 141,3 кв.м. (літ.У'-1), компресорну площею 17,5 кв.м. (літ.Б), сторожку площею 4,1 кв.м. (літ.В).

Відповідач проти позовних вимог заперечив, обґрунтовуючи свої заперечення тим, що Комунальне підприємство «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька» не оспорювало та не порушувало прав чи законних інтересів позивача, через що не може бути стороною по даній справі, а також тим, що спірний об'єкт не введено в експлуатацію в порядку, встановленому чинним законодавством України.  

У судовому засіданні оголошувалась перерва з 20.07.07 р. до 24.07.07 р.

                    

           Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення представників сторін, суд ВСТАНОВИВ:

          Згідно із рішенням виконавчого комітету Донецької міської ради народних депутатів № 55/4 від 19.05.95 р., Спільному українсько-болгарсько-російському підприємству «Аніка» було відведено у тимчасове користування земельну ділянку площею 0,15 га для проектування та будівництва складських приміщень площею 480 кв.м.

          На підставі рішення виконавчого комітету Донецької міської ради № 290/11 від 29.10.97р. Спільному українсько-болгарсько-російському підприємству «Аніка» було надано в постійне користування земельну ділянку площею 0,0983 га для будівництва складських приміщень із земель міськлікарні № 17 у Куйбишевському районі м.Донецька. 5 листопада 1997 р. Донецькою міською радою було видано Спільному українсько-болгарсько-російському підприємству «Аніка» відповідний Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою.

          11.03.98 р. Державною технічною комісією було підписано Акт про готовність закінчених будівництвом об'єктів – складських приміщень площею 288 кв.м., розташованих за адресою: м.Донецьк, Куйбишевський район, Лікарняне містечко. Рішенням виконавчого комітету Донецької міської ради № 67/12 від 18.03.98 р. було затверджено вищевказаний акт та дозволено експлуатацію об'єкту.

          Рішенням виконавчого комітету Куйбишевської районної ради № 209/3 від 21.03.03 р. прийнятим в експлуатацію складським приміщенням було присвоєно адресу: м.Донецьк-45, вул.Арктична, 5.

          Рішенням № 159/1 від 10.03.04 р. виконавчий комітет Куйбишевської районної ради, посилаючись на договір купівлі-продажу нерухомого майна від 24.03.03 р. № 24.03-1, акт приймання-передачі від 24.03.03 р., додаткову угоду від 27.03.03 р. до договору № 24.03-1,  оформив право власності на будівлю складу (літ.У-1) загальною площею 236,4 кв.м., розташовану за адресою: м.Донецьк, вул.Арктична, 5, за Товариством з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан».

          У зв'язку з оформленням права власності на зазначений об'єкт за Товариством з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан», останньому було видано Управлінням комунального господарства Донецької міської ради свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 15.03.04 р. та Комунальним підприємством «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька» - витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 18.03.04 р.

          Через перехід права власності на будівлі та споруди за договором № 24.03-1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан», в Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, виданий Донецькою міською радою Спільному українсько-болгарсько-російському підприємству «Аніка», було внесено зміни щодо землекористувача.

          Відповідно до протоколу № 12 від 17.03.04 р., на зборах засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан» було прийнято рішення про будівництво прибудови до основної будівлі складу, через що позивач здійснив будівництво прибудов до вищезазначеного складу.

          Як свідчить наявна у матеріалах справи копія Технічного паспорту на виробничий будинок, Комунальним підприємством «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька» була проведена технічна інвентаризація об'єкту станом на 22.01.07 р.

          Відповідно до даних проведеної інвентаризації, до будівлі складу самовільно прибудовано прибудову площею 141,3 кв.м. (літ.У'-1), компресорну площею 17,5 кв.м. (літ.Б), сторожку площею 4,1 кв.м. (літ.В).

          21.03.07 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан» та виконавчим комітетом Донецької міської ради був укладений договір користування № 8/85 від 21.03.07 р., згідно з умовами якого виконавчий комітет Донецької міської ради надав Товариству з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан» в користування земельну ділянку площею 0,0983 га по пр.Панфілова, 89 в м.Донецьку з цільовим призначенням – складські приміщення (п.5.2.).

          Посилаючись на вищенаведені обставини, а також на те, що рішенням виконавчого комітету Куйбишевської районної ради № 161/3 від 12.04.06 р. складським приміщенням було присвоєно адресу: м.Донецьк-96, пр.Панфілова, 89, позивач звернувся до суду із позовом про визнання за ним права власності на самовільно збудовані об'єкти та зобов'язання відповідача зареєструвати це право за Товариством з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан».

У письмовій заяві від 24.07.07 р. позивач уточнив позовні вимоги та просив суд визнати за ним право власності на прибудову до складу, розташовану за адресою: м.Донецьк, пр.Панфілова, 89, а саме: прибудову площею 141,3 кв.м. (літ.У'-1), компресорну площею 17,5 кв.м. (літ.Б), сторожку площею 4,1 кв.м. (літ.В).

          Відповідач проти позову заперечив, посилаючись на те, що Комунальне підприємство «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька» не оспорювало та не порушувало прав чи законних інтересів позивача, через що не може бути стороною по даній справі, а також те, що спірний об'єкт не введено в експлуатацію в порядку, встановленому чинним законодавством України.  

          Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог з наступних підстав.

           Відповідно до ст.376 Цивільного кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда,  інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути  за рішенням суду визнане за особою,  яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. Якщо власник (користувач) земельної  ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне  будівництво, або за її рахунок. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.                              

          Згідно із ст.331 Цивільного кодексу України, право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або

законом.

           Відповідно до ст.124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок,  що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

           Отже, обов'язковими умовами для визнання права власності на об'єкти самовільного будівництва є надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно, відсутність заперечень власника земельної ділянки проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила самочинне будівництво на його земельній ділянці, відсутність порушень прав інших осіб через визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила самочинне будівництво.

           Згідно з наявними у справі документами, об'єкти нерухомості, на які просить визнати право власності позивач, були створені до укладення між Товариством з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан» та виконавчим комітетом Донецької міської ради договору користування № 8/85 від 21.03.07 р., відповідно до умов якого виконавчий комітет Донецької міської ради надав Товариству з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан» в користування земельну ділянку площею 0,0983 га по пр.Панфілова, 89 в м.Донецьку, на якій розташовані спірні об'єкти нерухомості, тобто вказана земельна ділянка була надана позивачу в користування під вже існуючі самовільно збудовані об'єкти нерухомого майна.           

          Доказів порушення внаслідок самовільного будівництва прав чи законних інтересів будь-яких осіб, заперечень власника земельної ділянки проти розташування на ній таких об'єктів тощо сторонами суду не надано.

          Завершеність будівництва спірних об'єктів підтверджується наявною у справі копією Технічного паспорту, складеного Комунальним підприємством «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька», чим спростовуються заперечення відповідача проти позову.

          Віповідно до ст.328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

          Відповідно до ст.144 Господарського кодексу України, майнові права та майнові обов'язки суб'єкта господарювання можуть виникати, зокрема, внаслідок створення та придбання майна з підстав, не заборонених законом.

          Приймаючи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність всіх законних підстав для задоволення уточнених позовних вимог.

           Керуючись ст.ст.22, 33, 36, 43, 44, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, ст.144 Господарського кодексу України, ст.ст.328, 331, 376 Цивільного кодексу України, ст.124 Земельного кодексу України, суд

                                                  В И Р І Ш И В :

           Уточнені позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан», м.Донецьк, до Комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації м.Донецька», м.Донецьк, – задовольнити.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Макаронна фабрика «Пан Степан» (м.Донецьк, пр.Панфілова, 89, ЄДРПОУ 30998214) право власності на прибудови до складу, розташовані за адресою: м.Донецьк-96, пр.Панфілова, 89, а саме: прибудову площею 141,3 кв.м. (літ.У'-1), компресорну площею 17,5 кв.м. (літ.Б), сторожку площею 4,1 кв.м. (літ.В).

                                         Вступну та резолютивну частини рішення оголошено 24.07.07 р.

                                                                                        Повний текст рішення підписано 30.07.07 р.

          

Суддя                                                                                                        

Надруковано 3 прим.: 1 – позивачу, 1 – відповідачу, 1 – у справу

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення24.07.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу896122
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/280пн

Рішення від 24.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Донець О.Є.

Ухвала від 16.08.2007

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні