Рішення
від 03.06.2020 по справі 613/310/20
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/310/20 Провадження № 2/613/209/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2020 року Богодухівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Уварової Ю.В.,

за участі секретаря - Макушинської О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Богодухові цивільну справу №613/310/20, провадження № 2/613/209/20 за позовом ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Тимченко С.Л. до Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай),-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області, в якому просить визнати за нею право на земельну частку (пай) розміром 5,36 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області із земель, переданих у колективну власність СТОВ Агрофірма Березень .

Свої вимоги позивач мотивує тим, що вона з 01 червня 1997 року працювала у КСП ім. Тельмана на посаді обліковця МТФ №1. 17 липня 1997 року ОСОБА_1 прийнята в члени цього сільгосппідприємства, а з 29 січня 2000 року перебувала у відпустці по догляду за дитиною. 01 лютого 2000 року КСП ім. Тельмана реоганізовано у СТОВ Березень , а з 01 квітня 2001 року працівники СТОВ Агрофірма Березень в порядку переведення були працевлаштовані в СТОВ Куп`єваха , що підтверджуються записами у трудовій книжці колгоспника. В подальшому відбулося розпаювання земель колишнього КСП ім. Тельмана, реорганізованого в СТОВ Березень .

ОСОБА_1 зазначає, що їй стало відомо про рішення Куп`єваської сільської ради, де фігурує і її прізвище серед осіб, які не брали участі у розпаюванні земель сільгосппідприємства, хоча за законом мали на це право. За її запитом архівна установа надала архівний витяг з рішення від 06 червня 2000 року IX сесії XXIII скликання Куп`єваської сільської ради Про передачу в колективну власність земельних ділянок за рахунок резервного фонду колишнім членам КСП ім. Тельмана , за яким СТОВ Агрофірма Березень , правонаступнику КСП ім. Тельмана, передано в колективну власність 72,98 га ріллі за рахунок земель резервного фонду колишнім членам КСП ім. Тельмана, які не були включені до відповідних списків при проведення паювання земель. У списку, доданому до рішення її прізвище значиться за №1. У архіві та відділі у Богодухівському районі ТУ Держгеокадастру у Харківській області інформація щодо складання сертифіката на право на земельну частку (пай) на ім`я ОСОБА_1 відсутня. Куп`єваською сільською радою відмовлено у виділенні земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Куп`єваської сільської ради з огляду на відсутність правовстановлюючого документа, що посвідчує право на земельну частку (пай) та рекомендовано звернутись до суду для вирішення даного питання.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлялася, причину неявки суду не повідомила.

Представник позивача - адвокат Тимченко С.Л. в судове засідання не з`явився, надав до суду клопотання, в якому просить розгляд справи проводити за його відсутності та відсутності позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача - Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, в матеріалах справи міститься заява про проведення розгляду справи без участі представника відповідача, в якій також зазначено, що сільська рада має у своєму розпорядженні документи, що дійсно підтверджують право ОСОБА_1 на земельну частку (пай) на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області із земель, переданих у колективну власність СТОВ Агрофірма Березень , а отже сільська рада визнає це право і не заперечує проти задоволення позову в повному обсязі.

Заходи забезпечення позову не вживались. Інші процесуальні дії у справі не проводились.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Кожному громадянину України, згідно статті 14 Конституції України гарантується право на землю.

Згідно пункту 2 Указу Президента України від 08.08.1995 № 720/95м Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 16 квітня 2004 року № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17 розд. X "Перехідні положення" ЗК). Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Так, в статті 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) від 05.06.2003 № 899-IV визначено, що право на земельну частку (пай) мають: колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку. Право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку. Відповідно до статті 2 цього ж закону основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

У відповідності до пункту а частини третьої статті 152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

В статті 5 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) зазначено, що сільські, селищні, міські ради та районні державні адміністрації в межах їх повноважень щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) уточняють списки осіб, які мають право на земельну частку (пай).

Судом встановлено, що позивач починаючи з 01.06.1997 працювала в КСП ім. Тельмана, 16.07.1997 року прийнята в члени КСП ім.Тельмана, яке 01.02.2000 року було реорганізовано в СТОВ Агрофірму Березень , а з 01.04.2001 року в порядку переведення була працевлаштована в СТОВ Куп`єваха , що підтверджується копією трудової книжки колгоспника серії НОМЕР_1 /а.с. 5-6/.

06.06.2000 року Куп`єваською сільською радою Богодухівського району Харківської області прийнято рішення про додаткову передачу у колективну власність СТОВ Агрофірмі Березень земель резервного фонду для подальшого розпаювання пропущеним членам КСП ім. Тельмана /а.с. 14/

Отже на момент передачі земель у колективну власність ОСОБА_1 була членом товариства /колишнього КСП/ та мала право на земельну частку.

Крім того, серед громадян, пропущених на момент розпаювання земель СТОВ Агрофірма Березень , перелік яких наведено у списку, який є додатком до вищезазначеного рішення сільської ради, зазначено і ОСОБА_1 /а.с. 13/.

В подальшому розпорядженням Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області від 11.04.2003 року затверджено проект організації території земельних часток (паїв), виділених із земель колективної власності реформованого КСП ім. Тельмана, розташованих на території Куп`єваської сільської ради за межами населеного пункту та передано у приватну власність земельні ділянки громадянам згідно зі списком, який додається, в якому позивач ОСОБА_1 не значиться /а.с. 8-11/.

З відповіді Відділу у Богодухівському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області від 21.01.2020 року № 3/355-20 на запит ОСОБА_1 щодо отримання публічної інформації щодо невитребуваних земельних ділянок (паїв) до Куп`єваської сільської ради Богодухівського району вбачається наступне. Відповідно до Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються по КСП ім. Тельмана на території Куп`єваської сільської ради, всі сертифікати на право на земельну частку (пай) отримані власниками або уповноваженими особами, про що свідчать підписи в Книзі реєстрації. Інформація про наявність земельних часток (паїв), права на які посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості), формами звітності із земельних ресурсів не передбачена. Тому відділ не володіє задокументованою інформацією щодо невитребуваних земельних ділянок (паїв) по Куп`єваській сільській раді Богодухівського району, які не виділені в натурі (на місцевості) власникам або користувачам земельних часток (паїв) /а.с. 15/.

Як вбачається з Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 02.03.2020 року відомості щодо права власності, інших речових прав,іпотеки, обтяжень за ОСОБА_1 відсутні /а.с. 12/.

Листом від 02.03.2020 року № 01-31/94 Куп`єваська сільська рада Богодухівського району Харківської області на звернення ОСОБА_1 щодо виділення їй земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області було зазначено, що оскільки ОСОБА_1 жодного з передбачених законом документів на підтвердження свого права на землю не надала, тому їй було рекомендовано звернутися до суду щодо визнання права на земельну частку (пай) /а.с. 16/.

Таким чином, враховуючи, що позивач ОСОБА_1 була членом СТОВ Агрофірма Березень на момент передачі землі у колективну власність, однак не отримала сертифікат про право на земельну частку, суд вважає за можливе визнати за нею право на земельну частку (пай) із земель, переданих у колективну власність СТОВ Агрофірма Березень , розміром 5,36 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області.

Керуючись ст.ст.10, 11, 60, 88, 209, 212, 214-215, 218, 234, 256 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) із земель колективної власності СТОВ Агрофірма Березень розміром 5,36 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду через Богодухівський районний суд Харківської області, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до ч. 3 Розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки апеляційного оскарження, продовжуються на строк дії такого карантину.

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Представник позивача - адвокат Тимченко Сергій Леонідович, АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач - Куп`єваська сільська рада Богодухівського району Харківської області, Харківська область, Богодухівський район, с. Куп`єваха, вул. Горелова, буд. 6, ЄДРПОУ 04397193.

Повне судове рішення складено 03 червня 2020

Суддя

Дата ухвалення рішення03.06.2020
Оприлюднено04.06.2020
Номер документу89614047
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —613/310/20

Рішення від 03.06.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні