Рішення
від 02.06.2020 по справі 954/294/20
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 954/294/20

Номер провадження 2/954/122/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2020 рокусмт Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Гончаренка О.В.,

за участю секретаря Гром О.П.

розглянувши в порядку спрощеного провадження в смт. Нововоронцовка Херсонської області цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі Високопільські розподільні електричні мережі до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії,-

ВСТАНОВИВ:

АТ Херсонобленерго в особі Високопільські РЕМ звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії, вказуючи, що ОСОБА_1 зареєстрована та постійно проживає в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично являється користувачем електроенергії Високопільські РЕМ, особовий рахунок № НОМЕР_1 за вказаною адресою відкритий на власника ОСОБА_2 . 04 січня 2020 року уповноваженими представниками оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію АТ Херсонобленерго , при перевірці дотримання споживачем ОСОБА_1 . Правил роздрібного ринку електричної енергії від 14 березня 2018 року виявлене порушення п.5.5.5. п.8 ПРРЕЕ, а саме самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що є власністю енергопостачальника без порушення схеми обліку. Абонент раніше був відключений від електроенергії в лічильнику за заборгованість. В результаті чого електрична енергія споживається, але приладом обліку не враховується. По факту виявлених порушень складено акт №132788 від 04.01.2020 року та, керуючись порядком, визначеним главою 8.4 розділу VIII визначено величину завданих збитків енергопостачальній компанії внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ, загальна сума яких склала 5694,49 грн. У добровільному порядку відповідачем не було відшкодовано завдані збитки.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності в якій також просив суд позов задовольнити з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідач, будучи належним чином сповіщеною про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, у встановлений судом строк відзив на позовну заяву не надала, причин неявки не повідомила.

За таких обставин, суд вважає можливим постановити рішення на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Вивчивши та проаналізувавши матеріали справи, суд приймає до уваги наступне.

ОСОБА_1 зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , особистий рахунок № НОМЕР_1 за вказаною адресою відкритий на ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про смерть №102 від 10.10.2018 року.

З Акту про порушення №132788 від 04.01.2020 року вбачається, що за місцем проживання відповідача, а саме: АДРЕСА_1 , особистий рахунок № НОМЕР_1 , 04 січня 2020 року при перевірці дотримання абонентом Правил роздрібного ринку електричної енергії від 14.03.2018 року виявлене порушення п.5.5.5. п.8 ПРРЕЕ, а саме самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі, що є власністю енергопостачальника без порушення схеми обліку.

Згідно Розрахунку збитків по акту №132788 від 04.01.2020 року, сума завданих збитків енергопостачальній компанії внаслідок порушення споживачем ОСОБА_1 . ПРРЕЕ склала 5694,49 грн.

Згідно ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Підпунктом 20 пункту 5.5.5 Розділу 5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року визначено, що споживач зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи у разі виявлення без облікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Враховуючи викладене вище, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки факт нанесення шкоди позивачу шляхом самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів, електропроводки до електричної мережі енергопостачальника без порушення схеми обліку, підтверджений належними доказами: актом про порушення, розрахунком завданої шкоди.

Судові витрати, понесені позивачем по сплаті судового збору, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 7, 8, 12, 13, 258-259 ЦПК України,ст.1166 ЦК України, Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі Високопільські розподільні електричні мережі до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (місце проживання та реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі Високопільські розподільні електричні мережі 5694,49 грн. (п`ять тисяч шістсот дев`яносто чотири гривні 49 копійок) в рахунок збитків заподіяних порушенням правил роздрібного ринку електричної енергії на р/р НОМЕР_3 , код ЄДРПОУ 25644856, МФО 352457 філія Херсонське обласне управління АТ Державний ощадний банк України .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (місце проживання та реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго в особі Високопільські розподільні електричні мережі судові витрати 2102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні 00 копійок) в рахунок судового збору на р/р НОМЕР_3 , код ЄДРПОУ 25644856, МФО 352457 філія Херсонське обласне управління АТ Державний ощадний банк України .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку до Херсонського апеляційного суду через Нововоронцовський районний суд Херсонської області шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня його проголошення.

СуддяО.В. Гончаренко

СудНововоронцовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення02.06.2020
Оприлюднено04.06.2020
Номер документу89615016
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —954/294/20

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Рішення від 02.06.2020

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 06.04.2020

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні