Рішення
від 03.06.2020 по справі 706/210/20
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/210/20

2/706/232/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 червня 2020 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участю секретаря Дехканбаєвої О.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади села Осітної Христинівського району Черкаської області в особі Осітнянської сільської ради Христинівського району Черкаської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 через свого представника ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до територіальної громади села Осітної Христинівського району в особі Осітнянської сільської ради Христинівського району про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

Просив визнати за ним в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 вартістю 48000 грн.

В обґрунтування позову посилався на те, що після смерті матері він прийняв спадщину, звернувшись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

До складу спадщини входить право на житловий будинок АДРЕСА_1 . Вартість домоволодіння згідно з витягом із звіту про оцінку становить 48000 грн.

05.02.2020 р. нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на його ім`я на житловий будинок по АДРЕСА_1 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на об`єкт нерухомого майна.

Позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явились, проте від представника позивача до суду надійшла заява з проханням розглянути справу без їх участі, у заяві також зазначено, що вони позов підтримують повністю.

Представник відповідача Осітнянської сільської ради Христинівського району у підготовче засідання не з`явився, однак до суду від сільської ради надійшла заява з проханням розглянути справу без участі її представника, у заяві також зазначено, що сільська рада позов визнає повністю.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін та їх представників.

Дослідивши письмові докази у справі: копії спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , технічного паспорта на житловий будинок по АДРЕСА_1 , інші письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , мати позивача ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої входить в тому числі право на житловий будинок по АДРЕСА_1 .

За життя спадкодавець ОСОБА_3 склала заповіт від 13.09.2013 р., яким заповіла все своє майно позивачу ОСОБА_1 .

Позивач ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті матері, подавши відповідну заяву до нотаріуса.

05.02.2020 р. позивач ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, проте нотаріус відмовив у видачі свідоцтва на право власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа щодо належності нерухомого майна спадкодавцю.

Згідно із ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, а право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки позивач ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті матері ОСОБА_3 , але оформити право на спадковий житловий будинок не можечерез відсутність правовстановлюючого документа щодо належності житлового будинку спадкодавцю, тому необхідно визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на зазначений вище житловий будинок.

Керуючись ст.ст. 328, 1233 ЦК України, ст.ст. 81, 89, 263, 265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) до територіальної громади села Осітної Христинівського району Черкаської області в особі Осітнянської сільської ради Христинівського району Черкаської області (20052, Черкаська область, Христинівський район, с. Осітна, вул. Калініна, 129, код ЄДРПОУ 33319257) про визнання права власності на майно в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 вартістю 48000 гривень.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня складеннярішення апеляційної скарги.

Суддя М.Ф. Олійник

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення03.06.2020
Оприлюднено04.06.2020
Номер документу89617382
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/210/20

Рішення від 03.06.2020

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні