Ухвала
від 03.06.2020 по справі 2-2184/10
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 2-2184/10

провадження № 6/753/543/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" червня 2020 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Комаревцевої Л.В.,

секретаря судового засідання Гаврилюк О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт-Капітал звернулось до Дарницького районного суду м. Києва з заявою про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Вимоги заяви мотивує тим, що 29.10.2010 рішенням Дарницького районного суду м. Києва позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк про стягнення заборгованості за кредитним договором - задоволено. Стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк заборгованість в розмірі 175 731, 51 грн., та судові витрати в розмірі 1 820, 00 грн.

17.08.2011 Дарницьким районним судом м. Києва було видано виконавчі листи по справі №2-2184/10.

12.05.2015 Дарницьким районним відділом ДВС м. Київ ГТУЮ в м. Києві було відкрито виконавче провадження.

02.10.2017 постановою державного виконавця Дарницького РВ ДВС м. Київ ГТУЮ в м. Києві повернуто виконавчий документ стягувачу.

Додатково повідомляють, що згідно даних Автоматизованої системи виконавчих проваджень з відкритим доступом на сайті: asvpweb.minjust.gov.ua, відомості про відкриті виконавчі провадження щодо боржників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - відсутні.

Ухвалою Дарницького районного суду м. Києва від 10.02.2020 замінено стягувача ТОВ ОТП Факторинг Україна на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал .

Заявник вказує, що після купівлі частини кредитного - портфелю, що складається із прав вимоги за кредитними договорами, виникла необхідність у передачі від ТОВ ОТП Банк до ТОВ Вердикт Капітал оригіналів кредитних справ клієнтів (боржників), що у свою чергу є довготривалою процедурою, яка включає в себе, поміж іншого, процедуру звірки за Актами прийому-передачі переданої документації, виявлення наявності чи відсутності оригіналів відповідних документів, у т.ч. оригіналів виконавчих листів та аналіз строку на їх пред`явлення, що також стало однією підстав пропуску строків на пред`явлення виконавчого листа до виконання. Вказано, що видача стягувачу ТОВ Вердикт Капітал дублікату виконавчого листа жодним чином не порушує права ОСОБА_2 , ОСОБА_2 та не покладає на них будь - яких додаткових зобов`язань.

Посилаючись на викладені обставини, Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт-Капітал просить суд: видати дублікат виконавчого листа №2-2184/10 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором. Поновити строк пред`явлення до виконання виконавчих листів по справі № 2-2184/10 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Для розгляду питання про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, в судове засідання були викликані сторони.

В судове засіданні сторони не з`явились. Про розгляд справи повідомлені в установленому законом порядку. Неявка сторін не перешкоджає розгляду справи.

Суд, дослідивши і перевіривши заяву та додані до неї документи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

29.10.2010 рішенням Дарницького районного суду м. Києва позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк про стягнення заборгованості за кредитним договором - задоволено. Стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк заборгованість в розмірі 175 731, 51 грн., та судові витрати в розмірі 1 820, 00 грн.

17.08.2011 Дарницьким районним судом м. Києва було видано виконавчі листи по справі №2-2184/10.

12.05.2015 Дарницьким районним відділом ДВС м. Київ ГТУЮ в м. Києві було відкрито виконавче провадження.

02.10.2017 постановою державного виконавця Дарницького РВ ДВС м. Київ ГТУЮ в м. Києві повернуто виконавчий документ стягувачу.

Підставою для поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа документу є факт пропуску стягувачем такого строку з поважних причин.

Поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для стягувача отримати та подати у встановлений законом строк виконавчий лист до примусового виконання.

Крім того, поважність причин пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання пов`язана не тільки з часом безпосередньої обізнаності особи про певні обставини (факти порушення її прав), а й з об`єктивною можливістю цієї особи знати про ці обставини. Можливість знати про порушення своїх прав випливає із загальних засад захисту цивільних прав та інтересів, за якими особа, маючи право на захист, здійснює його на власний розсуд у передбачений законом спосіб, що створює в неї цю можливість знайти про посягання на права. Обов`язок доведення часу, з якого особі стало відомо про порушення її права, покладається на заявника.

Згідно ч. 6 ст. 12 Закону України Про виконавче провадження стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до ч. 1 ст. 443 ЦПК України у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Згідно ч. 1 ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод(надалі Конвенція ) та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ст. 6 Конвенції кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Сферою регулювання ст. 6 Конвенції є також виконання судового рішення. Зокрема Європейський суд з прав людини зазначає, що п. 1 ст. 6 Конвенції ( Право на справедливий суд ) гарантує кожному право на звернення до суду з позовом щодо будь-яких його цивільних прав та обов`язків. Таким чином, ця стаття проголошує право на доступ до суду, тобто право подати до суду позов з цивільно-правових питань. Однак, це право було б ілюзорним, якби правова система договірної держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній із сторін. Важко собі навіть уявити, щоб стаття 6 Конвенції детально описувала процесуальні гарантії, які надаються сторонам у спорі, а саме: справедливий, публічний і швидкий розгляд, - і водночас не передбачала виконання судових рішень. Якщо вбачати у статті 6 тільки проголошення доступу до судового органу та права на судове провадження, то це могло б породжувати ситуації, що суперечать принципу верховенства права, який договірні держави зобов`язалися поважати, ратифікуючи Конвенцію.

Виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження.

В рішенні Європейського суду Горнсбі проти Греції від 10.03.1997 (п. 40) зазначено, що для цілей статті 6 Конвенції виконання рішення, ухваленого будь-яким судом, має розцінюватися як складова частина суду .

Щодо поновлення процесуальних строків національними судами Європейський суд з прав людини зазначив, що право на суд одним із аспектів якого є право доступу до суду (рішення у справі Голдер проти Сполученого Королівства від 21.02.1975 п. 36) не є абсолютним, воно може бути обмеженим, особливо щодо умов прийнятності скарги. Однак право доступу до суду не може бути обмежено таким чином або у такій мірі, що буде порушена сама його сутність. Ці обмеження повинні мати законну мету та бути пропорційними між використаними засобами та досягнутими цілями (рішення у справі Герін проти Франції від 29.07.1998, п. 37).

Як встановлено судом, 29.10.2010 Дарницький районний суд м. Києва постановив рішення, за змістом якого позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк про стягнення заборгованості за кредитним договором - задоволено. Стягнуто солідарно з солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк заборгованість в розмірі 175 731, 51 грн., та судові витрати в розмірі 1 820, 00 грн. (а.с. 120-121).

17.08.2011 Дарницьким районним судом м. Києва було видано виконавчі листи по справі №2-2184/10.

12.05.2015 Дарницьким районним відділом ДВС м. Київ ГТУЮ в м. Києві було відкрито виконавче провадження.

02.10.2017 постановою державного виконавця Дарницького РВ ДВС м. Київ ГТУЮ в м. Києві повернуто виконавчий документ стягувачу.

Згідно даних Автоматизованої системи виконавчих проваджень з відкритим доступом на сайті: asvpweb.minjust.gov.ua, відомості про відкриті виконавчі провадження щодо боржників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - відсутні (а.с. 165-170).

Ухвалою Дарницького районного суду м. Києва від 10.02.2020 замінено стягувача ТОВ ОТП Факторинг Україна на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал .

Відповідно до ч. 5 ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Обґрунтовуючи доводи заяви, суд вважає важливими доводи заявника про те, що після купівлі частини кредитного - портфелю, що складається із прав вимоги за кредитними договорами, виникла необхідність у передачі від ТОВ ОТП Факторинг Україна до ТОВ Вердикт Капітал оригіналів кредитних справ клієнтів (боржників), що у свою чергу є довготривалою процедурою, яка включає в себе, поміж іншого, процедуру звірки за Актами прийому-передачі переданої документації, виявлення наявності чи відсутності оригіналів відповідних документів, у т.ч. оригіналів виконавчих листів та аналіз строку на їх пред`явлення.

Відтак, враховуючи викладене вище, суд приходить до висновку, що посилання заявника на наявність поважних причин пропуску строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання є обґрунтованими, а заява про поновлення такого строку підлягає задоволенню.

У відповідності з п. 17.4 перехідних положень ЦПК України, ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження" замість втраченого оригіналу виконавчого листа або судового наказу суд, який видав виконавчий лист або судовий наказ, має право за заявою стягувача або поданням державного виконавця видати його дублікат.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до Акту про втрату виконавчих документів в результаті перевірки матеріалів кредитної справи №CL-008/196/2006, встановлено, що проведеною перевіркою наявних оригіналів матеріалів кредитної справи №CL-008/196/2006, щодо позичальника ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) переданих ТОВ Вердикт Капітал , перевіркою проведеної переписки з ТОВ ОТП Факторинг Україна та органами виконавчої служби, перевіркою вхідної кореспонденції із розтином конвертів стосовно вказаного позичальника, встановлено факт втрати/відсутності оригіналів виконавчих листів №2-2184/10 виданих на підставі рішення Дарницького районного суду м. Києва від 29.10.2010 (а.с. 164).

Відповідно до ст. 433 ЦПК України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Суд вважає, що вимоги заяви про видачу дубліката виконавчого листа підлягають задоволенню, оскільки виконавчий лист втрачено під час поштової пересилки, рішення не виконано, доводи наведені у заяві про причини пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання є обґрунтованими та підтверджені матеріалами справи.

Керуючись ст.ст. 20, 352, 353, 433, 446 433 ЦПК України, Законом України Про виконавче провадження , суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Видати дублікат виконавчого листа у справі №2-2184/10 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Поновити строк пред`явлення дублікату виконавчого листа №2-2184/10 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ОТП Банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а сторонами, які не були присутні при проголошенні ухвали суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії до Київського апеляційного суду.

Повний текст ухвали суду виготовлено 03.06.2020

СУДДЯ Л.В. КОМАРЕВЦЕВА

Дата ухвалення рішення03.06.2020
Оприлюднено04.06.2020
Номер документу89618035
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —2-2184/10

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 05.07.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 03.06.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 25.03.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Постанова від 25.03.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 12.03.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні