Рішення
від 26.05.2020 по справі 755/12160/19
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 755/12160/19

провадження № 2/361/985/20

26.05.2020

РІШЕННЯ

Іменем України

26 травня 2020 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого суддіПетришин Н.М., за участю секретаряПлиси В.О.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Десна Резиденс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території,-

в с т а н о в и в :

У серпні 2019 року до Дніпровського районного суду міста Києва надійшла позовна заява ТзОВ Керуюча компанія Десна Резиденс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території.

Виклад обставин та зміст позовних вимог, з якими звертається позивач

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що ТОВ Керуюча компанія Десна Резиденс займається утриманням будинку АДРЕСА_1 , в якому право власності на квартири в„– 7 та в„– 68 має ОСОБА_1 . Відповідно до умов Договорів купівлі-продажу майнових прав на вищезазначені квартири, відповідач зобов`язалася протягом семи днів з дати державної реєстрації права власності на об`єкт нерухомості укласти договори про надання житлово-комунальних послуг. Проте, ОСОБА_1 порушила умови даних договорів купівлі-продажу майнових прав, не уклавши договори про надання житлово-комунальних послуг, хоча, неодноразово повідомлялася щодо обов`язковості їх укладення. Із 01 серпня 2018 року відповідачу надавались та надалі надаються послуги з утримання будинку та прибудинкової території. Відповідач, споживаючи надані послуги, ухиляється від їх сплати, у зв`язку з чим утворилась заборгованість, яка станом на 25 липня 2019 року за два об`єкти нерухомості складає 10 369 грн. У листопаді 2018 року позивачем направлено претензію ОСОБА_1 з вимогою сплатити зазначену заборгованість, проте, у добровільному порядку заборгованість погашена не була. Зважаючи на вище викладене, позивач звертається до суду з даним позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість за послуги з утримання будинку та прибудинкової території в сумі 10 369 грн., три проценти річних в розмірі 311,30 грн., а також інфляційні нарахування у розмірі 861,70 грн.

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі

Ухвалою Дніпровського районного суду міста Києва від 07 серпня 2019 року цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Десна Резиденс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території передано на розгляд до Броварського міськрайонного суду Київської області за підсудністю (а.с. 6-7).

Ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області від 04 листопада 2019 року відкрито провадження у справі та призначено її до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання для розгляду справи по суті (а.с. 49).

У судове засідання представник позивача не з`явився, про місце, час та дату розгляду справи повідомлявся належним чином. До початку судового засідання подав заяву, в якій справу просив розглядати без участі сторони позивача та не заперечував проти ухвалення заочного рішення у справі.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання також не з`явилася, про місце, час та дату розгляду справи повідомлявся належним чином. До початку судового засідання подала заяву, в якій зазначила, що 17 березня 2020 року добровільно сплатила заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території в повному обсязі.

Обставини справи, що встановлені судом

03 січня 2017 року між ОСОБА_2 (далі - Продавець) та ОСОБА_1 (далі - Покупець) укладено Договір купівлі-продажу майнових прав, відповідно до умов якого Продавець продав, а Покупець придбав майнові права на Об`єкт нерухомості, а саме квартиру АДРЕСА_1 (а.с. 26-29).

Того ж дня, між ОСОБА_2 (далі - Продавець) та ОСОБА_1 (далі - Покупець) укладено ще один Договір купівлі-продажу майнових прав, відповідно до умов якого Продавець продав, а Покупець придбав майнові права на Об`єкт нерухомості, а саме квартиру АДРЕСА_3 (а.с. 21-25).

Згідно п. 4.2. вказаних договорів Покупець зобов`язався протягом 7 (семи) календарних днів з дати державної реєстрації права власності на Об`єкт нерухомості або з дати початку ремонтних робіт у Об`єкті нерухомості, або з дати фактичного вселення до Об`єкту нерухомості на підставі ч. 3 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги укласти із вказаною Продавцем юридичною особою (ОСББ) чи іншим надавачем послуг, вказаним Продавцем, або безпосередньо із Продавцем договори про участь та/або надання житлово-комунальних послуг(відшкодування їх вартості) на основі розроблених типових договорів.

06 березня 2018 року за ОСОБА_1 зареєстровано право власності на об`єкт житлової нерухомості, а саме квартиру АДРЕСА_3 , загальною площею 34.8 кв.м., житловою площею 15 кв.м., що підтверджується копією витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, сформованого 12 березня 2018 року (а.с. 44).

Відповідно до Акту прийняття-передачі об`єкта в управління з управління (з балансу) від 19 березня 2018 року, замовник будівництва ОСОБА_2 передав на баланс Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Десна Резиденс активи житлового комплексу за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 18-20).

Згідно Акту звірки ( АДРЕСА_1 ) від 06.02.2020 р. заборгованість за послуги з утримання будинку та прибудинкової території з серпня 2018 року по січень 2020 року становить 7 410,75 грн. (борг з серпня 2018 року по липень 2019 року - 5 206,70 грн.) (а.с. 62).

Згідно Акту звірки ( АДРЕСА_3 ) від 06.02.2020 р. заборгованість за послуги з утримання будинку та прибудинкової території з серпня 2018 року по січень 2020 року становить 7 354,56 грн. (борг з серпня 2018 року по липень 2019 року - 5 162,74 грн.) (а.с. 63).

Як вбачається з меморіального ордеру № МВ48743893 від 17 березня 2020 року ОСОБА_3 здійснила оплату заборгованості ОСОБА_1 за житлово-комунальні послуги, надані за адресою: АДРЕСА_1 по лютий 2020 року включно у розмірі 7 787,99 грн. (а.с.73).

Відповідно до меморіального ордеру № МВ48742343 від 17 березня 2020 року ОСОБА_3 оплатила заборгованість ОСОБА_1 за житлово-комунальні послуги, надані за адресою: АДРЕСА_3 по лютий 2020 року включно у розмірі 7 728,79 грн. (а.с.72).

Мотиви, з яких виходить суд, та застосування норм права, що регулюють дані правовідносини

Як передбачено ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках .

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За змістом ст. ст. 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом .

У відповідності до ч. 1 та ч. 3 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно ст. 1 Закону України Про житлово-комунальні послуги житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг .

Відповідно ст. 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Статтею 322 ЦК України, визначено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, а зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та умов цього Кодексу.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як передбачено ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За змістом цієї норми закону нарахування інфляційних втрат на суму боргу та трьох процентів річних входять до складу грошового зобов`язання, є особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов`язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Звертаючись до суду з вимогою про стягнення із відповідача інфляційних втрат та трьох процентів річних у розмірі 861,70 грн. та 311,30 грн. відповідно, позивачем не обґрунтовано правомірності заявлених вимог. У матеріалах справи відсутній розрахунок, з якого можна було б встановити, з якої суми та, за який період здійснено нарахування інфляційних втрат та трьох процентів річних. Тому, суд позбавлений можливості перевірити правильність нарахування позивачем інфляційних витрат та трьох процентів річних.

За таких обставин, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні позовних вимог щодо стягнення з ОСОБА_1 інфляційних витрат та трьох процентів річних з підстав їх необґрунтованості та недоведеності.

Крім того, з огляду на те, що відповідачем добровільно до ухвалення судового рішення сплачено борг за надані житлово-комунальні послуги, суд приходить до висновку про відсутність заборгованості відповідача перед позивачем.

Щодо судових витрат.

У відповідності до ч. 1 та ч. 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ЗУ Про житлово-комунальні послуги , ст.ст. 322, 525, 526, 610 ЦК України, ст. ст. 13, 76, 81, 89, 141, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

У задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Десна Резиденс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк на апеляційне оскарження продовжується на строк дії такого карантину.

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Десна Резиденс , Ідентифікаційний код - 40982200, адреса місцезнаходження: вул. Придорожна, буд. 1, корп. 2, оф. 69, с. Зазим`я, Броварський р-н., Київська обл., 07415.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_8 .

Суддя Н.М. Петришин

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено05.06.2020

Судовий реєстр по справі —755/12160/19

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 04.11.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Виниченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні