Рішення
від 04.06.2020 по справі 220/458/20
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 220/458/20

Номер провадження № 2/220/315/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2020 року Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Фисун Л.С.

за участю секретаря Григораш В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт. Велика Новосілка Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

у с т а н о в и в:

Стислий виклад позиції позивача.

12 березня 2020 року позивач звернулася до суду з позовом до Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Роздольне Великоновосілківського району Донецької області померла її бабуся ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки загальною площею 7,410 га., кадастровий номер 1421284600:01:001:0199. За життя її бабусею складено заповіт, відповідно до якого належну їй земельну ділянку вона заповідає ОСОБА_1 03.03.2020 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Великоновосілківського нотаріального округу Донецької області з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, що залишилося після смерті бабусі. Проте, приватним нотаріусом Великоновосілківського нотаріального округу Донецької області Касицькою Л.М. у видачі свідоцтва про право на спадщину відмовлено в зв`язку з пропуском строку для подачі заяви про прийняття спадщини. Пропуск строку для прийняття спадщини обґрунтовує тим, що не знала про наявність заповіту на її ім`я, залишений за життя ОСОБА_2 , заповіт позивачка випадково знайшла в старих паперах бабусі, а також вважала, що може в будь-який час звернутися з заявою про прийняття спадщини. Оскільки строк на прийняття спадщини був пропущений з вищезазначених поважних причин - просить визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини.

Позивач, в судове засідання не з`явилася, будучи належним чином оповіщеною про день та час розгляду справи, подала заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримала. Представник відповідача - Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області до судового засідання не з`явився, надав заяву, згідно якої позовні вимоги визнав, просив справу розглянути за його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України в разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 13.03.2020 року провадження по справі відкрито, справа призначена в підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 08.05.2020 року закрито підготовче провадження, справа призначена до розгляду по суті.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задовленню з наступних мотивів.

Зі свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_1 , виданного виконкомом Роздольненської сільської ради Великонровосілківського району у Донецькій області 31 серпня 2018року вбачаєтьмя, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 13).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 12.01.1977р., встановлено, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками записано ОСОБА_4 та ОСОБА_2 (а.с.9).

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища вбачається, що ОСОБА_3 31.07.1979р. уклала шлюб з ОСОБА_5 , після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_3 , 11.02.1992 р . шлюб було розірвано (а.с.10-12).

Зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 22.09.1979 р., встановлено, що ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьками записано ОСОБА_5 та ОСОБА_8 (а.с.7).

З свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 , виданого 19.09.1998 року виконкомом Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області вбачається, що ОСОБА_9 19 вересня 1998 року уклав шлюб з ОСОБА_7 , після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_7 (а.с.8).

Таким чином установлено, що позивач ОСОБА_1 була онукою ОСОБА_2 .

Згідно заповіту від 13 березня 2007 року посвідченого виконкомом Роздольненської сільської ради Великонровосілківського району Донецької області, зареєстрованого в реєстрі №117, ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку в розмірі 7,410 в умовних кадастрових гектарах, розташовану на території Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, заповіла своїй онучці ОСОБА_1 (а.с.17).

З державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 924937, зареєстрованого 06 грудня 2005 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 01-05-149-100324 вбачається, що ОСОБА_2 була власником земельної ділянки площею 7,410 гектарів, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області (а.с.15-16).

Постановою приватного нотаріуса Великоновосілківського нотаріального округу Донецької області Касицької Л.М. від 03.03.2020 року ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальних дій по видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , в зв`язку з пропуском шестимісячного строку(а.с.19).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру приватного нотаріуса Великоновосілківського нотаріального округу Донецької області Касицької Л.М. № 59679816 від 03.03.2020 року спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 не заводились(а.с.18).

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Згідно зі статтею 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Статтею 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно частини першої статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має протягом шести місяців з часу відкриття спадщини подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269, частина перша статті 1270 ЦК).

Якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, за його позовом суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, що передбачено ч.3 ст.1272 ЦК України.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Висновки суду.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Як слідує з правового висновку Верховного Суду України, прийнятого Судовою палатою у цивільних справах при розгляді справи №6-85 цс 12 від 26.09.2012 року, правила ч. 3 ст.1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

Аналіз наведених норм дає можливість дійти висновку про те, що в законодавстві не міститься визначення поняття поважності причин пропущення строку для прийняття спадщини, їх поважність повинна визначатися судом у кожному випадку, виходячи з конкретних обставин справи.

Представник позивача у позовній заяві та у судовому засіданні зазначив, що позивачу ОСОБА_11 стало відомо про смерть ОСОБА_12 та існування заповіту лише після спливу шестимісячного строку, встановленого для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до правової позиції ВСУ у справі за №6-1320цс17 від 23.08.2017 необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною для встановлення додаткового строку про прийняття спадщини.

За вказаних обставин, суд вважає, що позивач пропустила встановлений строк для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки не знала про існування заповіту спадкодавиці, а тому позовні вимоги слід задовольнити та визначити позивачу додатковий строк у тримісяці з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка залишилась після смерті ОСОБА_2 померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст.ст. 4, 10, 11, 60, 76-80, 258,259,263-265 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 додатковий строк тривалістю у три місяці з дня набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Донецького апеляційного суду через Великоновосілківський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Відповідно до п. 3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону України від 30.03.2020 № 540-IX, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк на апеляційне оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Відповідач: Роздольненська сільська рада Великоновосілківського району Донецької області, місце знаходження: Донецька область, Великоновосілківський район село Роздольне, вул. Шкільна, 19, ЄДРПОУ 04526727.

Суддя Л.С.Фисун

СудВеликоновосілківський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено05.06.2020
Номер документу89631285
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —220/458/20

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 08.05.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні