Рішення
від 28.05.2020 по справі 229/1181/20
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/229/882/2020

ЄУН 229/1181/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

28 травня 2020 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Грубника О.М.,

за участю секретаря

судового засідання Варламової О.Д,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дружківка цивільну справу за позовом комунального підприємства "Компанія "Вода Донбасу" в особі Дружківського ВУВКГ до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення,

В С Т А Н О В И В:

11 березня 2020 року позивач комунальне підприємство "Компанія "Вода Донбасу" в особі Дружківського ВУВКГ (далі- КП "Компанія "Вода Донбасу") звернувся до суду з позовною заявою до відповідачів, в якій просить стягнути з останніх на свою користь заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення в сумі 20618,18 грн. Також, позивач просить стягнути судові витрати в розмірі 2102,00 грн.

Обґрунтовує свої вимоги тим, що між сторонами склалися фактичні договірні відносини з надання послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з водовідведення, які надає позивач, а відповідачі їх оплачують. Відповідачі мешкають у квартирі АДРЕСА_1 . На протязі всього часу мешкання в вищезазначеній квартирі відповідачі, користуючись послугами Дружківського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства Комунального підприємства Компанія Вода Донбасу , плату за отримані послуги здійснюють нерегулярно та не в повному обсязі. Згідно з ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 04.12.2019 року позивачу було відмовлено у видачі судового наказу щодо стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення. У зв`язку з чим, сума заборгованості станом на 01.02.2020 року за особовим рахунком № НОМЕР_1 склала 20618,18 грн.

Ухвалою суду від 01 квітня 2020 року відкрито провадження у справі та визначено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

У судове засідання представник позивача не з`явився, проте надав клопотання розглядати справу у його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, не заперечує проти розгляду справи в заочному порядку.

Відповідачі у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлені шляхом розміщення оголошення на офіційному сайті Дружківського міського суду Донецької області (http://court.gov.ua/fair).

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, отримавши згоду позивача, постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановивши факти та відповідні їм правовідносини, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню зважаючи на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстровані з 26.11.1991 року за адресою: АДРЕСА_2 та є споживачами послуг з водопостачання та водовідведення, які надаються КП Компанія Вода Донбасу .

Відповідно до ст.ст. 20, 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначені обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг.

Зокрема, обов`язком споживача є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого на основі Типового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом (п.п. 1, 5 ч.3 ст. 20 Закону), а обов`язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством, а також підготовка та укладення зі споживачем договору про житлово-комунальні послуги.

Обов`язок власника квартири укласти договір на надання житлово-комунальних послуг та оплачувати надані послуги передбачено також п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08 жовтня 1992 року в редакції постанови КМ України від 24 січня 2006 року № 45.

Матеріалами справи підтверджено, що позивач надає такі послуги.

Таким чином, правовідносини, що виникли між сторонами у справі - це правовідносини між виконавцем послуг та споживачами послуг.

Необхідність укладення договору про надання житлово-комунальних послуг передбачена законом і його укладення визначено як обов`язок, а не право споживача таких послуг.

Крім цього, відповідно до змісту зазначених положень Закону споживач може відмовитися від укладення договору на надання житлово-комунальних послуг лише в разі відмови від користування такими послугами, а не через непогодження сторонами умов такого договору.

Відсутність письмового договору на надання житлово-комунальних послуг не є підставою для відмови відповідачів від сплати за фактично наданих житлово-комунальних послуг.

Оскільки обов`язок споживача житлово-комунальних послуг як власника житла ґрунтується не тільки на договорі, але й на законі, відсутність письмових договірних відносин не є підставою для звільнення від оплати житлово-комунальних послуг.

Згідно вимог ст.ст. 67, 68 ЖК України наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги).

Відповідно до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затвердженими Постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630, відповідачам надавалися послуги з водопостачання та водовідведення. Для розрахунку за надані послуги на ім`я відповідача ОСОБА_3 , було відкрито особовий рахунок № НОМЕР_2 .

Розпорядженням виконавчого комітету Дружківської міської ради від 20.04.2001 року № 146 встановлено норми питного водоспоживання.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 87 від 10.02.2012 року Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення КП Компанія Вода Донбасу встановлено тарифи на послуги з централізованого водопостачання для потреб населення, що отримує послуги безпосередньо від КП Компанія Вода Донбасу - 3,47 грн. за 1 куб.м (без ПДВ); на послуги з центрального водовідведення для потреб населення - 2,34 грн. за 1 куб.м (без ПДВ).

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2869 від 26.11.2015 року Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення КП Компанія Вода Донбасу встановлено тарифи на послуги з централізованого водопостачання споживачам, які є суб`єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення - 4,09 грн. за 1 куб.м (без ПДВ); споживачам, які є суб`єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення - 8,18 грн. 1 куб.м (без ПДВ); на послуги з централізованого водовідведення споживачам, які є суб`єктами господарювання у сфері централізованого водопостачаннята водовідведення - 3,71 грн. за 1 куб.м (без ПДВ); споживачам, які є суб`єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення - 7,19 грн. 1 куб.м ( без ПДВ). Постановою НКРЕКП №105 від 10.08.2017 р. встановлено тариф за 1 куб.м - 25,84 грн.

Згідно загальної картки за особовим рахунком № НОМЕР_1 , відкритим на ім`я ОСОБА_2 , за період з 01.10.2016 р. до 01.02.2020 р. за послуги з водопостачання та водовідведення за місцем проживання відповідачів: АДРЕСА_2 , загальна сума заборгованості становить 20618,18 грн.

Згідно ст. 67 ЖК України плата за послуги по постачанню питної води та прийманню стічних вод стягується за затвердженими у встановленому порядку тарифами.

Плата за житлово-комунальні послуги відповідно до ст. 32 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Відповідно до п. 11 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, у разі встановлення будинкових засобів обліку води у багатоквартирному будинку, де окремі квартири обладнані квартирними засобами обліку, споживач, який не має квартирних засобів обліку, оплачує послуги згідно з показаннями будинкових засобів обліку, не враховуючи витрати води виконавця, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, та сумарних витрат води за показаннями усіх квартирних засобів обліку. Різниця розподіляється між споживачами, які не мають квартирних засобів обліку, пропорційно кількості мешканців квартири в разі відсутності витоків із загальнобудинкової мережі, що підтверджується актом обстеження, який складається виконавцем у присутності не менш як двох мешканців будинку. За наявності витоків із загальнобудинкової мережі споживачі, які не мають квартирних засобів обліку, оплачують послуги з холодного, гарячого водопостачання та водовідведення за встановленими нормативами (нормами) за місяць, у якому ці витоки виявлено.

Згідно ст.22 Закону України Про питну воду та питне водопостачання , п.5 ч.3 ст.20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживачі питної води, зобов`язані своєчасно, у строки, встановлені договором або законом, вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Відповідно до п. 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено іншій строк. Система оплати послуг (щомісячна або авансова) та форма оплати послуг (готівкова або безготівкова) визначаються у договорі між споживачем і виконавцем.

Пунктом 21 вищевказаних Правил передбачено, що у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення - з розрахунку на одну особу та на ведення особистого підсобного господарства.

Суд приходить до висновку, оскільки відповідачами спожито послуги позивача з водопостачання та водовідведення, але оплату за них з 01.10.2016 року по 01.02.2020 рік не проведено, заборгованість за спожиті послуги в цей період підлягає стягненню з відповідачів.

Тому позовна заява підлягає задоволенню, а з відповідачів слід стягнути суму заборгованості в розмірі 20618,18 грн.

Відсутність договору між позивачем та відповідачами про надання послуг з водопостачання та водовідведення не позбавляє відповідачів обов`язку проводити оплату за фактично отримані послуги.

З матеріалів справи вбачається, що при зверненні до суду позивачем було сплачено судовий збір у сумі 2102,00 грн.

Відповідно до частини 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином підлягає стягненню з відповідачів на користь позивача понесені і документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2102,00 грн., з кожного по 1051,00 грн.

Керуючись ст.ст. 2,5,10-13,76-81, 141, 259,263-265,268, 280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

позов комунального підприємства "Компанія "Вода Донбасу" в особі Дружківського ВУВКГ до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКППФО НОМЕР_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКППФО НОМЕР_4 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Дружківського ВУВКГ КП Вода Донбасу , які перерахувати КП Компанія Вода Донбасу для Дружківського ВУВКГ м. Дружківка, розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 , яке знаходиться за адресою: м. Маріуполь, вул. К.Лібкнехта,177А, заборгованість за надані послуги з водопостачання та водовідведення за період з 01 жовтня 2016 року по 01 лютого 2020 року у розмірі 20618 (двадцять тисяч шістсот вісімнадцять) грн.18 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , на користь Дружківського ВУВКГ КП Вода Донбасу , які перерахувати КП Компанія Вода Донбасу для Дружківського ВУВКГ м. Дружківка, розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 , яке знаходиться за адресою: м.Маріуполь, вул. К.Лібкнехта,177А, судові витрати в розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп., з кожного по 1051 (одна тисяча п`ятдесят одна) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Донецького апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 28 травня 2020 року.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 49, 83, 84, 170, 178, 179, 180, 181, 185, 210, 222, 253, 275, 284, 325, 354, 357, 360, 371, 390, 393, 395, 398, 407, 424 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, подання заяви про перегляд заочного рішення, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, заяви про скасування судового наказу, розгляду справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Суддя: О. М. Грубник

Дата ухвалення рішення28.05.2020
Оприлюднено05.06.2020

Судовий реєстр по справі —229/1181/20

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Рішення від 17.11.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 26.08.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 05.08.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Рішення від 28.05.2020

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 01.04.2020

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні