Ухвала
від 02.06.2020 по справі 210/6980/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/6980/18

Провадження № 1-кс/210/916/20

"02" червня 2020 р. м.Кривий Ріг

Слідчий суддя Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу клопотання старшого слідчого СВ Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокуроромКриворізької місцевоїпрокуратури №2 ОСОБА_4 ,про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040450000690 від 05.12.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 357 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

01червня 2020року слідчийСВ КриворізькогоРВП КВПГУНП уДніпропетровській областілейтенант поліції ОСОБА_3 ,звернувся досуду зклопотанням погодженимпрокурором Криворізькоїмісцевої прокуратури№ 2 ОСОБА_4 ,про продовженнястроку досудовогорозслідування укримінальному провадженні,внесеному доЄдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040450000690 від 05.12.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1ст. 357 КК України.

В обґрунтуваннясвого клопотанняслідчий зазначив,що слідчим відділенням Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018040450000690 від 05.12.2018 за фактом заволодіння службовими особами Новопільської сільської ради шляхом зловживання своїм службовим становищем майном комунального підприємства «Новопілля» (далі КП «Новопілля»), а саме грошовими коштами, що знаходились на розрахунковому рахунку підприємства № НОМЕР_1 , відкритому в ПАТ КБ «Приватбанк», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Підставою для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про зазначене кримінальне правопорушення стало самостійне виявлення слідчим СВ Криворізького РВП Криворізького ВП ГУ НП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 обставин, що свідчать про його вчинення, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017041730000202 від 01.11.2017 за ч. 1 ст. 382 КК України.

Проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено групі слідчих. Старшим групи слідчих визначено старшого слідчого слідчого відділення Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 .

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснюється групою прокурорів Криворізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_6 (старший групи), ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

У ході розслідування кримінального правопорушення встановлено, що рішенням Новопільської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області від 04.11.2011 за № 242 засноване КП «Новопілля» (ідентифікаційний код юридичної особи 36721617, місце реєстрації юридичної особи: Дніпропетровська область, Криворізький район, село Новопілля, вулиця Садова, будинок 46).

Під час здійснення досудового розслідування проведено ряд слідчих та розшукових заходів, спрямованих на встановлення всіх обставин скоєння вище зазначеного злочину, а саме:

- в якості свідків допитано ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 ;

- свідки ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 на підставі ст. 63 Конституції України від дачі показань відмовились;

- в якості представника потерпілого допитано ОСОБА_25 ;

- проведено обшуки в адміністративній будівлі Новопільської сільської ради, за місцем проживання Новопільського сільського голови ОСОБА_26 , колишнього начальника КП «Новопілля» ОСОБА_22 , колишнього головного бухгалтера КП «Новопілля» ОСОБА_23 , за результатами яких відшукано та вилучено фінансово-господарську, звітну документацію КП «Новопілля», печатку та штамп підприємства, фотографії, особову справу та трудову книжку ОСОБА_26 , відшукано та вилучено платіжну банківську ПАТ КБ «Приватбанк» № НОМЕР_2 за допомогою якої службові особи Новопільської сільської ради заволоділи грошовими коштами комунального підприємства;

- до матеріалів провадження долучено банківські виписки руху грошових коштів по рахунку КП «Новопілля» в ПАТ КБ «Приватбанк», документи щодо відкриття цього рахунку, статутні документи, наказ про призначення керівника КП «Новопілля», копії окремих матеріалів кримінального провадження № 42017041730000202 від 01.11.2017, які визнано речовими доказами;

- здійснено огляд документів фінансово-господарської документації підприємства КП «Новопілля» за 2017 рік, вилученої у ході обшуку в приміщенні Новопільської сільської ради;

- здійснено тимчасовий доступ до інформації наявної у ПрАТ «Київстар», АТ КБ «Приватбанк»;

- отримано висновок судового експерта, згідно з яким: за наявними банківськими виписками руху грошових коштів документально підтверджується зняття в період з 28.08.2017 по 19.10.2017 з банківського рахунку КП «Новопілля» грошових коштів на загальну суму 55 500 гривень, шляхом отримання їх через банкомат;

- проведено тимчасовий доступ до документів наявних у розпорядження Криворізького районного суду Дніпропетровської області;

- отримано висновок судово-портретної експертизи.

Крім цього, на теперішній час згідно супровідного листа від 07.05.2020 матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР № 12018040450000690 від 05.12.2018 передано до прокуратури Дніпропетровської області для вирішення питання щодо повідомлення про підозру особам, причетним до вчинення кримінального правопорушення.

В ході досудового розслідування проведено значний обсяг слідчих (розшукових) дій, але на даний час не можливо прийняти остаточне процесуальне рішення у кримінальному провадженні, так як термін здійснення досудового розслідування, який передбачений КПК України, завершується 05.06.2020, в зв`язку з чим виникла необхідність у подовжені терміну досудового розслідування та проведенні додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій, а саме:

- вирішення питання щодо повідомлення прокурором Дніпропетровської області про підозру особам, причетним до вчинення кримінального правопорушення;

- вручення обвинувального акта особам, причетним :до вчинення кримінального правопорушення;

- проведення інших слідчих (розшукових) дій, призначення та проведення судових експертиз.

У зв`язку із тим, що проведення слідчих дій вимагає значного проміжку часу, то об`єктивно обумовленим часом достатнім для опрацювання отриманої інформації та проведення зазначених дії є один рік.

Так, з огляду на викладене вище, згідно з вимогами ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно із вимогами ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 КПК України, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу. Оскільки правова кваліфікація кримінальної події є ч. 1 ст. 357, ч. 3 ст. 191 КК України, яка згідно із ч. 4 ст. 12 КК України є тяжким злочином, то відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути подовжено до 12 місяців.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що вказані слідчі дії не могли бути здійснені та завершенні раніше з об`єктивних причин, тому слідчий просить суд продовжити строк досудового слідства до дванадцяти місяців.

В судовому засіданні прокурор та слідчий не з`явились, надали заяви про можливість розгляду клопотання у їх відсутність.

У відповідності до ч. 4, 6 ст. 107 КПК України, у зв`язку з неявкою всіх учасників процесу, фіксація процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею про продовження строку досудового розслідування, не здійснювалась.

Дослідивши клопотання та документи додані до нього, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Досудове розслідування повинно бути закінчено: 1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу: 1) до двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) до шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) до дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Так, у провадженні СВ Криворізького РВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12018040450000690 від 05.12.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 357 КК України.

Як вбачається з матеріалів клопотання, в ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій, без яких не можливо закінчити досудове розслідування, а саме: вирішення питання щодо повідомлення прокурором Дніпропетровської області про підозру особам, причетним до вчинення кримінального правопорушення, вручення обвинувального акта особам, причетним :до вчинення кримінального правопорушення, проведення інших слідчих (розшукових) дій, призначення та проведення судових експертиз.

Враховуючи конкретні обставини справи, також те, що строк досудового розслідування спливає 05.06.2020 року, а провести вищевказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк не надається за можливе з об`єктивних причин, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Криворізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018040450000690 від 05.12.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 357 КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018040450000690 від 05.12.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 357 КК України до дванадцяти місяців, тобто до 05.06.2021 року.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого та прокурора у кримінальному провадженні № 12018040450000690 від 05.12.2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення02.06.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89633821
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —210/6980/18

Ухвала від 02.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні