Ухвала
від 25.05.2020 по справі 607/8448/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.05.2020 Справа №607/8448/20

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого СВ Тернопільського РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , розглянувши в залі суду у м. Тернополі клопотання слідчого РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення огляду та затвердження раніше проведеної слідчої дії,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про проведення огляду земельної ділянки за кадастровим номером 6125282800:01:012:0001 за адресою : АДРЕСА_1 , в межах кримінального провадження № 120120210180000217 від 10 травня 2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України, звернувся слідчий СВ Тернопільського РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , за погодженням прокурора Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_5 .

Частиною 2 ст. 9 КПК України встановлено, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Як зазначено у клопотанні, до Тернопільського РВП ТВП ГУНП u Тернопільській області надійшла заява ОСОБА_6 , про те, що двоє невідомих осіб на його думку незаконно вирубують дерева на стрільбищі спортивної бази в с. Підгороднє Тернопільського району Тернопільської області. Сума завданих збитків встановлюється.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що начальник спортивної бази в с. Підгороднє ОСОБА_7 , згідно його показів, проводив чистку самосівних дубів та кущів на території стрільбища що по АДРЕСА_1 , стрільбище розташоване на земельній ділянці під кадастровим номером 6125282800:01:012:0001 із цільовим призначенням «Для будівництва та обслуговування об`єктів фізичної культури і спорту», загальна площа даної земельної ділянки складає 1,1030 га, адреса розташування даного стрільбища АДРЕСА_1 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права №11765450 від 20.03.2018 року земельна ділянка кадастровий номер 6125282800:01:012:0001 перебуває у власності Тернопільської обласної Державної адміністрації та перебуває у постійному користуванні в громадської організації «Тернопільська територіальна організація «Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос».

Крім того, слідчий вказав, що згідно акту приймання-передачі від 24.07.2019 року затвердженої Міністром молоді та спорту України ОСОБА_8 було передано майно спортивної бази, що розташована по вул. Бережанська 64А с. Підгороднє Тернопільського району Тернопільської області від громадської організації «Тернопільська територіальна організація «Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос» до Міністерства молоді та спорту України. На підставі розпорядження №282/01.02-01 від 15 травня 2020 року земельна ділянка під кадастровим номером 6125282800:01:012:0001 передана в постійне користування ДУ «Державний центр олімпійської підготовки з біатлону».

Необхідність звернення до суду з вказаним клопотанням обумовлена необхідністю у проведенні огляду у проведенні огляду земельної ділянки за кадастровим номером 6125282800:01:012:0001 із цільовим призначенням «Для будівництва та обслуговування об`єктів фізичної культури і спорту», загальна площа даної земельної ділянки складає 1,1030 га за адресою по АДРЕСА_1 , яка перебуває у постійному користуванні ДУ «Державний центр олімпійської підготовки з біатлону» з метою фіксації можливих фактів незаконної порубки дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, а також підтвердження або спростування відомостей про факти недотримання вимог чинного законодавства під час здійснення діяльності на даній земельній ділянці та її використання, відтак, слідчий просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_4 клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Вивчивши доводи клопотання та додані до нього матеріали, беручи до уваги надані слідчим пояснення, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Статтею 30 Конституції України та статтею 13 КПК України гарантовано недоторканність житла чи іншого володіння особи. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з положеннями ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті, тобто лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Відповідно доправил,встановлених дляпроведення обшукуст.234КПК України,обшук проводитьсяз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб.У відповідномуклопотанні,серед іншого,повинно бутизазначено підставидля обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів в обґрунтування доводів такого клопотання.

При цьому, огляд як слідча дія полягає у безпосередньому спостереженні й дослідженні його учасниками матеріальних об`єктів, які пов`язані з обставинами вчинення кримінального правопорушення. В ході цієї дії слідчий виявляє (знаходить), досліджує (наскільки це можливе на цьому етапі) й фіксує відомості про фактичні дані, що мають значення для кримінального провадження. Завданнями огляду є: виявлення слідів кримінального правопорушення й інших об`єктів, що можуть бути залучені до матеріалів кримінального провадження як речові докази; з`ясування обстановки кримінального правопорушення; виявлення інших обставин, які мають значення для кримінального провадження також те що своєчасність і якісне проведення огляду дають можливість виявити сліди й речі, що вказують на особу злочинця, а іноді й на мотиви його дій, дають змогу з`ясувати обстановку підготовки, вчинення, приховування слідів злочину, характер та механізм вчиненого.

З урахуванням змісту клопотання і доданих до нього матеріалів, беручи до уваги надані слідчим пояснення щодо заявленого клопотання, керуючись встановленим ч. 5 ст. 234 КПК України переліком обставин, які підлягають обов`язковому доказуванню під час розгляду клопотання про проведення обшуку (огляду), слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні належним чином обґрунтовано та доведено мету проведення огляду, що полягає у виявленні та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення для підтвердження чи спростування фактів вчинення кримінального правопорушення, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, оскільки дана земельна ділянка має значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та в межах якої може бути виявлено відомості, які можуть бути визнані та використані в якості речових доказів у кримінальному провадженні, а в інший спосіб отримати необхідні докази, а також встановити осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення без проведення такого огляду неможливо, вказане клопотання про проведення огляду земельної ділянки за кадастровим номером 6125282800:01:012:0001 із цільовим призначенням «Для будівництва та обслуговування об`єктів фізичної культури і спорту», загальна площа даної земельної ділянки складає 1,1030 га за адресою по АДРЕСА_1 , яка перебуває у постійному користуванні ДУ «Державний центр олімпійської підготовки з біатлону», з метою підтвердження або спростування відомостей про факти незаконної порубки дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях в межах даної земельної ділянки, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 13, 84-86, 94, 237, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Тернопільського РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення огляду задовольнити.

Надати слідчому СВ Тернопільського РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_9 дозвіл на проведення огляду земельної ділянки за кадастровим номером 6125282800:01:012:0001 із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування об`єктів фізичної культури і спорту» загальною площею 1,1030 га, адреса розташування вул. Бережанська 64-Б с. Підгороднє Тернопільського району Тернопільської області, яка згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права №11765450 від 20.03.2018 року, перебуває у власності Тернопільської обласної Державної адміністрації та перебуває у постійному користуванні громадської організації «Тернопільська територіальна організація «Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос», ЄДРПОУ 01290365, м. Тернопіль вул. Танцорова 51, та на підставі розпорядження № 282/01.02-01 від 15 травня 2020 року передана в постійне користування ДУ «Державний центр олімпійської підготовки з біатлону», ЄДРПОУ 38510318, вул. Шевченка, 59, с. Новоселівка Чернігівського району Чернігівської області, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення доцільного правопорушення, фіксації слідової інформації, виявлення та вилучення інших слідів кримінального правопорушення.

Строк дії ухвали встановити впродовж одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89637281
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду та затвердження раніше проведеної слідчої дії

Судовий реєстр по справі —607/8448/20

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні