Рішення
від 26.07.2007 по справі 16/3571
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/3571

                        ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ                    

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ                 

"26" липня 2007 р.                                                                                    Справа №  16/3571

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М.

при секретарі: Буднік А.М.,  за участю представників сторін:

позивача: Сакун Д.І. - за довіреністю;

відповідача: не з'явився;                                                  

розглянувши у відкритому судовому засіданні  в м. Черкаси справу за позовом Приватного підприємства "Надія" до Професійно-технічного училища № 15 про  визнання права власності на майно,

                          ВСТАНОВИВ:

Пред'явлено позов про визнання права власності на підвальні приміщення -- технічне приміщення № 1 площею 29,19 кв.м. та технічне приміщення № 2 площею 112,92 м. кв. у будинку № 16/1 по вул. Руднєва, у м. Черкаси  на підставі інвестиційного договору між сторонами від 14 січня 2005 року.  Представник позивача позов підтримав і  просить його задовольнити повністю.

            Відповідач направив клопотання про розгляд справи без участі свого представника та повідомив суд про повне визнання позовних вимог.

         Заслухавши доводи та пояснення представника позивача, дослідивши наявні в справі матеріали, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з наступного:

         14 січня 2005 року між сторонами по справі було укладено інвестиційний договір на реконструкцію будівлі № 16/1 по вул. Руднєва у м. Черкаси, який за своїм змістом близький до договору про спільну діяльність та врегульовується в т.ч.і положеннями Закону України "Про інвестиційну діяльність" від 18.09.1991 року зі змінами та доповненнями. Нотаріального посвідчення договору згідно законодавства не  вимагається.

    У відповідності до ст. 1,2 Закону України "Про інвестиційну діяльність" , інвестиційною діяльністю є сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій. Інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

   У відповідності до даного договору відповідач доручив позивачу здійснити реконструкцію та перепланування будівлі з адресою вул. Руднєва, 16/1 у м. Черкаси (далі - Об'єкт) під житловий будинок. Позивач при цьому виконує функції замовника реконструкції об'єкту в т.ч. і по підготовці всіх робіт по здійсненню реконструкції та по здачі об'єкту в експлуатацію.  

         У відповідності до п. 2.2.3. договору позивач зобов'язався забезпечити фінансування реконструкції об'єкта власними коштами чи коштами третіх осіб та забезпечити роботу державної комісії по здачі об'єкта  в експлуатацію.

    Розділом 3 договору сторони погодили, що інвестиції, вкладені позивачем у реконструкцію об'єкта, повністю погашаються шляхом передачі у власність позивача квартир, визначених у розподільчому балансі, який є невід'ємною частиною даного договору. Право власності на квартири позивач набуває після здачі об'єкта в експлуатацію.

           Згідно розподільчого балансу приміщень між Інвестором та Училищем від 14.04.2005 року, який є додатком № 1 до договору, частку позивача в об'єкті складають квартири згідно переліку та підвальні приміщення -- технічне приміщення № 1 площею 29,19 кв.м. та технічне приміщення № 2 площею 112,92 кв.м., на які позивач просить визнати право власності.  

        Актом від 17.03.2006 року розподілу квартир до договору сторонами також підтверджено, що частку позивача в об'єкті складають в т.ч. і вказані підвальні приміщення.

        Земельна ділянка під гуртожитком по вул. Руднєва, 16/1 належить на праві постійного користування відповідачу по справі - ПТУ № 15 згідно державного акту, виданого на підставі рішення Черкаської міської ради від 21.12.2006 року № 2-435.                  Позивачем надано у справу акт Державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта серія АП № 000677, з якого вбачається що реконструкція гуртожитку під житловий будинок в м. Черкаси по вул. Руднєва, 16/1 здійснена у відповідності до проектної документації і об'єкт прийнято в експлуатацію.

             У відповідності до ст.. 328, 331 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону чи незаконність набуття права власності не встановлена судом. Право власності на новостворене нерухоме майно набувається особою, яка його створила.

             У відповідності до ст.. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності , якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою , а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

            Позивачем було виготовлено і технічний паспорт на підвальні приміщення, але     за доводами представника позивача, ПП "Надія" було відмовлено в реєстрації права власності на підвальні приміщення в органах БТІ, оскільки позивач не має відведеної йому під ці приміщення земельної ділянки. Земельна ділянка належить відповідачу по справі.

             Оскільки позивач отримав підвальні приміщення в результаті виконання умов інвестиційного договору між сторонами від 14 січня 2005 року, об'єкт здано в експлуатацію, то позов підлягає до повного задоволення і за позивачем по справі слід визнати право власності на технічні приміщення № 1 площею 29,19 м.кв. і № 2 площею 112,92 м.кв. які знаходяться в будівлі № 16/1 по вул. Руднєва, 16/1 у м. Черкаси.

             На підставі ст. 49 ГПК України, з відповідача на користь позивач слід стягнути 125,00 грн.  державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  

Керуючись статтями 89,94, 162,163 КАС України, суд, -

                                            ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Визнати за Приватним підприємством "Надія" , ідентифікаційний код 21356758, м. Черкаси, вул. О.Дашковича, 27 -- право власності на підвальні приміщення у будівлі № 16/1 по вул. Руднєва в м. Черкаси, а саме :  Технічне приміщення № 1 площею 29,19 м.кв. та Технічне приміщення № 2 площею 112,92 м. кв.

3.          Стягнути з Професійно-технічного училища № 15, ідентифікаційний код 02548624, м. Черкаси, вул. Енгельса, 168, на користь Приватного підприємства "Надія", ідентифікаційний код 21356758, м. Черкаси, вул. О.Дашковича, 27 -- 125,00 грн.  державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  

Накази видати.

    Рішення може бути оскаржено до Київського міжобласного апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

          СУДДЯ                                                                                                      Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення26.07.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу896395
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/3571

Рішення від 26.07.2007

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні