Ухвала
від 14.05.2020 по справі 907/551/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"14" травня 2020 р. м. Ужгород Справа № 907/551/14

Господарський суд Закарпатської області у складі головуючого судді Ушак І.Г.

за участі секретаря судового засідання Лазар С.Л.,

розглянув у відкритому засіданні суду справу

за заявою Головного управління ДПС у Закарпатській області

про визнання банкрутом державного підприємства "Червона Зірка" (с. Кибляри, б/н, Ужгородський район Закарпатської області, код 00413831)

представники:

ініціюючий кредитор - ОСОБА_1 , Петрушка Е.В., представники за довіреністю

боржник - не з`явився

орган, уповноважений управляти державним майном - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України - не з`явився

ліквідатор - Дідич М.А., арбітражний керуючий

кредитори:

- Ужгородський районний центр зайнятості - не з`явився

- Ужгородське об`єднане управління ПФУ Закарпатської області - Міськова Н.В., представник за довіреністю

сектор з питань банкрутства - Макаі А.Й., представник за довіреністю;

У даному засіданні суду присутній представник Фонду державного майна України Семак В.П.

Ухвалами суду від 24.02.20 до розгляду у засіданні суду на 14.05.20 призначено заяви ініціюючого кредитора - Головного управління ДПС у Закарпатській області, - Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області та Ужгородського районного центру зайнятості з кредиторськими вимогами до боржника.

До призначеної дати засідання суду надійшло клопотання Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, за змістом якого йдеться про відкладення розгляду справи з посиланням на запроваджений у державі карантин до його припинення.

Присутні у засіданні суду інші учасники банкрутства не заперечують проти задоволення зазначеного клопотання з огляду на його підстави.

За наведених обставин справи та з урахуванням карантину запровадженого у державі з 12 березня 2020 року по 22 травня 2020р згідно постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (зі змінами), суд для забезпечення процесуальних прав учасників процесу вважає за необхідне відкласти розгляд зазначених вище заяв кредиторів, призначивши судове засідання на інший час.

Ліквідатор банкрута Дідич М.А. та присутній у засіданні суду представник Фонду державного майна України повідомили про те, що розпорядженням Кабінету міністрів України від 20.11.19 за № 1101-р Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Фонду державного майна (далі - розпорядження КМУ №1101-р) державне підприємство „Червона Зірка» , код згідно з ЄДРПОУ 00413831 - банкрут у даній справі - передано із сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства до сфери управління Фонду державного майна.

Разом з тим, станом на час даного засідання суду відсутні відомості про здійснення процедури передачі підприємства банкрута відповідно до зазначеного розпорядження, відсутній відповідний акт приймання-передачі, в той час як за відкритими даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань центральним органом виконавчої влади, до сфери управління якого належить державне підприємство - банкрут у справі -значиться Міністерство аграрної політики України, правонаступником якого є вищезазначене Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Приписами ст. 96 Кодексу України з процедур банкрутства (Кодекс про банкрутство) встановлено особливості банкрутства державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків.

Так, зазначеною нормою встановлено, що Кабінет Міністрів України вживає заходів для запобігання банкрутству таких підприємств, визначає оптимальні шляхи відновлення їх платоспроможності та координує дії відповідних органів виконавчої влади; органи виконавчої влади приймають рішення щодо: доцільності надання державної підтримки неплатоспроможним підприємствам; розроблення заходів, спрямованих на забезпечення захисту інтересів держави і вибір оптимальних шляхів реструктуризації та погашення боргових зобов`язань; проведення аналізу фінансового стану боржника, його санації та погодження плану санації; доцільності виключення відповідних суб`єктів господарювання з переліку підприємств, що є об`єктами права державної власності, які не підлягають приватизації, та застосування до них процедури санації чи ліквідації.

Відкриття провадження у справі про банкрутство за заявою боржника не є підставою для припинення повноважень органу, уповноваженого управляти майном боржника, щодо управління відповідним об`єктом державної власності.

У разі якщо боржник є державним підприємством або підприємством, у статутному капіталі якого частка державної власності перевищує 50 відсотків, господарський суд залучає до участі у справі про банкрутство представників органу, уповноваженого управляти державним майном, з повідомленням про відкриття провадження у справі про банкрутство такого підприємства.

У разі відкриття провадження у справі про банкрутство державного підприємства або підприємства, у статутному капіталі якого частка державної власності перевищує 50 відсотків, участь у зборах кредиторів та роботі комітету кредиторів можуть брати з правом дорадчого голосу представники органу, уповноваженого управляти державним майном.

Копії судових рішень у провадженнях у справах про банкрутство державних підприємств або підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків або на балансі яких перебувають об`єкти державної власності, що в процесі приватизації (корпоратизації) не увійшли до статутних капіталів цих підприємств, крім інших учасників, надсилаються органу, уповноваженому управляти державним майном.

Ліквідатор наполягає на необхідності з`ясування інформації щодо органу, уповноваженого управляти майном державного підприємства Червона зірка з та у зв`язку з відсутністю інформації щодо виконання розпорядження КМУ №1101-р з передачі підприємства банкрута із сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства до сфери управління Фонду державного майна .

Зазначене клопотання ліквідатора огляду на наведені приписи ст. 96 Кодексу про банкрутство підлягає задоволенню шляхом надіслання судом відповідного запиту до Кабінету Міністрів України, а також до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Фонду державного майна України.

До засідання суду надійшло також клопотання сектору з питань банкрутства Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про закриття провадження у даній справі про банкрутство ДП Червона зірка з посиланням на те, що до останнього як до державного підприємства, згідно абз. 1 ч. 2 р. ІІІ Закону України Про визнання таким, що втратив чинність, Закон України Про перелік об`єктів права державної власності, що не підлягають приватизації , не застосовується судова процедура ліквідації.

Зазначене клопотання не підлягає задоволенню, оскільки ДП Червона зірка віднесена до переліку підприємств, які підлягають приватизації відповідно до Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" та операції з безоплатної передачі частки державного майна (акцій) яких працівникам і прирівняним до них особам звільняються від оподаткування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.11 № 127.

З огляду на вищевикладене та керуючись Кодексом України з процедур банкрутства, ст. 234 ГПК України, -

СУД ПОСТАНОВИВ :

1. Відкласти розгляд заяв Головного управління ДПС у Закарпатській області, Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області та Ужгородського районного центру зайнятості з кредиторськими вимогами до боржника у даній справі на 30 червня 2020 р. на 10:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, в залі судових засідань № 2

2. Копію ухвали надіслати заявникам, боржнику, Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, кредиторам, ліквідатору, Південно-Західному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції, Пацканівській та Киблярівській сільським радам Ужгородського району Закарпатської області .

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: http://zk.arbitr.gov.ua/sud5008/gromadyanam/csz/.

Суддя Ушак І.Г.

Дата ухвалення рішення14.05.2020
Оприлюднено05.06.2020
Номер документу89651157
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом державного підприємства "Червона Зірка" (с. Кибляри, б/н, Ужгородський район Закарпатської області, код 00413831

Судовий реєстр по справі —907/551/14

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні