Рішення
від 04.06.2020 по справі 931/126/20
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 931/126/20

Провадження № 2/931/124/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2020 року смт Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря - Гупалик А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

20 лютого 2020 року позивач звернувся в суд з позовом до Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_2 , і з цього дня відкрилася спадщина на його майно, зокрема, на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

З жовтня 2012 року і по день смерті батько проживав у Луцькому геріатричному пансіонаті за адресою: АДРЕСА_2 .

У зазначений період позивач через складні сімейні обставини та важке матеріальне становище часто вимушений був виїжджати на заробітки за кордон, де працював неофіційно на різних роботах.

В кінці січня 2020 року, коли він приїхав до м. Луцька, щоб провідати батька, дізнався про його смерть.

ОСОБА_1 не звернувся з заявою до нотаріальної контори про прийняття спадщини впродовж шести місяців з часу її відкриття з поважних причин, позаяк тривалий час він не знав про смерть батька. Інших родичів (спадкоємців) не було. У зв`язку з частими виїздами за кордон зв`язок з геріатричним пансіонатом, де проживав його батько було втрачено.

Звернувшись з письмовим зверненням до нотаріуса щодо оформлення спадщини 18 лютого 2020 року він отримав письмове роз`яснення приватного нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Зокрема, для вирішення питання про продовження строку для подання заяви про прийняття спадщини йому було запропоновано звернутися до суду.

Просить визначити йому додатковий строк- терміном два місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті батька - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Луцьку Волинської області.

04 червня 2020 року представник позивача подав до суду письмову заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги підтримує повністю, просить позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився також, подав письмову заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнає повністю, не заперечує проти задоволення позову.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши надані у справі докази в їх сукупності, заслухавши показання свідка ОСОБА_3 , суд дійшов висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 з 06 жовтня 2012 року проживав у Луцькому геріатричному пансіонаті на повному державному забезпеченні та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 . Помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією довідки Луцького геріатричного пансіонату № 36 від 28 січня 2020 року та копією свідоцтва про його смерть серії НОМЕР_1 від 13 серпня 2013 року (а.с. 3, 11).

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, зокрема, житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Вказаний житловий будинок належав батькові спадкодавця - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . На день його смерті разом з ним проживав і був зареєстрований його син ОСОБА_2 , який прийняв спадщину та був єдиним спадкоємцем після його смерті. Вказане стверджується копією довідки Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області № 170 від 29 січня 2020 року, копією витягу з погосподарської книги № 3 за 2000 рік, копією державного акта на право приватної власності на землю серії ВЛ № 6119 від 27 вересня 2014 року (а.с. 9).

Родинні стосунки позивача і спадкодавця ОСОБА_2 підтверджуються копією свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_2 від 16 листопада 1970 року (а.с. 4).

Із письмового роз`яснення приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Палецької І.Ю. від 04 лютого 2020 року вбачається, що позивач пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини, у зв`язку з чим спадкова справа після смерті його батька ОСОБА_2 заведена не була. Одночасно ОСОБА_1 було запропоновано звернутися до суду з заявою про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини для можливості в подальшому отримати свідоцтва про право на спадщину. Також у роз`ясненні зазначено, що ОСОБА_2 фактично прийняв спадщину після смерті свого батька ОСОБА_4 , проте не оформив своїх спадкових прав, він являється спадкоємцем ОСОБА_4 на належне йому рухоме та нерухоме майно (а.с. 13).

На виконання вимог ухвали суду 29 травня 2020 року від приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Палецької І.Ю надійшла письмова інформація про те, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , нею не заводилась. Окрім того, у Спадковому реєстрі також відсутні відомості про заведення спадкової справи іншими приватними чи державними нотаріусами щодо майна померлого ОСОБА_2 , що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 60215950 від 18 травня 2020 року (а.с. 41, 42).

Крім позивача, інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно, судом не встановлено.

Позивач як спадкоємець за законом не може оформити спадщину в зв`язку з тим, що пропустив строк для її прийняття з поважних причин, позаяк, перебуваючи тривалий час на роботі за кордоном, не знав про смерть батька.

Вказане підтверджується також показаннями свідка ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обгрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх преставників.

Наведені позивачем причини пропуску строку для прийняття спадщини суд визнає поважними. При цьому судом враховано, що позивач є спадкоємцем майна ОСОБА_2 , відповідач позовні вимоги визнав, що стверджується письмовою заявою від 19.03.2020 року (а.с.29).

Враховуючи зазначене, а також те, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є підставним та підлягає до задоволення повністю.

Керуючись ст. ст. 7, 10-13, 81, 82, 247, 263-265 ЦПК України, ч. 3 ст. 1272 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - два місяці з дня вступу рішення в законну силу, для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини після смерті батька - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Луцьку Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ "Прикінцеві положення" ЦПК України, на час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк апеляційного оскарження рішення суду продовжується на строк дії такого карантину.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 . Відповідач: Привітненська сільська рада Локачинського району Волинської області, адреса місцезнаходження: с. Привітне, вул. Центральна, 73 Локачинського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04332130.

Суддя Локачинського районного суду Т.О. Кідиба

Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено09.06.2020
Номер документу89653391
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —931/126/20

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 07.05.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні