Рішення
від 05.06.2020 по справі 372/1174/20
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1174/20

Провадження № 2-1141/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 червня 2020 року м. Обухів

Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Висоцької Г.В.

за участю:

секретаря судового засідання Ковшоби А.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання спільної сумісної власності та поділ майна подружжя,

В С Т А Н О В И В:

09.04.2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 про визнання спільної сумісної власності та поділ майна подружжя, обґрунтовуючи свої позовні вимоги тим, що майно є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, так як придбане в період зареєстрованого шлюбу.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 06 травня 2020 року прийнята справа до провадження та призначено по справі підготовче судове засідання.

Ухвалою від 02 червня 2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті. В підготовчому судовому засіданні позивачка підтримала факти, викладені в позовній заяві.

До початку судового засідання сторони надала клопотання з проханням розглядати справу без їхньої участі, позивач підтримав позовні вимоги, відповідачка не заперечувала проти їх задоволення.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, 04 червня 2002 року між позивачем та відповідачем був зареєстрований шлюб виконкомом Краснослобідської сільської ради Обухівського району Київської області, що підтверджується Свідоцтвом про одруження НОМЕР_1 , актовий запис № 3.

Рішенням Обухівського районного суду Київської області від 17 квітня 2020 року по справі № 372/235/20 шлюб між сторонами розірвано.

08 квітня 2003 року в період перебування сторін в зареєстрованому шлюбі на підставі спільної заяви позивача та відповідача, Краснослобідською сільською радою було прийнято рішення б/н від 08.04.2003 року про передачу квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Державна реєстрація об`єкта нерухомого майна здійснена на ім`я відповідачки.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Поділ майна подружжя здійснюється за правилами, встановленими ст.ст. 69-72 СК України.

Статею 60 СК України встановлено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить: дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороби, тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Частиною 1 ст. 61 СК України встановлено, що об`єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.

Статтею 63 СК України встановлено, що дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

До складу майна, що підлягає поділу включається загальне майно подружжя, наявне у нього на час розгляду справи, та те, що знаходиться у третіх осіб (ч. 4 ст. 65 СК).

Частиною 1 ст. 69 СК України встановлено, що дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Суб`єктивне право на поділ майна, що перебуває на праві спільної сумісної власності подружжя, належить кожному з них незалежно від того, в який момент здійснюється поділ: під шлюбу або після його розірвання. Поділ може бути здійснений як за домовленістю подружжя так і за судовим рішенням. В основу поділу покладається презумпція рівності часток подружжя, яка може бути спростована домовленістю подружжя або судовим рішенням.

Згідно до ч. 1 ст. 70 СК України у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Набуття майна за час шлюбу створює презумпцію виникнення права спільної сумісної власності.

Проаналізувавши надані письмові докази, суд приходить до висновку, що спірна квартира є об`єктом спільної сумісної власності подружжя, оскільки набута в період зареєстрованого шлюбу, та підлягає поділу між сторонами.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 10, 12-13, 228-229, 258-260, 263 - 265, 268 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву задовольнити.

Визнати квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , спільною сумісною власністю подружжя, а саме ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Обухівський районний суд Київської області шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Г. В. Висоцька

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.06.2020
Оприлюднено09.06.2020
Номер документу89654847
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —372/1174/20

Рішення від 05.06.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

Ухвала від 06.05.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні