Постанова
від 02.06.2020 по справі 146/1729/19
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 146/1729/19

Провадження № 22-ц/801/979/2020

Категорія: 19

Головуючий у суді 1-ї інстанції Скаковська І. В.

Доповідач:Міхасішин І. В.

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2020 рокуСправа № 146/1729/19м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з цивільних справ:

головуючого: Міхасішина І.В.,

суддів: Войтка Ю.Б., Стадника І.М.,

за участю секретаря судового засідання: Безрученко Н.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниця цивільну справу № 146/1729/19 за позовом ОСОБА_1 до Томашпільської районної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Вапнярська селищна рада Томашпільського району про визнання протиправним та скасування розпорядження Томашпільської районної державної адміністрації від 19 січня 2005 року № 25

за апеляційною скаргою особи, яка не брала участі в справі - Товариства з обмеженою відповідальністю Кряж і Ко на рішення Томашпільського районного суду Вінницької області від 18 лютого 2020 року, повний текст якого складено 26 лютого 2020 року, ухвалене в складі судді Скаковської І.В.,

встановив:

У грудні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Томашпільської районної державної адміністрації, який обґрунтовував тим, що у його постійному користуванні перебуває земельна ділянка на території Колоденської сільської ради Томашпільського району Вінницької області, площею 24,00 га надана йому як фізичній особі згідно з Державним актом на право постійного користування землею серії ВН виданим 07 червня 2000 року Томашпільською районною радою, зареєстрованим в книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №23. Вищевказана земельна ділянка приєдналась до земельного масиву, який має єдиний кадастровий номер 0523982000:04:000:0002 та шляхом інвентаризації землі склала єдину земельну ділянку загальною площею 73,6969 га, яка розташована на території Колоденської сільської ради Томашпільського району Вінницької області. На адвокатський запит до відділу у Томашпільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області було повідомлено про те, що відповідно до розпорядження Томашпільської РДА від 19 січня 2005 року №25 земельну ділянку, яка перебувала у постійному користуванні позивача, було вилучено на підставі поданої ним заяви про добровільну відмову від землекористування у зв`язку із зміною місця проживання голови СФГ Рубін Миронишена ОСОБА_2 .М. Проте, припинення землекористування відбулося без його дійсного волевиявлення та з порушенням встановленого законом порядку, а саме підпис у вказаній заяві візуально відрізняється від його підпису, заява подана від імені голови СФГ Рубін - Миронишена І.М., тоді як право користування надано йому як фізичній особі, при цьому організаційно-правовою формою юридичної особи є фермерське господарство (ФГ) Рубін , на заяві відсутня резолюція голови Томашпільської РДА, дата та номер вхідної кореспонденції, відсутні додатки на підтвердження особи, яка звертається з такою заявою. Місце проживання позивача є незмінним, що підтверджується довідкою про реєстрацію місця проживання. В книзі записів державних актів на право постійного користування землею відсутня відмітка про припинення права постійного користування земельною ділянкою.

З цих підстав ОСОБА_1 просив визнати протиправним та скасувати розпорядження Томашпільської районної державної адміністрації від 19 січня 2005 року №25.

Рішенням Томашпільського районного суду Вінницької області від 18 лютого 2020 року позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано розпорядження Томашпільської районної державної адміністрації Вінницької області № 25 від 19 січня 2005 року Про вилучення земельної ділянки у фермерського господарства Рубін на території Колоденської сільської ради .

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з обґрунтованості та доведеності вимог позивача, а також врахував визнання позову відповідачем, в зв`язку з чим дійшов висновку, що оскаржуване розпорядження прийняте з порушенням норм чинного законодавства, а тому є протиправним.

В апеляційній скарзі особа, яка не брала участі в справі - Товариство з обмеженою відповідальністю Кряж і Ко просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове, посилаючись на неповне з`ясування обставин, які мають значення для справи.

Доводи апеляційної скарги обґрунтовував тим, що після припинення права користування ОСОБА_1 земельною ділянкою площею 24,00 га на підставі розпорядження Томашпільської РДА від 19 січня 2005 року за №25 та її вилучення у ФГ Рубін , ця земельна ділянка була переведена до земель запасу Колоденської сільської ради і приєднана до земельного масиву площею 73,6969 га, яку на даний час на законних підставах використовує ТОВ Кряж і Ко (який є правонаступником СТОВ Кряж і К ) на підставі договору оренди землі від 03 лютого 2014 року з Головним управлінням Держземагенства у Вінницькій області, а також додаткової угоди до нього від 12 березня 2019 року, укладеною з Вапнярською селищною радою як новим розпорядником землі.

Оскаржуваним рішенням суду першої інстанції вирішено питання про права та обов`язки особи, яка не брала участь в розгляді справи ТОВ Кряж і Ко , зокрема на право користування частиною земельної ділянки, яка перебуває у користуванні апелянта на підставі договору оренди.

Доводи ОСОБА_1 про те, що він не подавав заяву про припинення права користування земельною ділянкою не доведені. При цьому позивач не міг не знати, що земельна ділянка, яка була у його постійному користуванні вибула з його користування, і нею користується інша особа, проте з 2005 року останній долею належної йому земельної ділянки не цікавився, що навпаки підтверджує погодження позивачем вибуття земельної ділянки з його користування.

29 квітня 2020 року представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 подав відзив на апеляційну скаргу, у якому проти апеляційної скарги заперечив, просив рішення суду першої інстанції без змін, як постановлене з дотриманням норм матеріального та процесуального права.

Доводи відзиву на апеляційну скаргу аналогічні доводам позовної заяви.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду від 07 травня 2020 року задоволено клопотання ТОВ Кряж і Ко , залучено до участі у справі Вапнярську селищну раду Томашпільського району як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача .

Витребувано у Вапнярської селищної ради Томашпільського району витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень на земельну ділянку загальною площею 73,6969 га, кадастровий номер 0523982000604:000:0002 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Колоденської сільської ради Томашпільського району Вінницької області.

14 травня 2020 року представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 подав клопотання про закриття апеляційного провадження, яке обґрунтовував тим, що оскаржуваним судовим рішенням питання про права та обов`язки ТОВ Кряж і Ко не вирішувалися, що відповідно до п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку від 24.10.2008 за №12 є підставою для закриття апеляційного провадження у справі.

В судовому засіданні представник ТОВ Кряж і Ко відповідно до Статуту - Баюш В.Я. доводи апеляційної скарги підтримав, просив суд скаргу задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Корнійчук С.А. проти апеляційної скарги заперечив, підтримав доводи, викладені у відзиві на апеляційну скаргу та клопотанні про закриття апеляційного провадження.

Представник відповідача - Томашпільської районної державної адміністрації в судове засідання не з`явився. За підписом голови Томашпільської районної державної адміністрації Закорченного О. надійшла заява від 04 травня 2020 року про розгляд справи у відсутність представника відповідача за наявними в справі матеріалами.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Вапнярської селищної ради Томашпільського району - Дуднік В.С. доводи апеляційної скарги підтримала, просила суд її задовольнити.

Колегія суддів, заслухавши учасників справи, переглянувши справу за наявними в ній доказами, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення, з таких підстав.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Зазначеним вимогам рішення суду першої інстанції не відповідає.

По справі встановлено, що на підставі рішення 10 сесії 23 скликання Томашпільської районної ради Вінницької області від 19 квітня 2000 року ОСОБА_1 було видано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серії ВН № 000023 від 07 червня 2000 року для ведення селянського (фермерського) господарства площею 24,00 га, яка розташована на території Колоденської сільської ради Томашпільського району Вінницької області, зареєстрований в книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №23 (а.с.19).

Факт реєстрації даного державного акта підтверджується копією архівної книги записів (реєстрації) державних актів на право постійного користування землею (громадянами) (а.с. 71-72).

Згідно із заявою голови СФГ Рубін ОСОБА_1 на ім`я голови Томашпільської районної державної адміністрації, СФГ Рубін просить погодити припинення права постійного користування земельною ділянкою площею 24 га, в тому числі ріллі 24 га, та ліквідувати державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серії НОМЕР_1 № 000023 від 07 червня 2000 року виданий на ім`я ОСОБА_1 в зв`язку зі зміною місця проживання голови СФГ Рубін ОСОБА_1 (а.с. 29).

Рішенням 11 сесії 4 скликання Колоденської сільської ради Томашпільського району Вінницької області від 28 грудня 2004 погоджено припинення права постійного користування земельною ділянкою загальною площею 24 га, якою користується СФГ Рубін згідно з державним актом на право постійного користування земельною ділянкою серії ВН № 000023 від 07 червня 2000 року. Погоджено ліквідацію державного акту на право постійного користування земельною ділянкою серії ВН № 000023 від 07 червня 2000 року виданого на ім`я ОСОБА_1 Земельну ділянку загальною площею 24 га, в тому числі ріллі 24,00 га зараховано до земель запасу Колоденської сільської ради (а.с.18).

Розпорядженням Томашпільської районної державної адміністрації № 25 від 19 січня 2005 року Про вилучення земельної ділянки у фермерського господарства Рубін на території Колоденської сільської ради : вилучено земельну ділянку площею 24 га (ріллі) з користування фермерського господарства Рубін відповідно до державного акта на право постійного користування землею серії НОМЕР_1 № 000023, зареєстрованого в книзі реєстрації державних актів на право постійного користування землею (громадянами) на території Томашпільського району за № 23 від 07 червня 2000 року. Переведено земельну ділянку площею 24 га до земель запасу Колоденської сільської ради. Зобов`язано голову фермерського господарства Рубін державний акт на право постійного користування землею серії НОМЕР_1 №000023 повернути в районний відділ земельних ресурсів. (а.с.17).

Як видно з відповіді відділу у Томашпільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 04 листопада 2019 року № 0-2-0 35-313/116-19 на адвокатський запит ОСОБА_3 про дотримання порядку припинення права постійного користування земельною ділянкою ОСОБА_1 , на день відповіді у відділі наявні два примірники оригіналів державних актів на право постійного користування землею на ім`я ОСОБА_1 , кадастровий номер земельній ділянці на час видачі акта не присвоювався, а вищевказана земельна ділянка комунальної форми власності є сформованою і знаходиться в оренді СТОВ Кряж і К відповідно до договору оренди, укладеного з Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області на загальну площу земельної ділянки, 73,6969 га з кадастровим номером 0523982000604:000:0002, куди входить земельна ділянка площею 24,00 га (а.с.11).

Щодо права ТОВ Кряж і Ко на апеляційне оскарження рішення Томашпільського районного суду Вінницької області від 18 лютого 2020 року, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 352 ЦПКУ країни учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Однією з підстав для закриття судом апеляційної інстанції апеляційного провадження є, якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося (п.3 ч.1 ст. 362 ЦПК України).

Відповідно до Статуту ТОВ Кряж і Ко затвердженого загальними Зборами учасників, протокол від 06.02.2019 №06/02-2019, ТОВ Кряж і Ко створене шляхом поділу СТОВ Кряж і К , є правонаступником майна, прав та обов`язків СТОВ Кряж і К згідно з розподільним балансом.

Згідно з договором оренди землі №50 від 03 лютого 2014 року орендодавець Головне управління Держземагентва у Вінницькій області відповідно до розпорядження голови Томашпільської районної державної адміністрації від 08 жовтня 2012 року №535 передав СТОВ Кряж і К в оренду земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель запасу Колоденської сільської ради (за межами населеного пункту) загальною площею 73,6969 га, в тому числі рілля: 73,6969 га з кадастровим № 0523982000604:000:0002 строком на 4 роки 11 місяців (а.с. 138-141).

15 квітня 2014 року було зареєстровано право оренди земельної ділянки за СТОВ Кряж і К з внесенням запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень, номер запису 5358179. Форма власності переданої в оренду земельної ділянки - державна, власник Головне управління держземагенства у Вінницькій області.

За повідомленням відділу у Томашпільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області на адвокатський запит ОСОБА_3 , на сьогоднішній вилучена у ФГ Рубін земельна ділянка площею 24,00 га комунальної форми власності сформована, входить до земельної ділянки загальною площею 73,6969 га з кадастровим номером 0523982000604:000:0002 і перебуває в оренді СТОВ Кряж і К на підставі договору оренди, укладеного з Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області (а.с.11).

Вказана обставина визнається позивачем ОСОБА_1 , зокрема, у поданій позовній заяві.

З копії Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (індексний номер 128710957) від 23 червня 2018 року, наданого на запит Вінницького апеляційного суду, видно що земельна ділянка загальною площею 73,6969 га з кадастровим номером 0523982000604:000:0002 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Колоденської сільської ради Томашпільського району Вінницької області, на підставі наказу №2-7280/1918-СГ, виданого 21 червня 2018 року Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області передана у комунальну власність Вапнярської селищної ради Томашпільського району.

Як видно з додаткової угоди №1 про поновлення терміну дії договору оренди земельної ділянки № НОМЕР_2 від 03 лютого 2014 року та внесення змін до нього від 12 березня 2019 року, укладеної між Вапнярською селищною радою Томашпільського району як орендодавцем та ТОВ Кряж і Ко як орендарем, термін дії договору оренди земельної ділянки поновлено на 7 років, внесено зміни до пункту 1 Розділу Предмет договору та викладено його в наступній редакції: Орендодавець, відповідно до рішення 57 сесії 8 скликання Вапнярської селищної ради №704 від 06 березня 2019 року надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із числа земель запасу Вапнярської ОТГ, що знаходиться на території с. Колоденка (за межами населеного пункту) Томашпільського району Вінницької області (а.с. 145).

На підставі цієї додаткової угоди були внесені відповідні зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права.

Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності (ст. 1 Закону України Про оренду землі ).

Згідно із ст. 396 ЦК України особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права, у тому числі і від власника майна, відповідно до положень глави 29 цього Кодексу.

Орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону (ч.1 ст. 27 Закону України Про оренду землі .

Предметом спору у справі є розпорядження Томашпільської районної державної адміністрації Вінницької області від 19 січня 2005 року №25, яким вилучено земельну ділянку площею 24,00 га з користування ФГ Рубін відповідно до державного акта на право постійного користування землею серії НОМЕР_1 №000023, виданого на ім`я ОСОБА_1 та переведено земельну ділянку до земель запасу Колоденської сільської ради.

На даний час вказана земельна ділянка площею 24,00 га входить до земельної ділянки загальною площею 73,6969 га з кадастровим номером 0523982000604:000:0002 і перебуває в оренді ТОВ Кряж і Ко .

Внаслідок скасування розпорядження Томашпільської районної державної адміністрації Вінницької області від 19 січня 2005 року №25, вирішуються питання про права орендаря ТОВ Кряж і Ко , а саме права володіння і користування цією земельною ділянкою протягом встановленого договором строку оренди, на яке апелянт розраховував, укладаючи такий договір.

Доводи представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 про те, що недоведеним є обставини накладання земельних ділянок, відповідні висновки експерта з цього питання відсутні, є безпідставні, оскільки позивачем не заявлялися клопотання про проведення земельно-технічних ескпертиз у суді першої інстанції, а також вони не спростовують наявних у справі доказів щодо входження земельної ділянки площею 24,00 га до земельного масиву площею 73,6969 га з кадастровим номером 0523982000:04:000:0002, що пеебуває у власності Вапнярської селищної ради.

Отже, оскаржуваним судовим рішенням вирішено питання про права та обов`язки апелянта щодо земельної ділянки, а тому підстави для закриття апеляційного провадження, передбачені п.3 ч.1 ст. 362 ЦПК України відсутні.

За змістом статей 12,13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів;3) показаннями свідків.

Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч.2 ст. 78 ЦПК України).

Спірні правовідносини регулювалися нормами Земельного кодексу України (15 березня 1991 року), Земельного кодексу України (01 січня 2002 року), Закону України Про селянське (фермерське) господарство , Закону Країни Про фермерське господарство .

Згідно із ст. 7 ЗК України (в редакції, чинній на час видачі Державного акта від 07.06.2000) постійним визнається землекористування без заздалегідь установленого строку. У постійне користування земля надається Радами народних депутатів із земель, що перебувають у державній власності: громадянам України для ведення селянського (фермерського) господарства, особистого підсобного господарства.

Аналогічні положення закріплені в ч.2 ст. 4 Закону України Про селянське (фермерське) господарство (в редакції, чинній на час видачі Державного акта від 07.06.2000), а саме встановлено, що земельні ділянки громадянам України для ведення селянського (фермерського) господарства передаються у приватну власність і надаються в користування, в тому числі на умовах оренди.

У постійне користування земля надається громадянам для ведення селянського (фермерського) господарства із земель, що перебувають у державній власності.

За змістом статті 23 ЗК України (в редакції чинній на час видачі Державного акта від 07.06.2000) право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.

Відповідно до ч.2, 5 ст. 2 Закону України Про селянське (фермерське) господарство (в редакції, чинній на час видачі Державного акта від 07.06.2000) головою селянського (фермерського) господарства є його засновник або особа, яка є його правонаступником. На ім`я голови селянського (фермерського) господарства видається відповідно Державний акт на право приватної власності на землю, Державний акт на право постійного користування землею. З ним укладається договір на тимчасове користування землею, в тому числі на умовах оренди. Складаються також інші документи відповідно до законодавства України.

Згідно з п. 2.14 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему України від 04.05.1999 N 43 державний акт на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою складається у двох примірниках, підписується органом, який прийняв рішення про передачу (надання) земельної ділянки у власність (постійне користування), та відповідним державним органом земельних ресурсів.

Власники земельних ділянок, землекористувачі та орендарі зберігають видані їм державні акти і договори як документи періодичного використання. Другий примірник державного акта або договору зберігається у вогнетривких шафах у приміщеннях відповідних рад чи державних адміністрацій або за їх дорученням - у приміщеннях районних (міських) відділів (управлінь) земельних ресурсів Держкомзему України (пункт и 4.1,4.2 Інструкції).

Умови та порядок надання земель для ведення селянського (фермерського) господарства регулювалися статтями 50-52 ЗК України, статтями 4-7 Закону України Про селянське (фермерське) господарство (в редакції чинній на час видачі Державного акта від 07.06.2000).

Відповідно до ст. 9 Закону України Про селянське (фермерське) господарство (в редакції чинній на час видачі Державного акта від 07.06.2000) після одержання Державного акта на право приватної власності на землю, Державного акта на право постійного користування землею або укладення договору на тимчасове користування землею, в тому числі на умовах оренди, селянське (фермерське) господарство підлягає у 30-денний термін державній реєстрації у Раді народних депутатів, що передала у власність чи надала у користування земельну ділянку.

Як встановлено із загальнодоступних відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 09 серпня 2001 року було зареєстровано Фермерське господарство Рубін (ФГ РУБІН ), (дата запису 30 вересня 2008 року) ідентифікаційний код 31503791, місцезнаходження вул. Куйбишева, 30 смт Вапнярка Томашпільський район Вінницька область. Засновник, керівник, підписант, голова комісії з припинення або ліквідатор - Миронишен ОСОБА_4 М ОСОБА_5 (а.с. 61-64).

29 липня 2003 року набув чинності Закону України Про фермерське господарство , який визначив правові, економічні та соціальні засади створення та діяльності фермерських господарств, у зв`язку з чим втратив чинність Закону України Про селянське (фермерське) господарство .

01 січня 2002 року набув чинності новий Земельний кодекс України.

Статтею 141 ЗК України (в редакцій чинній на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що підставами припинення права користування земельною ділянкою є: а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; в) припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; д) систематична несплата земельного податку або орендної плати.

За змістом частин третьої-четвертої статті 142 ЗК України (в редакцій чинній на час виникнення спірних правовідносин) припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки.

Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації.

Відповідно до п. а ч.1 ст. 17 ЗК України до повноважень місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин належить: розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом.

У п. 12 Розділу Х Перехідні положення Земельного кодексу України встановлено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Нормативно-правовими актами не встановлено обов`язкової форми, за якою повинна бути подана заява про добровільну відмову від права постійного користування землею, а також не встановлено обов`язку перевірки причин, які стали підставою для відмови від права на земельну ділянку.

Таким чином, доводи позивача про відсутність у заяві вхідного номера кореспонденції, дати, резолюції голови Томашпільської райдержадміністрації, додатків, а також посилання на те, що в дійсності він не змінював місце проживання не мають правового значення при вирішенні питання дотримання порядку припинення права користування земельною ділянкою на підставі п. а ч.1 ст. 141 та ч.ч. 3,4 ст. 142 ЗК України.

На підтвердження своїх доводів про відсутність дійсного волевиявлення на припинення права постійного користування ОСОБА_1 не надав доказів, які відповідають вимогам належності, допустимості та достовірності.

Твердження ОСОБА_1 про те, що земельну ділянку площею 24,00 га він отримав як фізична особа не спростовують встановлених обставин, що ця земельна ділянка надавалася позивачеві з конкретною метою - ведення селянського (фермерського) господарства, що відповідає положенням законодавства, згідно з якими видача Державних актів на право постійного користування земельною ділянкою для цих потреб здійснювалася на ім`я голів селянських (фермерських) господарств.

Після отримання Державного акта на право постійного користування земельною ділянкою позивач відповідно до чинних на той час норм законодавства зареєстрував Фермерське господарство Рубін .

З цих підстав доводи позовної заяви про те, що заяву про добровільну відмову від права постійного користування земельною ділянкою він не міг писати як голова фермерського господарства Рубін ОСОБА_1 є безпідставними.

Також не приймаються до уваги доводи позивача про те, що про відсутність його волевиявлення свідчить вказівка заявником у заяві іншої організаційно-правової форми підприємства, а саме СФГ Рубін (селянське (фермерське) господарство), а не ФГ Рубін (фермерське господарство), оскільки не спростовує ту обставину ОСОБА_1 був головою Фермерського господарства Рубін у користуванні якого перебувала ця земельна ділянка.

Пунктом 3.10 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему України від 04.05.1999 N 43 передбачено, що у випадку припинення права власності чи користування земельною ділянкою документ, який посвідчує це право, повертається до архіву державного органу земельних ресурсів, де зберігається другий примірник цього документа.

Позивачем не спростовано ту обставину, що оскаржуваним розпорядженням Томашпільської райдержадміністрації від 19 січня 2005 року №25 ОСОБА_1 як голову ФГ Рубін зобов`язано повернути його примірник державного акта на право постійного користування землею до районного відділу земельних ресурсів і станом на 04 листопада 2019 року обидва примірники оригіналів державних актів на право постійного користування землею на ім`я ОСОБА_1 перебували у відділі у Томашпільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, що підтверджується повідомленням від 04 листопада 2019 року № 0-2-0 35-313/116-19 на адвокатський запит ОСОБА_3 про дотримання порядку припинення права постійного користування земельною ділянкою ОСОБА_1 .

Також ОСОБА_1 на підтвердження своїх доводів про те, що земельна ділянка досі перебуває у його постійному користуванні не надав жодних доказів, а саме свого примірника Державного акта на право на землю серії НОМЕР_1 від 07 червня 2000 року.

Водночас про витребування оригіналу цього Державного акта у відділу у Томашпільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області позивач заявив відповідне клопотання у своїй позовній заяві.

Також позивач не довів, що він з 2005 до дати звернення до відділу у Томашпільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області у 2019 році добросовісно помилявся щодо обставин, що земельна ділянка площею 24, 00 га досі перебуває у його постійному користуванні, зокрема, що ним здійснюється використання, обробіток цієї ділянки, вноситься плата за землю тощо.

При цьому ще 22 липня 2009 року юридичну особу ФГ Рубін припинено, про що внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи (номер запису: 11661110002000335).

Заява голови ФГ Рубін Миронишена І.М. була предметом розгляду Колоденської сільської ради 28 грудня 2004 року, рішенням якої погоджено припинення права постійного користування земельною ділянкою на підставі поданої заяви, а в подальшому прийнято рішення уповноваженим на той час органом на розпорядження земельними ділянками державної власності - Томашпільською райдержадміністрацією.

Наведені обставини підтверджують, що звернення голови ФГ Рубін ОСОБА_1 . із заявою про добровільне припинення права постійного користування земельною ділянкою відповідало його волевиявленню, внаслідок чого було припинено право постійного користування землею, ліквідовано Державний акт, примірник якого було в подальшому повернуто до відділу земельних ресурсів.

Відсутність у книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею відмітки про припинення права постійного користування земельною ділянкою площею 24,00 га ОСОБА_1 , не є підставою для визнання розпорядження Томашпільської райдержадміністрації від 19 січня 2005 року №25 протиправним, оскільки Наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 02.07.2003 N 174 Про затвердження Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель , було внесено зміни до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему України від 04.05.1999 N 43, зокрема, у пункті 3.10 Інструкції вилучено слова ради або та слова У відповідній книзі записів (реєстрації) робиться запис про припинення права власності чи користування земельною ділянкою, який посвідчується підписом начальника районного відділу, міського управління (відділу) земельних ресурсів Держкомзему України .

Таким чином, з 02 липня 2003 року форми книг записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі не передбачали проставлення відміток про припинення права власності чи користування земельною ділянкою.

При цьому, на законність розпорядження власника земельної ділянки про припинення права постійного користування земельною ділянкою землекористувачем, не впливає дотримання порядку державної реєстрації припинення права користування, оскільки саме таке розпорядження є підставою для відповідної реєстрації.

Тоді ж як позивачем ОСОБА_1 не доведено, що оскаржуване розпорядження прийнято за відсутності до того правових підстав, а саме відсутність його волевиявлення у формі поданої ним заяви про добровільну відмову від права постійного користування земельною ділянкою, порушення уповноваженим органом порядку розгляду такої заяви та прийняття за результатами такого розгляду відповідного рішення.

Згідно з ч. 6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд першої інстанції неповно з`ясував обставини справи, не застосував до спірних правовідносин норми матеріального права, які їх регулюють та дійшов помилкового висновку, що наведені ОСОБА_1 обставини є підставою для визнання розпорядження Томашпільської райдержадміністрації від 19 січня 2005 року №25 протиправним та його скасування.

Також не можна визнати обґрунтованим задоволення позову з підстав визнання позову відповідачем , оскільки за змістом ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

На даний час земельна ділянка, яка перебувала у постійному користуванні ОСОБА_1 , право на яку припинено за його заявою, є комунальною власністю Вапнярської селищної ради і перебуває в оренді ТОВ Кряж і Ко , які не були залучені до участі в справі.

Право власності на землю зареєстровано за Вапнярською селищною радою у встановленому законом порядку і є чинним.

Оскільки визнання відповідачем позову суперечить закону та порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд першої інстанції не міг ґрунтувати свої висновки про задоволення позову визнанням позову Томашпільською райдержадміністрацією.

За таких обставин, рішення суду першої інстанції про задоволення позовних вимог ухвалено за неповного з`ясування обставин справи, порушення норм матеріального та процесуального права, що відповідно до ст. 376 ЦПК України є підставою для скасування рішення суду та ухвалення нового про відмову у задоволенні позову.

Відповідно до п.п. в п. 4 ч.1 ст. 382 ЦПК України суд апеляційної інстанції здійснює розподіл судових витрат, понесених у зв`язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції.

Згідно з платіжним дорученням №10828 від 18 березня 2020 року ТОВ Кряж і Ко за подання апеляційної скарги було сплачено 1152,60 грн, які з урахуванням результатів апеляційного перегляду підлягають стягненню з позивача ОСОБА_1 .

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 374, 376, 381,382, 384, 389 ЦПК України, суд

постановив:

Апеляційну скаргу особи, яка не брала участі в справі - Товариства з обмеженою відповідальністю Кряж і Ко задовольнити.

Рішення Томашпільського районного суду Вінницької області від 18 лютого 2020 року скасувати, ухвалити нове судове рішення.

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Томашпільської районної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Вапнярська селищна рада Томашпільського району про визнання протиправним та скасування розпорядження Томашпільської районної державної адміністрації від 19 січня 2005 року № 25- відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Кряж і Ко ( місце знаходження: вулиця Юрія Тютюнника, 78, смт Крижопіль, Вінницька область, код ЄДРПОУ 42525681) 1152,60 гривень (одна тисяча сто п`ятдесят дві гривні, 60 копійок) судового збору за подання апеляційної скарги.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови.

Повний текст постанови складено 04 червня 2020 року.

Головуючий І.В. Міхасішин

Судді: Ю.Б. Войтко

І.М. Стадник

Дата ухвалення рішення02.06.2020
Оприлюднено09.06.2020
Номер документу89673531
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —146/1729/19

Постанова від 04.08.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 27.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Постанова від 02.06.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Постанова від 02.06.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 07.05.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 07.05.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 21.04.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні