Ухвала
від 21.05.2020 по справі 757/20436/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/20436/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 про обшук, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчийв ОВСГСУ НПУкраїни ОСОБА_3 звернувся до Печерського районного суду м. Києва із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

Обґрунтовуючи внесене клопотання вказує наступне.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12020000000000364, внесеному до ЄРДР 09.04.2020 за фактом вимагання неправомірної вигоди, вчиненого за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах, за ознаками ч. 3 ст. 368 КК України.

Слідчий у клопотанні вказує, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, відшукання знарядь кримінальних правопорушень та майна, яке здобуте у результаті його вчинення, та беручи до уваги те, що за місцем проживання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись вищезазначені предмети і документи, що мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального провадження, а відомості, які містяться у них будуть використані як докази під час досудового розслідування і судового розгляду та наявні підстави вважати, що вказані документи та предмети можуть бути знищені з метою уникнення кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 внесене клопотання підтримав, просить задовольнити з підстав викладених у ньому.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали провадження приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно положень ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слід зазначити, що відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, для винесення постанови про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи суди відповідно до законодавства повинні переконатися у тому, що існують достатні підстави вважати, що розшукувані предмети знаходяться там. [«Геращенко проти України», п. 132].

Слідчий суддя, заслухавши прокурора у судовому засіданні, дійшов висновку, що обставини викладені в клопотанні знайшли своє підтвердження в наданих матеріалах, відшукання речей, буде мати доказове значення для розслідуваного кримінального провадження, а в подальшому будуть доказами під час судового розгляду кримінального провадження, є обґрунтовані підстави вважати, що відшукувані речі знаходяться у приміщенні на яке вказує прокурор у клопотанні, а відтак клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Також, щодо способу проведення обшуку Європейський суд з прав людини відзначає, що надто широко сформульована постанова про проведення обшуку давала міліції необмежену свободу дій у визначені того, які документи «становлять інтерес» для розслідування в кримінальній справі. Це призвело до проведення великого обшуку: вилучені документи й предмети не обмежувалися лише тими, які мали відношення до кримінальної справи. [«Smirnov v Russia», n. 471226].

А відтак, не підлягають задоволенню вимоги щодо вилучення речей та документів, а саме: електронних носіїв інформації, які містять зазначені відомості, мобільних телефонів, чорнових записів, оскільки дані документи не індивідуалізовані, без конкретно визначених родових ознак.

При цьому, у разі вилучення речей та документів під час обшуку, слідчий не позбавлений права звернення до суду із клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна, в порядку ч. 5 ст. 171 КПК України.

На підставі викладеного і керуючись ст. 159,162,163, 234, 235, ст. 309, 372 КПК України слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 про обшук задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС ГСУ НПУ підполковнику ОСОБА_3 , слідчому слідчої групи ГСУ НП України поліції ОСОБА_5 та іншим слідчим, уключеним до групи слідчих з розслідування цього кримінального провадження на проведення обшуку будинку за місцем проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності зареєстрований за ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення:

- статутних, реєстраційних, обліково-звітних, фінансово-господарських і банківських документів, печатки, банківських карток благодійної організації «Благодійний Фонд «Мій Агроуніверситет» (код ЄДРПОУ 41411917), а також статутних, реєстраційних, фінансово-господарських документів і печаток юридичних осіб не зареєстрованих за вказаною адресою;

- договору про співпрацю від 01.03.2018 № 5/18/Д, укладеного з ТОВ «АДР Сервіс» з усіма додатками і додатковими угодами, інших договорів, укладених з цим товариством;

- накладних, актів, звітів та інших документів, які відображають виконання умов сторонами за договором про співпрацю від 01.03.2018 № 5/18/Д, укладеного з ТОВ «АДР Сервіс», а також за іншими договорами, укладеним з цим товариством;

- документів щодо отримання коштів за договором про співпрацю від 01.03.2018 № 5/18/Д, укладеного з ТОВ «АДР Сервіс», а також за іншими договорами, укладеним з цим товариством;

- відомостей про кількість земельних ділянок, які перебувають у користуванні Харківського Національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва їх кадастрові номери та площу; кількість оброблених земельних ділянок, які перебувають у користуванні Харківського Національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва у період з 2018 по 2020 рік (по кожному року окремо) та їх площу; відомості про осіб, які здійснювали обробку земельних ділянок, що перебувають у користування Харківського Національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва, у період 2018-2020 років, із зазначенням кількості залучених осіб та техніки;

- статистичні звіти за формою 4-сг та 29-сг за період 2018-2019 років.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.05.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу89678684
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук

Судовий реєстр по справі —757/20436/20-к

Ухвала від 21.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 21.05.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні