Ухвала
від 03.09.2019 по справі 522/7975/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

03.09.2019

Справа № 522/7975/18

Провадження 1-кс/522/15805/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2019 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотанняслідчого зОВС 3відділу розслідуваннякримінальних провадженьСУ ФРГУ ДФСв Одеськійобласті ОСОБА_3 ,погоджене зпрокурором відділупрокуратури Одеськоїобласті ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018160000000096 від 20.11.2018 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 204, ч.3 ст. 212 КК України.

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 32018160000000096 від 20.11.2018 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 204, ч.3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що невстановлені особи в період з 14 листопада 2017 року по 15 листопада 2018 року розробили схему по ухиленню від сплати податків, шляхом реалізації на території м. Одеси та Одеської області юридичним та фізичним особам а також через мережу АЗС « ІНФОРМАЦІЯ_1 », підакцизних товарів (нафтопродуктів) за готівковий розрахунок без відображення їх обсягів в бухгалтерському та податковому обліку, які надходять до України без митного оформлення в тому числі контрабандним шляхом, чим ухилились від спати податку на додану вартість, податку на прибуток та акцизного податку на суму понад 4 500 000,00 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, групою осіб, в яку входить ОСОБА_5 , в період 2019 року, шляхом відкриття цеху за адресою АДРЕСА_1 , організовано незаконне масове виготовлення саморобним способом паливно-мастильних матеріалів, без відповідних дозвільних документів, з метою подальшої його реалізації через мережу автозаправних станцій « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Під час досудового розслідування встановлено, що на території Одеської області розташовано 20 орендованих автозаправних станцій під торгівельною маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на яких здійснюється протиправна реалізація паливно-мастильних матеріалів за готівковий розрахунок без подальшого відображення в бухгалтерському та податковому обліку.

Проведеними заходами встановлено, що громадянином ОСОБА_6 у змові з громадянином ОСОБА_7 , зареєстровано в ДПІ у Оболонському районі м. Києва на мешканців Одеської області наступні підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), з метою реалізації за допомогою них палива (нафтопродуктів) через мережу АЗС « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснювало діяльність з червня 2016 року по грудень 2017 року, в подальшому змінено назву на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та переведено до ІНФОРМАЦІЯ_6 з метою зняття з обліку, підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », здійснювало діяльність з грудня 2017 року по грудень 2018 року і в подальшому змінило назву на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та було переведено до ІНФОРМАЦІЯ_8 з метою зняття з обліку. Службовими особами жодного із вищезазначених підприємств не подано за місцем реєстрації чи перереєстрації річну податкову декларацію з податку на прибуток, цим самим навмисно унеможливлюючи проведення податкової перевірки, нарахування та сплати податків з фактично отриманого прибутку.

Згідно проведеного аналізу реєстру податкових накладних встановлено, що за 2018 рік підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » звітувало про обсяги придбання товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) на загальну суму 196 млн. грн., тоді як реалізація ТМЦ відбувалась на загальну суму 191 млн. грн., тобто підприємством задекларовано збитки на загальну суму 5 млн. грн..

Проведеним аналізом декларацій з ПДВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2018 рік встановлено, що підприємством взагалі не сплачувався податок на додану вартість, хоча за вказаний період реалізовано 6 203 184,2 літра палива.

Враховуючи, що середній заробіток з реалізації 1 літра палива складає 3 грн., прибуток від реалізації склав 18 609552 грн., тобто, посадовими особами підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з отриманого прибутку в 18 609552 грн. повинно бути сплачено 3 721 910,4 грн. податку на додану вартість.

Встановлено, що громадянин ОСОБА_6 являється засновником підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), які з грудня 2018 року по теперішній час, здають в оренду 20-ть автомобільних заправних комплексів під торгівельною маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 » підконтрольному підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

Проведеним аналізом діяльності підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлено, що за 5 місяців 2019 року підприємством взагалі не сплачувався податок на додану вартість, хоча реалізовано 1 531 355 літрів палива, прибуток від реалізації склав 4 594 065,00 грн., тобто посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » повинно бути сплачено 918 813 грн. податку на додану вартість.

Крім того, СУ ФР ТУ ДФС в Одеській області 06.08.2019 проведено обшук офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , в ході якого виявлено та вилучено печатку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), хоча юридичні адреси даних підприємств знаходяться за іншими адресами.

Також, 06.08.2019 проведено обшук офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_3 , вході якого виявлено та вилучено печатки: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » №1 (код НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), юридичні адреси підприємств яких також зареєстровані за іншими адресами.

Таким чином, вище зазначені підприємства являються підконтрольними підприємства та координуються ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та іншими невстановленими в ході досудового розслідування особами, з метою ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом реалізації паливно-мастильних матеріалів через мережу АЗС « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за готівковий розрахунок без подальшого відображення в бухгалтерському та податковому обліку.

Так, 06.08.2019 в ході обшуку АЗС « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_4 виявлено та вилучено не обліковану готівку за реалізацію нафтопродуктів у сумі 214 тис. 863 грн. (двісті чотирнадцять тисяч вісімсот шістдесят три гривні).

Крім того, в ході допиту в якості свідка ОСОБА_8 , останній показав, що являється директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », проте веденням фінансово-господарської діяльності не займається, лише підписує надані йому документи ОСОБА_5 .. Підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » йому не відомі.

Разом з тим згідно аналізу податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » встановлено, що з грудня 2018 року по теперішній час ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » орендує у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » чотири автозаправних станції на території Одеської області а в період з грудня 2017 по грудень 2018 року дані АЗС орендувало підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Прикриття незаконної діяльності полягає у створенні підконтрольних підприємств з метою ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах шляхом придбання, виготовлення та реалізації палива (нафтопродуктів) за готівковий рахунок без відображення їх обсягів, завищення неіснуючих затрат підприємств під час оренди власних 20-ти автомобільних заправних комплексів та 20-ти (РРО), неподання щорічної податкової декларації з податку на прибуток підприємств орендарів АЗС « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які створені з метою діяльності не більше 1-го року.

Під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в Южному ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (МФО НОМЕР_7 ) відкрито банківські рахунки: № НОМЕР_8 (українська гривня), № НОМЕР_9 (українська гривня).

Єдиним можливим способом встановлення подальшого руху грошових коштів є дослідження руху безготівкових коштів по банківському рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати можливість вилучити банківську роздруківку про рух грошових коштів по рахунку, який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) з переліком контрагентів та призначенням платежів, які перебувають в Южному ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (МФО НОМЕР_7 ).

До суду надійшла заява слідчого в якій зазначено, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів він підтримує, та просить провести розгляд за його відсутності.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого.

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані докази, суд приходить до висновку про необхідність відмови в його задоволенні.

Відповідно до положень ст. 132, ст. 159 КПК України, застосування такого заходу не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження.

Аналіз наданих матеріалів, дозволяє суду прийти до висновку, що в проваджені відсутні достатні підстави, передбачені Законом для надання тимчасового доступу до інформації, яка зазначена в клопотанні, так як слідчим не доведено те, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання та неможливість отримати документи іншим чином, а тому в задоволенні клопотання слід відмовити з наведених вище підстав.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 132, 159-163 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволені клопотання слідчого з ОВС 3 відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументівякі перебувають в Южному ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (МФО НОМЕР_7 ), по кримінальному провадженні №32018160000000096 від 20.11.2018 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 204, ч.3 ст. 212 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення03.09.2019
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу89689851
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/7975/18

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні