Ухвала
від 03.06.2020 по справі 908/2722/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 5/158/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03.06.2020 Справа № 908/2722/19

м.Запоріжжя Запорізької області

Колегія суддів господарського суду Запорізької області у складі:

Головуючий суддя Проскуряков К.В.,

Судді Дроздова С.С.,

Смірнов О.Г.,

розглянувши матеріали справи

За позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю «АВ Групп Інвест» (69035, м .Запоріжжя, вул. Лермонтова, буд. 18, кв. 108; код ЄДРПОУ 39919460)

До відповідача: Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 206, код ЄДРПОУ 04053915)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Громадська організація «Культурне Джерело» (69035, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 153; код ЄДРПОУ 39407435).

про скасування рішення Запорізької міської ради №62/67 від 24.04.2019 ,

За участю представників сторін:

Від позивача: Іванов А.В., довіреність №4/19 від 28.11.2019;

Від відповідача: Сосновська А.Ю., посвідчення №971 від 24.05.2016;

Від відповідача: ОСОБА_1 З.В., посвідчення №972 від 24.05.2016;

Від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Скуріхін О.В., довіреність № б/н від 28.11.2019, свідоцтво ЗП № 002165 від 16.05.2019, адвокат;

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 14.05.2020 продовжено процесуальний строк розгляду справи №908/2722/19 по суті до 21.06.2020, перенесено судове засідання з розгляду справи по суті на 03.06.2020 о 12 год. 05 хв. з повідомленням (викликом) сторін. Явка представників сторін у судове засідання визнана обов`язковою.

Відповідно до ч. 1 ст. 222 Господарського процесуального кодексу України, судове засідання 03.06.2020 здійснювалось із застосуванням технічних засобів фіксації судового процесу за допомогою комплексу «Акорд» .

У судовому засіданні 03.06.2020 представник позивача підтримав доводи викладені у позовній заяві. Просить суд позов задовольнити.

Представник відповідача заперечив проти позовних вимог з підстав викладених у відзиві на позовну заяву та письмових поясненнях. Просить суд в задоволенні позовних вимог відмовити.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача підтримав заперечення на позовну заяву. Просить суд в задоволенні позову відмовити.

Представник позивача заявив усне клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Фонд державного майна України.

Представник відповідача заперечив проти задоволення усного клопотання позивача про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Фонд державного майна України. Просить суд в задоволенні клопотання відмовити.

Представник громадської організації «Культурне Джерело» заперечив проти задоволення вказаного клопотання позивача. Просить суд в задоволенні клопотання відмовити.

Розглянувши усне клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «АВ Групп Інвест» про залучення Фонду Державного майна України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, колегія суддів зазначає наступне.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на те, що ТОВ «АВ Групп Інвест» є власником комплексу будівель, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 2570,6 кв.м. Вказане майно знаходиться на земельній ділянці кадастровий номер 2310100000:05:019:0074 та розташоване на березі річки Дніпро і для його обслуговування ТОВ «АВ Групп Інвест» використовує земельну ділянку між Набережною магістраллю та своїм майном. У зв`язку із цим позивач звернувся до міського голови м. Запоріжжя із заявою про надання в оренду суміжної земельної ділянки. У відповідь на вказане звернення, начальник управління з питань земельних відносин міської ради листом від 19.09.2018 р. №1896/02-03 повідомив, що рішенням Запорізької міської ради надано дозвіл на розробку проекту землеустрою - ГО «Культурне джерело» . Позивач неодноразово звертався до відповідача про надання земельної ділянки загальною площею 0,0661 га для будівництва та обслуговування водного спортивно-розважального комплексу в районі Прибережної автомагістралі/бул. Шевченко, 77 в м. Запоріжжі. Запорізька міська рада повідомила позивача про те, що рішенням тридцять дев`ятої сесії Запорізької міської ради VII скликання від 24.04.2019 р. №62/67 вказану земельну ділянку вже передано в оренду громадській організації «Культурне джерело» без проведення земельного аукціону строком на 10 років. Позивач вважає, що зазначене рішення прийнято відповідачем в порушення ст.ст. 134 Земельного кодексу України без проведення земельних торгів на конкурсній основі.

В обґрунтування усного клопотання про залучення Фонду Державного майна України до участі у справі в якості третьої особи представник позивача зазначив, що земельна ділянка площею 0,0728 га по Прибережній магістралі м. Запоріжжя належить на праві власності Фонду Державного майна України.

Згідно ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ч. 1). Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. 2).

Згідно ч. 1 ст. 77 ГПК України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Колегія суддів констатує, що в порушення вищевказаних вимог Господарського процесуального кодексу України, Товариством з обмеженою відповідальністю «АВ Групп Інвест» не надано суду жодних належних та допустимих доказів того, що земельна ділянка площею 0,0728 га по Прибережній магістралі м. Запоріжжя належить на праві власності саме Фонду Державного майна України.

Відповідно до ч. ч. 1 та 3 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 182 ГПК України визначено, що підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою суду від 06.02.2020 закрите підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті. Перше судове засідання з розгляду справи по суті призначено на 27.02.2020 з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно ст. 194 ГПК України, завданням розгляду справи по суті є розгляд та вирішення спору на підставі зібраних у підготовчому провадженні матеріалів, а також розподіл судових витрат.

Колегія суддів зазначає, що усне клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «АВ Групп Інвест» про залучення Фонду Державного майна України до участі у справі в якості третьої особи заявлено вже на стадії розгляду справи по суті, що також не відповідає вищевказаним вимогам Господарського процесуального кодексу України.

Також, заявником не надано належного обґрунтування неможливості звернення до суду з вказаним клопотанням на стадії підготовчого провадження.

На підставі викладеного, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення усного клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «АВ Групп Інвест» про залучення Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Запорізькій області до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Згідно ч. 2 ст. 216 ГПК України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

У судовому засіданні 03.06.2020 колегією суддів оголошено перерву до 19.06.2020 об 11 год. 30 хв., про що присутні представники сторін повідомлені про дату, час та місце наступного судового засідання під розписку.

Керуючись ст.ст. 50, 73-77, 194, 195, 234, 235, колегія суддів -

УХВАЛИЛА:

1. Відмовити у задоволенні усного клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «АВ Групп Інвест» про залучення Фонду Державного майна України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Головуючий суддя К.В. Проскуряков

Суддя С.С. Дроздова

Суддя О.Г. Смірнов

Дата ухвалення рішення03.06.2020
Оприлюднено10.06.2020
Номер документу89705602
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування рішення Запорізької міської ради №62/67 від 24.04.2019 ,

Судовий реєстр по справі —908/2722/19

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 19.06.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 03.06.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 14.05.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 23.03.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні