Рішення
від 10.06.2020 по справі 530/1651/19
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 530/1651/19

2/530/170/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

10.06.2020 року Зіньківський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Должко С.Р., секретаря Стрілець Л.Г., розглянувши в місті Зіньків справу за позовом

ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 до Кредитної спілки Зіньківська , місце знаходження: Полтавська область, місто Зіньків, вулиця Козацька,1 про захист прав споживачів та стягнення грошових коштів за договором внеску (вкладу), -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , Полтавської області звернувся в Зіньківський районний суд Полтавської області з позовом до Кредитної спілки Зіньківська , місце знаходження: Полтавська область, місто Зіньків, вулиця Козацька, 1 про захист прав споживачів та стягнення грошових коштів за договором внеску (вкладу).

У позовній заяві позивач вказує, що на підставі договору № 1298 від 01.07.2020 року "Про внесення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок "Ощадний", він вступив у члени кредитної спілки "Зіньківська" і згідно Статуту вніс пайовий внесок (вклад) члена КС Зіньківська у розмірі 17000 гривень. КС "Зіньківська" зобов"язувалася повернути всю внесену суму та відсотке за неї за заявою, чи у разі припинення членства в спілці.

За період з 12.07.2020 по 01.02.2014, позивач вносив внесники і частково одержував нараховані проценти за внески. Станом на 01.02.2014 року залишок коштів п вкладу склав 53689 грн. 34 коп.. Після цієї дати виплата внесків за даним договором була припинена.

На неодноразові звернення ОСОБА_1 про виключення його з членів спілки та про проведення розрахунків він одержував відмову з посиланням на відсутність коштів. В зв"язку з чим і змушений звернутися до суду.

28.01.2020 року відкрито провадження та призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Відповідачу надано строк для подання відзиву на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

В судовому засіданні позивач, ОСОБА_1 підтримав заявлені вимоги.

Представник відповідача Кредитної спілки Зіньківська у встановлений судом строк відзиву не надав.

Відповідач, Кредитна спілка Зіньківська , будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, а саме судових повісток на 24.04.2020 року о 10 год. 00 хвилин, та 10.06.2020 року о 10 год. 20 хв.. Причини своєї неявки суду не повідомив, відзиву на позов у встановлений судом строк та заяви про розгляд справи за його відсутності суду не надав.

Частиною першою статті 44 ЦПК України встановлений обов"язок учасників судового процесу та їхніх представників добросовісно користуватися процесуальними правами. В свою чергу судом вжито усіх заходів, передбачених процесуальним законодавством для інформування відповідача про розгляд справи. Згідно електронного сайту Зіньківського районного суду Полтавської області користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин, інформацію про призначенні судові засідання.

В зв`язку із викладеним та беручи до уваги вищевикладене суд встановив, що відповідач належним чином були повідомленим, в судове засідання двічі не з"явився знаючи про те, що в Зіньківському районому суді знаходиться цивільна справа про захист прав споживачів та стягнення грошових коштів за договором внеску (вкладу).

Судова повістка надсилалась відповідачу в порядку, передбаченому п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України, на адресу місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку.

Враховуючи вказані факти, згоду позивача, суд вважає за можливе у відповідності до ч. 4 ст. 223 ЦПК України постановити заочне рішення, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

В порядку ст.280 ЦПК України, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, на підставі наявних у справі доказів та неявки відповідачів в судове засідання без поважних причин, хоча відповідачі були повідомлені про дату та час судового засідання належним чином.

Заслухавши позивача, який підтримав позовні вимоги, представника позивача ОСОБА_2 та дослідивши наявні матеріали справи, суд знаходить, що заявлені вимоги обґрунтовані і такі, що підлягають до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на підставі договору № 1298 від 01.07.2020 року "Про внесення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок "Ощадний", він вступив у члени кредитної спілки "Зіньківська" і згідно Статуту вніс пайовий внесок (вклад) члена КС Зіньківська у розмірі 17000 гривень (а.с. 6).

КС "Зіньківська" зобов"язувалася повернути всю внесену суму та відсотки за неї за заявою, чи у разі припинення членства в спілці.

За період з 12.07.2020 по 01.02.2014, позивач вносив внески і частково одержував нараховані проценти за внески. Станом на 01.02.2014 року залишок коштів по вкладу склав 53689 грн. 34 коп.. ( а.с. 7).

Після цієї дати виплата внесків за даним договором була припинена.

На неодноразові звернення ОСОБА_1 про виключення його з членів спілки та про проведення розрахунків він одержував відмову з посиланням на відсутність коштів.

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином відповідно до ст. 599 ЦК України.

У відповідності до Статуту кредитної спілки Зіньківська та Положення про фінансове управління кредитної спілки додатковий пайовий внесок - необов`язковий (добровільний) або обов`язковий зворотний внесок члена кредитної спілки, що вноситься з метою збільшення пайового капіталу та забезпечення фінансової стабільності кредитної спілки. Добровільний додатковий пайовий внесок члена кредитної спілки вноситься членом виключно за його бажанням без жодних обмежень щодо розміру чи періодичності внесення.

Відповідно до п.17.7 Статуту кредитної спілки Зіньківська вказано, що у разі припинення членства фізичної особи у кредитній спілці, вступний внесок їй не повертається. Отримання обов`язкового пайового внеску фізичною особою можливе лише у разі припинення її членства у кредитній спілці.

В п.17.8 вказано, що повернення обов`язкового пайового та інших внесків, крім вступного внеску, проводиться в порядку, передбаченому цим Статутом та відповідним положенням кредитної спілки, але не пізніше ніж через один місяць після прийняття загальними зборами або спостережною радою кредитної спілки відповідного рішення. Повернення вкладів проводиться за взаємною згодою сторін не пізніше строку, передбаченого відповідним договором.

Нерозподілений дохід, що залишається у розпоряджені кредитної спілки за підсумками фінансового року, розподіляється за рішенням загальних зборів, у тому числі між членами кредитної спілки, пропорційно розміру їх пайових внесків у вигляді відсотків (процентів).

За змістом ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Ч.2 ст.141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача.

Суд виконавши всі вимоги цивільного судочинства ухвалюючи рішення на основі повного і всебічного з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні та керуючись ст. ст. 1,2,4,7, 8,12,13,19, 30, 228-229, 258, 263-268, 354 ЦПК України, ЗУ "Про судовий збір",суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 до Кредитної спілки Зіньківська , місце знаходження: Полтавська область, місто Зіньків, вулиця Козацька,1 про захист прав споживачів та стягнення грошових коштів за договором внеску (вкладу) - задовольнити.

Стягти із Кредитної спілки "Зіньківська", яка розташована в м. Зіньків, вул. Володарського,1, Полтавської області, код ЄДРПОУ 25911760 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 заборгованість за договором № 1298 від 01.07.2020 року "Про внесення внеску (вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок "Ощадний" в сумі 53689 (п"ятдест три тисячі шістьсот вісімдесят дев"ять) гривень 34 копійки.

Стягти з Кредитної спілки "Зіньківська", яка розташована в м. Зіньків, вул. Володарського,1, Полтавської області, код ЄДРПОУ 25911760 на користь держави судовий збір в розмірі 768 грн. 40 копійок.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подано заяви про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Зіньківський районний суд Полтавської області в 30 денний строк з дня його проголошення. Особи які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Написано власноручно.

Суддя Зіньківського районного суду

Полтавської області С.Р.Должко

Дата ухвалення рішення10.06.2020
Оприлюднено11.06.2020
Номер документу89710237
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів та стягнення грошових коштів за договором внеску (вкладу

Судовий реєстр по справі —530/1651/19

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Рішення від 10.06.2020

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 28.01.2020

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні