Ухвала
від 09.06.2020 по справі 759/9386/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/2978/20

ун. № 759/9386/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2020 року слідчий суддяСвятошинського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 при секретарі: ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотаннястаршого слідчогоз ОВСвосьмого СВРКП СУФР ГУДФС ум.Києві підполковникаподаткової міліції ОСОБА_3 пронадання дозволуна проведенняобшуку,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань№ 32019100000000081 від 25.01.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

09.06.2020 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС восьмого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури м. Києва ОСОБА_4 в якому просить надати дозвіл старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , а також слідчим групи слідчих: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншим слідчим які входять в слідчу групу по вказаному кримінальному провадженню, прокурорам відділу прокуратури м. Києва, які входять до складу групи прокурорів, на проведення обшуку за адресою проживання ОСОБА_12 , за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення оригіналів документів ПрАТ «Укравтоінвест» по взаємовідносинам з контрагентами за період з 01.01.2017 року по теперішній час, щодо фінансово-господарських взаємовідносин з контрагентами які не відображені в податковій звітності, оригіналів документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності, в т.ч. документи, які свідчать про здійснення реалізації та придбання товарно-матеріальних цінностей, документів складського обліку, акти ревізій та інвентаризацій, відомості, щодо залишку товарно-матеріальних цінностей на складських приміщеннях, реєстраційні, установчі документи, документи про функціонування банківських рахунків, підроблені документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі які відображають здійснення псевдорозрахункових операцій щодо отримання товарно-матеріальних цінностей; інші документи та інші знаряддя створення мнимих фінансових операцій; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, грошових коштів отриманих в результаті протиправної діяльності та які підлягають оподаткуванню, ТМЦ які надходять на територію України з порушеннями митного та податкового законодавства, документів з вільними зразками почерку, підписів, почерку службових осіб підприємств та відбитків печаток, електронно-обчислювальної техніки, програмного забезпечення та електронних носіїв інформації, зовнішні носії інформації, які містять відомості про фінансово-господарські операції, платежі, тощо, проведені службовими особами підприємства, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення істини у вказаному кримінальному провадженні і можуть містити сліди або інші ознаки злочинної діяльності та будуть використані як докази у кримінальному провадженні.

Вказане клопотання обґрунтоване тим, що службові особи ПРАТ «Укравтоінвест» (ЄДРПОУ 32961233) в період червня - грудня 2018 року, безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ та валові витрати шляхом відображення в бухгалтерському обліку та податковій звітності нібито проведених фінансового-господарських операцій з купівлі товарів у ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306), ТОВ «Укравтоторгзапчастина» (ЄДРПОУ 41335344), ТОВ «Укравтопром-Інвест» (ЄДРПОУ 41944805), ТОВ «Авто Про Транс» (ЄДРПОУ 42542445), ТОВ «Автозапчастина Плюс» (ЄДРПОУ 41877729) та ТОВ «З-ТК «Укравтоекспорт» (ЄДРПОУ 38806988), які мають ознаки безтоварних операцій, чим ухились від сплати податків на суму 4 859 160,23 грн., що є великим розміром.

В ході подальшого розслідування кримінального провадження, та проведення негласних розшукових слідчих дій було встановлено механізм вчинення кримінального правопорушення а саме: ПРАТ «Укравтоінвест» є багаторазовим переможцем великої кількості тендерів, в більшості випадків від Харківських замовників (комунальних підприємств) та на даний час активно продовжує брати участь в державних закупівлях. В загальному дане підприємство перемогло у 29 державних закупівлях на суму понад 110 млн. грн.

У ході проведення оперативних заходів встановлено, що фактично участь у державних закупівлях здійснюють службові особи ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт», яке є виробником спецмашин та устаткування і здійснюють поставку товарів та послуг на замовника згідно умов тендерної документації, але відображають участь в тендерах та поставку товарів на замовників використовуючи реквізити ПРАТ «Укравтоінвест» та ТОВ "З-ТК "УКРАВТОЕКСПОРТ", які підконтрольні ОСОБА_13 .

Безпосереднє спілкування та домовленість з замовниками тендерів про перемоги у державних закупівлях за відповідний відсоток від суми тендеру здійснює директор ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» ОСОБА_14 .

В подальшому у ході аналізу баз даних ГУ ДФС у м. Києві та застосування інших технічних засобів було встановлено, що частину продукції майже 50%, яку дані підприємства поставляють згідно до умов тендерної документації, вони отримують від підприємств з ознаками фіктивності, які і здійснюють обготівковування частини коштів, які отримані від замовника певного тендеру. А фактично виконанням робіт (комплектування тягачів, авто майстерні, фургони оперативні, автомобілі муловсмоктувальні, машини дорожні комбіновані, гідравлічні мобільні станції то що) здійснюється силами ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт».

В ході проведення НСРД встановлені особи причетні к скоєнню злочину а саме: ОСОБА_15 яка веде бухгалтерську звітність ПРАТ «Укравтоінвест» та ряду інших підприємств, яка по сумісництву є посадовою особою на ряді «транзитних» підприємств, які звітують з ПРАТ «Укравтоінвест» з однієї IP-адреси. ОСОБА_13 керує діяльністю даних підприємств, який і є засновником ПРАТ «Укравтоінвест». ОСОБА_16 номінальний директор ПРАТ «Укравтоінвест», яким керує ОСОБА_13 ОСОБА_17 , є співробітником ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» надає вказівки ОСОБА_15 стосовно отримання та підготовки довідок по директорам підконтрольних підприємств ПРАТ «Укравтоінвест» та ТОВ «З-ТК «Укравтоекспорт» в МВД та податковій та інших документів необхідних для участі в державних закупівлях. ОСОБА_17 готує та направляє документи для участі в тендерах, а також постійно спілкується з представниками інших підприємств міста Харків стосовно «подигровкі» в закупівлях. ОСОБА_18 номінальний директор ФСПД які відносяться до КЦ, колишній співробітник ДАІ, друг Шиденка, на даний час безробітній. ОСОБА_12 веде зв`язок з директорами фіктивних підприємств в частині виплат грошової винагороди та відкритті банківських рахунків, та до якої звертались ОСОБА_13 та ОСОБА_15 для вирішення питання з податковою перевіркою по їхнім підприємствам. ОСОБА_19 організатор КЦ, який був посадовою особою на ряді підприємств з ознаками фіктивності, та тримає зв`язок з ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 ..

Організаторами даної злочинної схеми являються ОСОБА_13 , засновник ПРАТ «Укравтоінвест» та ОСОБА_14 , директор ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт».

У ході проведення оперативних заходів було встановлено, що бухгалтерську звітність даних підприємств ведуть ОСОБА_15 , яка також являється директором, бухгалтером та засновником на ТОВ «Укравтоторгзапчастина» та ТОВ "АВТО ПРО ТРАНС" і підконтрольна безпосередньо ОСОБА_13 , ОСОБА_20 , яка в свою чергу підконтрольні ОСОБА_14 і являється бухгалтером ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306). Товари та послуги які фактично не поставляються та перелік яких буде використаний в податкових накладних з метою ухилення від сплати податків.

Вищий адміністративний суд України у листі від 02.06.2011 №742/11/13-11 роз`яснив ряд спірних питань, пов`язаних з визнанням операцій нереальними і безтоварними. Ось лише два з принципових висновків ВАСУ, викладених у листі:

- будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки, тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції;

- наявність укладеного між учасниками господарської операції цивільно-правового договору або відсутність визнання такого договору недійсним або нікчемним само по собі не свідчить про реальність здійснення відповідної операції.

Разом з тим, як вказано в іншому листі ВАСУ від 01.11.2011 №1936/11/13-11, сама по собі наявність або відсутність окремих документів, а так само помилки у їх оформленні не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних вбачається, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов`язаннях платника податків у зв`язку з його господарською діяльністю мали місце. Водночас наявність формально складених, але недостовірних первинних документів, відповідність яких фактичним обставинам спростовується належними доказами, не є безумовним підтвердженням реальності господарської операції.

У результаті вказаної вище незаконної діяльності, податки не нараховуються та не сплачуються, а кошти, які в рахунок сплати податків підлягають спрямуванню до бюджету Держави, у дійсності незаконно переводяться в готівку, минаючи при цьому систему оподаткування України, та присвоюються.

З метою встановлення факту настання юридичних наслідків від господарської діяльності вищезазначених суб`єктів господарської діяльності, а також з метою встановлення факту відповідності відомостей, відображених в документах бухгалтерського, податкового обліку, документах фінансово-господарської діяльності, податковій звітності підприємств - фактичним обставинам, необхідно вилучити та досліди бухгалтерські документи, документи «тіньового» бухгалтерського обліку, а також інші предмети речі та документи які можуть містити відомості про фактичні обставини здійснення псевдорозрахункових господарських операцій, необхідні для встановлення осіб, причетних до скоєння злочину, та визначення обсягу вини кожного з учасників.

З метою позбавлення контролюючих органів можливості проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, вказані документи будуть знищені працівниками вищезазначених підприємств відразу після висвітлення факту зацікавленості правоохоронних органів в їх отриманні.

Таким чином, у разі відсутності вищезазначених документів, не буде об`єктивної можливості виконати завдання кримінального провадження, встановлені КПК України.

З урахуванням даних обставин, є достатні підстави вважати, що предмети та документи, які містять достовірні відомості про злочину посадових осіб ПРАТ «Укравтоінвест» (ЄДРПОУ 32961233), ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306) та інших підприємств які задіяні в злочинній схемі з порушеннями митного та податкового законодавства: документи бухгалтерського та податкового обліку, реєстраційні, установчі та звітні документи, документи про функціонування банківських рахунків, підроблені документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі які відображають здійснення фактичних фінансово - господарських операцій по реалізації ТМЦ, а також інші документи та інші знаряддя створення мнимих фінансових операцій, бухгалтерські та фінансово-господарські документи підприємств-контрагентів, документи «тіньового» бухгалтерського обліку, документи складського обліку, акти інвентаризацій, та інші документи, які відображають фактичні обставини здійснення господарської діяльності, документи, фінансово-господарські документи, печатки, штампи, цифрові коди доступу до рахунків підприємств, комп`ютери на яких здійснюється складання підроблених документів, ведення «фактичного бухгалтерського обліку», електронні носії інформації (флешнакопичувачі), які використовуються для здійснення злочинної діяльності, грошових коштів отриманих в результаті протиправної діяльності та які підлягають оподаткуванню, інші знаряддя створених мнимих фінансових та господарських операцій, а також інші предмети, речі, документи, які забезпечать швидке виконання завдань кримінального судочинства та можуть бути доказами під час судового розгляду, знаходяться за адресою проживання ОСОБА_12 - бухгалтер «КЦ», за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, щодо об`єкта нерухомого майна за №211708000 від 09.06.2019 року, квартира розташована за адресою: АДРЕСА_1 , відомості відсутні, згідно довідки БТІ належать ОСОБА_21 , за інформацією по вказаному адресу проживає ОСОБА_12 ..

Саме тому, на даний момент є достатні підстави вважати, що за вказаною адресою можуть знаходитись оригінали та копії первинних фінансово-господарських документів по вказанимпідприємствам, та які можуть зберігатися як в паперовому вигляді так і в електронному на відповідних комп`ютерних та цифрових носіях інформації. Дані речі та документи мають важливе доказове значення в рамках здійснення досудового розслідування, оскільки містять відомості, які дадуть можливість відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують причетних до злочину осіб, обставини, що пом`якшують чи обтяжують покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини.

Таким чином, на даний момент виникла необхідність у проведені обшуку за адресою проживання ОСОБА_12 - бухгалтер КЦ, за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та подальшого вилучення зазначених вище речей та документів, оскільки здійснення заходів забезпечення кримінального провадження, а також проведення інших слідчих (розшукових) дій, не принесли належного результату досудового розслідування.

Враховуючи вище викладене, а також те, що зазначені речі та фінансово-господарські документи мають доказове значення по даному кримінальному провадженні, та містять відомості щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, з метою не допущення їх знищення, фальсифікування, чи приховання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя, дійшов висновку про необхідність задоволення частково зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч.1ст. 234 КПК Українивстановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3ст. 234 КПК Українивимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити, в тому числі, підстави для обшуку. Частиною п`ятоюстатті 234 КПК Українивизначено обставини, які підлягають обов`язковому доказуванню під час розгляду названого клопотання. Відповідно до п.6 ч.3ст.234 КПК України, клопотання про проведення обшуку повинно містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходяться. У відповідності до п.3 ч.5ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі, документи або особи знаходять у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. Відповідно дост. 30 Конституції Українине допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення частково вказаного клопотання.

Керуючись ст. ст. 92, 94, 110, 234-235, 371, 372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшогослідчого зОВС восьмогоСВ РКПСУ ФРГУ ДФСу м.Києві підполковникаподаткової міліції ОСОБА_3 пронадання дозволуна проведенняобшуку,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань№ 32019100000000081 від 25.01.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , а також слідчим групи слідчих: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншим слідчим які входять в слідчу групу по вказаному кримінальному провадженню, прокурорам відділу прокуратури м. Києва, які входять до складу групи прокурорів, на проведення обшуку за адресою проживання ОСОБА_12 , за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення оригіналів документів ПрАТ «Укравтоінвест» по взаємовідносинам з контрагентами за період з 01.01.2017 року по теперішній час, щодо фінансово-господарських взаємовідносин з контрагентами які не відображені в податковій звітності, оригіналів документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності, в т.ч. документи, які свідчать про здійснення реалізації та придбання товарно-матеріальних цінностей, документів складського обліку, акти ревізій та інвентаризацій, відомості, щодо залишку товарно-матеріальних цінностей на складських приміщеннях, реєстраційні, установчі документи, документи про функціонування банківських рахунків, підроблені документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі які відображають здійснення псевдорозрахункових операцій щодо отримання товарно-матеріальних цінностей; інші документи та інші знаряддя створення мнимих фінансових операцій; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, ТМЦ які надходять на територію України з порушеннями митного та податкового законодавства, документів з вільними зразками почерку, підписів, почерку службових осіб підприємств та відбитків печаток, електронно-обчислювальної техніки, програмного забезпечення та електронних носіїв інформації, зовнішні носії інформації, які містять відомості про фінансово-господарські операції, платежі, тощо, проведені службовими особами підприємства, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення істини у вказаному кримінальному провадженні і можуть містити сліди або інші ознаки злочинної діяльності та будуть використані як докази у кримінальному провадженні.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді діє один місяць.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення лише один раз протягом одного місяця з дня постановлення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу89735885
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/9386/20

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні