Ухвала
від 09.06.2020 по справі 580/3846/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 580/3846/19

УХВАЛА

10 червня 2020 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

судді-доповідача- Степанюка А.Г.,

суддів- Губської Л.В., Епель О.В.,

при секретарі - Ліневській В.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження матеріали апеляційної скарги Міністерства оборони України на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 05 лютого 2020 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Міністерства оборони України, треті особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , Черкаський об`єднаний міський військовий комісаріат, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И Л А:

У грудні 2019 року ОСОБА_2 (далі Позивач, ОСОБА_2 ) звернулася до Черкаського окружного адміністративного суду з позовом до Міністерства оборони України (далі Відповідач, Міноборони України), треті особи ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі Третя особа-1, Черкаський ОВК), Черкаський об`єднаний міський військовий комісаріат (далі Третя особа-2, Черкаський ОМВК), про:

- визнання протиправним та скасування рішення Міноборони України про відмову у призначенні ОСОБА_2 одноразової грошової допомоги, яке викладене у витязі з протоколу від 05.07.2019 року №88, що затверджений т.в.о. Міністра оборони України;

- зобов`язання Міноборони України прийняти рішення про призначення одноразової грошової допомоги ОСОБА_2 у відповідності до вимог Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 року №975, і надіслати зазначене рішення уповноваженому органу для видання наказу про виплату такої допомоги ОСОБА_2 .

Рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 05.02.2020 року позов задоволено частково:

- визнано протиправним та скасовано рішення Міністерства оборони України про відмову у призначенні ОСОБА_3 одноразової грошової допомоги, яке викладено у витязі з протоколу від 05.07.2019 року №88, що затверджений т.в.о. Міністра оборони України;

- зобов`язано Міністерство оборони України повторно розглянути заяву ОСОБА_1 про призначення та виплату їй одноразової грошової допомоги у відповідності до вимог Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 року №975, з урахуванням висновків суду.

У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду першої інстанції, Відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати його та прийняти нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі.

Після усунення визначених в ухвалі від 16.03.2020 року про залишення апеляційної скарги без руху недоліків ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 06.04.2020 року відкрито апеляційне провадження у справі та встановлено строк для подачі відзиву на апеляційну скаргу.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 19.05.2020 року справу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 10.06.2020 року.

Судовою колегією було встановлено, що в якості доводів апеляційної скарги Міноборони України ставить під сумнів достовірність інформації, викладеної у довідці Вергунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області від 11.01.2019 року №27 та яка була врахована судом першої інстанції при вирішенні справи. При цьому, на підтвердження своїх аргументів Відповідач надає копію довідки Вергунівського старостинського округу №1 Червонослобідської сільської ради від 18.02.2020 року №218/14-04/01.

Викладене, у свою чергу, свідчить, що встановлення обставин видачі довідки від 11.01.2019 року №27 може вплинути на права та обов`язки виконавчого комітету Вергунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області та Вергунівського старостинського округу №1 Червонослобідської сільської ради.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 306 КАС України суддя-доповідач в порядку підготовки справи до апеляційного розгляду з`ясовує склад учасників судового процесу. У разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

З урахуванням наведеного судова колегія вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, виконавчий комітет Вергунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області та Вергунівський старостинський округ №1 Червонослобідської сільської ради, оскільки обставини, встановлені у ході розгляду даної справи, можуть вплинути на їх права та обов`язки.

Крім того, судовою колегією було з`ясовано, що з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи необхідно зобов`язати Черкаський обласний військовий комісаріат надати належним чином засвідчені копії заяви ОСОБА_3 про призначення одноразової грошової допомоги та документів, що до неї додавалися.

Також, із даною метою суд вважає за необхідне зобов`язати виконавчий комітет Вергунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області та Вергунівський старостинський округ №1 Червонослобідської сільської ради надати відомості про те, чи видавалася виконавчим комітетом Вергунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області довідка від 11.01.2019 року №27 про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Приписами ч. 3 ст. 308 КАС України визначено, що суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

При цьому судова колегія звертає увагу, що за правилами ч. 9 ст. 79 КАС України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Таким чином, враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи необхідно зобов`язати Черкаський ОВК та Вергунівську сілську раду Черкаського району Черкаської області і Вергунівський старостинський округ №1 Червонослобідської сільської ради надати запитувані документи та відомості.

Судовою колегією враховується, що відповідно до ст. 309 КАС України апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції має бути розглянута протягом шістдесяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження. У виняткових випадках апеляційний суд за клопотанням сторони та з урахуванням особливостей розгляду справи може продовжити строк розгляду справи, але не більш як на п`ятнадцять днів, про що постановляє ухвалу.

Водночас, пунктом 1 статті 6 ратифікованої Законом України № 475/97-ВР від 17.07.1997 року Конвенції про захист прав людини та основних свобод закріплено право вирішення спірного питання упродовж розумного строку.

Згідно п. 26 висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень ухвалення рішення в розумні строки відповідно до статті 6 Конвенції також можна вважати важливим елементом його якості. Проте можливе виникнення суперечностей між швидкістю проведення процесу та іншими чинниками, пов`язаними з якістю, такими як право на справедливий розгляд справи, яке також гарантується статтею 6 Конвенції. Оскільки важливо забезпечувати соціальну гармонію та юридичну визначеність, то попри очевидну необхідність враховувати часовий елемент слід також зважати й на інші чинники.

Беручи до уваги викладене, суд вважає за необхідне, попри те, що визначений ст. 309 КАС України шістдесятиденний строк спливає, продовжити строк розгляду апеляційної скарги та її розгляд призначити поза межами визначеного ст. 309 КАС України, так як більший термін вирішення спору у даному випадку буде розумний і збільшення часу розгляду справи дасть можливість всебічно повно та об`єктивно розглянути усі обставини справи та призведе до справедливого вирішення наявного між сторонами спору із дотриманням принципів адміністративного судочинства, зокрема, рівності усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом та змагальності сторін, а також забезпечення вжиття дій, необхідних для з`ясування всіх обставин у даній справі.

Керуючись ст. ст. 9, 49, 77, 79, 306, 308, 309, 321, 325 КАС України, колегія суддів,

У Х В А Л И Л А:

Залучити до участі у справі виконавчий комітет Вергунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області (19641, Черкаська область, Черкаський район, село Вергуни, вул. Свято-Троїцька, 122/1, код ЄДРПОУ 04408732) та Вергунівський старостинський округ №1 Червонослобідської сільської ради (19641, Черкаська область, Черкаський район, село Вергуни, вул. Свято-Троїцька, 122/1) в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Запропонувати залученим третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, надати суду у строк до 10 липня 2020 року пояснення щодо апеляційної скарги.

Зобов`язати виконавчий комітет Вергунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області та Вергунівський старостинський округ №1 Червонослобідської сільської ради надати суду у строк до 10 липня 2020 року відомості про те, чи видавалася виконавчим комітетом Вергунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області довідка від 11 січня 2019 року №27 про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Черкаський обласний військовий комісаріат (18008, м. Черкаси, вул. Хоменка, 19, код ЄДРПОУ 07735288) надати суду у строк до 10 липня 2020 року належним чином засвідчені копії заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про призначення одноразової грошової допомоги та документів, що до неї додавалися.

Продовжити строк розгляду справи на більш тривалий, розумний термін.

Відкласти розгляд справи до 10 години 35 хвилин 15 липня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідачА.Г. Степанюк

Судді:Л.В. Губська

О.В. Епель

Повний текст ухвали виготовлено та підписано « 10» червня 2020 року.

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено13.09.2022
Номер документу89750928
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування)

Судовий реєстр по справі —580/3846/19

Постанова від 14.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Степанюк Анатолій Германович

Ухвала від 09.06.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Степанюк Анатолій Германович

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Степанюк Анатолій Германович

Ухвала від 05.04.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Степанюк Анатолій Германович

Ухвала від 15.03.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Степанюк Анатолій Германович

Ухвала від 15.03.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Степанюк Анатолій Германович

Рішення від 04.02.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 08.12.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні