Рішення
від 04.06.2020 по справі 391/127/20
КОМПАНІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Справа № 391/127/20 Провадження № 2/391/98/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.06.2020р.селище Компаніївка

Компаніївський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Червонописького В.С.,

секретаря судового засідання Степанової Л.Г.,

за участі позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до СТОВ "Надія" про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати, -

В С Т А Н О В И В

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом. На обґрунтування позовних вимог вказує, що йому на праві власності належить земельна ділянка площею 5,42 га кадастровий номер 3522885900:02:000:0546 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Червоновершківської сільської ради Компаніївського району Кіровоградської області.

09 жовтня 2015 року між ним та СТОВ Надія укладено договір оренди землі строком на 7 років. За кожен рік використання землі орендар повинен виплачувати орендну плату за домовленістю сторін у грошовій формі в розмірі 8255,00 грн або сільськогосподарською продукцією до кінця року, за який вноситься орендна плата. На момент пред`явлення позову зобов`язання відповідача по сплаті орендної плати за договором не виконані, заборгованість по орендній платі за використання земельної ділянки складає 10369,70 грн. Крім того, позивач звернувся до відповідача з проханням виплатити йому орендну плату за 2019 рік в натуральній формі сільгосппродукцією, однак останній проігнорував його звернення. Таким чином вказані порушення є істотними порушеннями договору, тому просить суд розірвати вказаний договір оренди земельної ділянки, стягнути з відповідача орендну плату в сумі 10 369,79 грн та судові витрати по справі в сумі 1681,60 грн.

Ухвалою судді від 03.03.2020 провадження у справі відкрито та постановлено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Позивач в судовому засідання позовні вимоги підтримав, надав до суду в якості доказу заяву відповідь від 01.06.2020 на лист-повідомлення СТОВ Надії .

Представник відповідача ОСОБА_3 надав відзив на позовну заяву, в якому просить відмовити у задоволенні позовних вимог. Вказує, що відповідно до п. 9 договору оренди землі від 09.10.2015 встановлено розмір орендної плати що становить 5% від нормативно грошової оцінки землі та дорівнює 8 255 грн. Не погоджуючись з вимогами позивача зазначає, що з липня 2019 між позивачем та відповідачем велися переговори щодо виплати йому орендної плати за 2019 рік в натуральній формі, але не дійшовши згоди позивачу повідомлено про виплату йому орендної плати за 2019 рік в грошовій формі, кошти в сумі 9906,00 грн так і не були отримані позивачем з його власної ініціативи та були повернуті на розрахунковий рахунок СТОВ Надія . Крім того, наголосив, що головною підставою розірвання договору відповідно до ст. 141 ЗК України, є систематична несплата земельного податку та орендної плати. Враховуючи, що позивачем не зазначаються обставини, які кваліфікують дії відповідача щодо несплати орендної плати, як систематичні, тобто вчинення несплати два і більше випадків просить відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступне.

Відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії КР № 113868 від 09.11.2009 належить земельна ділянка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,42га кадастровий номер 3522885900:02:000:0546 зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права 24.12.2015 (а.с.15-17).

09 жовтня 2015 року між ОСОБА_1 та СТОВ Надія укладено договір оренди землі площею 5,4200га, яка розташована на території Червоновершківської сільської ради Компаніївського району Кіровоградської області строком на 7 років, цієї ж дати складено Акт про передачу та прийом земельної ділянки.(а.с13-14)

Відповідно до положень ст. 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України , Цивільним Кодексом України , цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно зі ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 21 Закону України Про оренду землі розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди законодавству.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 Закону України Про оренду землі договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Частиною 1 статті 24 Закону України Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати. Вказаному праву орендодавця кореспондує обов`язок орендаря сплачувати орендодавцю орендну плату за володіння і користування його земельною ділянкою.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним Кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до п. д ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Отже, згідно зі статтями 13 , 15 , 21 Закону України Про оренду землі основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. У разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки може бути підставою для розірвання такого договору.

Відповідно до частини 2 статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє позивача можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що її земельну ділянку використовує інша особа.

Пунктом 9 договору оренди землі визначено, що орендна плата за домовленістю сторін може виплачуватись у грошовій формі або сільськогосподарською продукцією: 1300кг ячменю; 1000кг пшениці; 300кг соняшника; 300кг кукурудзи; надання безкоштовних послуг: оранка городів 0,50га тощо. За кожен рік використання землі орендар виплачує орендну плату у грошовій формі в розмірі 5% від грошової оцінки земельної ділянки, що становить 8255,00 гривень з урахуванням індексації строк виплати до кінця календарного року, за який вноситься орендна плата. (а.с. 10).

Відповідно до пункту 36 договору оренди землі, його дія припиняється шляхом розірвання: за взаємною згодою сторін; за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також інших підстав, визначених законом (а.с. 12).

Позивач посилається як на підставу своїх вимог на те, що орендна плата за 2019 рік не виплачена, відповідач проігнорував його заяву від 02.07.2019 про виплату орендної плати за 2019 рік в натуральній формі сільськогосподарською продукцією та не надав йому безкоштовні послуги по оранці городу, тощо. Крім того, в позові позивач зазначає що нормативно грошова оцінка земельної ділянки в 2019 році становила 207395,82 грн., а отже розмір орендної плати за умовами договору оренди землі в 2019 році склав 10 369,79 грн.

Представник відповідача у своєму відзиві на позовну заяву та в судовому засіданні повідомив що дійсно між позивачем та СТОВ Надія велись переговори щодо виплати йому орендної плати в натуральній формі, але згоди не досягнуто. В якості доказу надав лист повідомлення адресований ОСОБА_1 , де останнього повідомлено про нарахування йому орендної плати за 2019 рік в сумі 9906,00 грн яку він відмовився отримувати, про що складено Акт від 27.12.2019 (а.с.42). Тому ОСОБА_1 повідомлено про можливість отримати зазначену суму орендної плати за 2019 рік звернувшись до СТОВ Надія . Крім того, судом досліджено податковий розрахунок СТОВ Надії за 2019 рік про сплату відповідачем земельного податку та графік проведення безоплатних послуг оранки, культивації, тощо, серед переліку осіб є ОСОБА_1 (а.с.40-41).

Враховуючи викладене, судом встановлено, що відповідачем не порушено строки виплати орендної плати у терміни, визначені договором оренди землі від 09.10.2015, обґрунтуванням позивача щодо розміру орендної плати в сумі 10 369,79 грн не знайшло свого підтвердження оскільки позивачем не надано звіт про оцінку земельної ділянку. Позивачем не доведено наявність обставин та правових підстав відповідно до норм Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України, а саме наявність систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки.

Таким чином, суд приходить до висновку про відсутність підстав для розірвання договору оренди землі.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, керуючись ст. 141 ЦПК України , судові витрати у разі відмови в позові покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 258 , 259 , 263-265 , 268 , 354 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ :

В задоволення позовної заяви ОСОБА_1 до СТОВ "Надія" про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Компаніївський районний суд Кіровоградської області. На час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню короновірусної хвороби (COVID-19) строки оскарження рішення продовжуються на строк дії такого карантину.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер платника податку НОМЕР_1 .

Відповідач: СТОВ Надія юридична адреса: 28414, с.Червоновершка Компаніївського району Кіровоградської області.

Повний текст рішення складено 11.06.2020.

Суддя: В.ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ

Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено12.06.2020
Номер документу89756526
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —391/127/20

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Червонописький В. С.

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Червонописький В. С.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Червонописький В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні