Ухвала
від 03.06.2020 по справі 700/80/20
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/80/20

Провадження № 2/700/165/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2020 р. смт.Лисянка

Лисянський районний суд Черкаської області

у складі: головуючого судді Яценко Г.М.,

за участю секретаря судового засідання Бондарчук Т.І,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт. Лисянка справу №700/80/20 (провадження № 2/700/165/20) за позовом ПАТ Черкасиобленерго , в особі Лисянського районну електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення збитків завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної мережі ,

УСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство Черкасиобленерго , в особі Лисянського району електричних мереж звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення збитків завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної мережі .

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 23.07.2019 року про проведенні перевірки дотримання вимог ПРРЕЕ, працівники Лисянського РЕМ виявили факт розкрадання електричної енергії і порушення п.5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 ОСОБА_1 , про що складено відповідний акт, який визнано та підписаний відповідачем, а також жодним чином не оскаржено.

При перевірці встановлено, що відповідачем вчинено самовільне підключення струмоприймацчів до електричної мережі оператора стстеми розподілу (Позивача) без порушення схеми обліку шляхом підключення електроппроводів відгалудження 0,23кВ до проводів 0,23 кВ від ПЛ.-0,4 кВ Л-3 ТП-251 оп.1/1а, таким чином спожита електроенергія не обліковувалася та не оплачувалася.

Внаслідок чого було порушено правила роздрібного ринку електричної енергії та завдано збитків на суму 51010,65 грн, які розраховані комісією електронагляду згідно Методики обчислення розміру відшкодування збитків, завданих електропостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312. Відповідач особисто був присутній на засіданні комісії де був ознайомлений із сумою збитків та отримав рахунок на оплату про що свідчить його підпис у протоколі засідання комісії від 10.09.2019 року №1.

28.10.2019 року ОСОБА_1 звернувся до Лисянського РЕМ із заявою про реструктаризацію боргу, яку 29.10.2019 року було направлено на розгляд у комерційну дирекцію ПАТ Черкасиобленерго .

28.11.2019 року комерційною дирекцією ПАТ Черкасиобленерго було погоджено реструктаризацію боргу на 12 календарних місяців з попередньою оплатою 3010,65 грн та 4000 грн, щомісячно, про що було повідомлено відповідачу. Однак, ОСОБА_1 відмовився від реструктаризації посилаючись на короткий термін та велику суму щомісячної оплати.

До теперішнього часу збитки не відшкодовано.

З урахуванням викладеного, позивач просять стягнути з відповідача 51010,65 грн збитків та 2102,00 грн судових витрат.

У судове засідання представник позивача не з`явився, подав до суду заяву, в якій просить розглянути справу без його участі, на задоволенні позовних вимог наполягав, не заперечував проти винесення заочного рішення.

Відповідач у судове засідання не з"явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення судового відправлення. Заперечення проти позову до суду не надходили.

Суд прийняв рішення про заочний розгляд справи.

Дослідивши надані позивачем письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до договору від 22.08.2003 року №25226 про користання електричною енергією для населення, укладеного між позивачем та ОСОБА_1 , здійснюється постачання електроенергії до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно вищезазначеного договору ПАТ Черкасиобленерго , в особі Лисянського РЕМ, як енергопостачальник, взяло на себе зобов`язання надійно постачати споживачеві, тобто ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , електричну енергію у необхідних їй обсягах відповідно до потужності 1,3 кВт електроустановок споживача, з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а споживач зобов`язалася оплачувати одержану електричну енергію за обумовленими тарифами (цінами) у терміни, передбачені договором (п.1.1 Договору).

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 ЦК України , Законом України Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 року №2019-УШ, Правилами роздрібного ринку електричної енергії , які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року №312, Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією , яка затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006 року №562 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 04.07.2006 року за №782/12656), із змінами і доповненнями, внесеними постановою НКРЕ України від 14.10.2010 року №1338).

Відповідно до ст. 77 Закону України від 13.04.2017 року №2019-VIII Про ринок електричної енергії , учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з п. п. 1-4, 19-20 п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року №312 (далі - Правила), споживач електричної енергії зобов`язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору, своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень, не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до п. п. 8.2.4., 8.2.5. Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором. У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків.

Згідно з п. п. 8.2.6., 8.2.7. Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії. Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків. Кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи. Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка. У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Судом встановлено, що 23.07.2019 року при проведенні перевірки дотримання вимог ПРРЕЕ, працівники Лисянського РЕМ виявили факт розкрадання електричної енергії і порушення п.5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 ОСОБА_1 , що підтверджується актом про порушення від 23.07.2019 року №004872.

Відповідач з Актом про порушення від 23.07.2019 року №004872 ознайомлений, про що свідчить його підпис.

Доказів, які б спростовували обставини, викладені в Акті від 23.07.2019 року №004872 відповідачем не надано та про наявність таких доказів не зазначено.

Внаслідок самовільного підключення було порушено правила роздрібного ринку електричної енергії та завдано збитків на суму 51010,65 грн, які розраховані комісією електронагляду згідно Методики обчислення розміру відшкодування збитків, завданих електропостачальнику внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312.

Відповідач особисто був присутній на засіданні комісії де був ознайомлений із сумою збитків та отримав рахунок на оплату про що свідчить його підпис у протоколі засідання комісії від 10.09.2019 року №1.

28.10.2019 року ОСОБА_1 звернувся до Лисянського РЕМ із заявою про реструктаризацію боргу на 48 місяців. Заява була направлена на розгляд у комерційну дирекцію ПАТ Черкасиобленерго .

З листа ПАТ Черкасиобленерго від 28.11.2019 року вбачається, що комісія з попереднього розгляду та списання актів про порушення ПАТ Черкасиобленерго погодила реструктиризацію у сумі 51010,65 грн на 12 календарних місяців, з попередньою сплатою у сумі 3010,65 грн та 4000 грн щомісячно.

Однак, станом на даний час відповідач суму боргу не сплатив та відмовився від реструктаризації, на умовах ПАТ Черкасиобленерго , посилаючись на короткий термін та велику суму щомісячної оплати.

Відповідно до ч. 1 ст. 4. Закону України Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 року №2019-VIII , учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Згідно зі ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначено відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг отриманих ним до укладання відповідного договору.

Стаття 68 ЖК України передбачає, що наймачі (власники) зобов`язані своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Як передбачено ч.1 ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Статтею 77 Закону України Про ринок електричної енергії передбачено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії; крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно ст. 26 Закону України Про електроенергетику , споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією.

Відповідно до ст. 27 цього ж Закону , правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є, зокрема, крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Відповідач споживає електричну енергію та здійснює оплату спожитої електричної енергії на підставі виставлених позивачем рахунків. Отже, відповідно до ст. 202 Цивільного кодексу України сторони вчинили дії, спрямовані на набуття цивільних прав та обов`язків, тобто, вчинили двосторонній правочин (договір) щодо купівлі-продажу електричної енергії.

Відповідно до ч.1 ст. 1166 ЦК України , майнова шкода, завдана неправомірними діями, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до вимог ст.. 1212 ЦК України , особа, яка набула майно без достатньої правової підстави, зобов`язана повернути потерпілому це майно. У разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна, що передбачено ст.1213 ЦК України .

Частина 1 ст. 81 ЦПК України визначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Будь-яких, доказів в обґрунтування своїх можливих заперечень відповідачем надано не було.

Враховуючи наведене, оцінюючи належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Таким чином, зважаючи на викладене, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги законні, обґрунтовані тому підлягають задоволенню у повному обсязі шляхом стягнення з відповідача, вартості не облікованої електричної енергії у розмірі 51010,65 грн.

У відповідності зі ст. 141 ЦПК України , стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, а тому з відповідача на користь позивача також необхідно стягнути сплачені витрати по оплаті судового збору у розмірі 2102,00 гривень.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.526, 714, 1166, 1212, 1213 ЦК України, ст.ст. 4, 76-89, 141, 258, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України , ст.26-27, Закону України Про електроенергетику , ст.ст.9, 68 Закону України Про житлово-комунальні послуги, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ПАТ Черкасиобленерго , в особі Лисянського районну електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення збитків завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної мережі- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) на користь Публічного акціонерного товариства Черкасиобленерго в особі Лисянського району електричних мереж (код 25204703, МФО 354507, р/р НОМЕР_2 в Ф Черкаське ОУ ВАТ Ощадбанк, місце знаходження: пров. Бужанський,41, смт.Лисянка, Черкаської області), збитки у сумі 51010,65 (п`ятдесят одну тисячу десять гривень шістдесят п`ять копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) на користь Публічного акціонерного товариства Черкасиобленерго в особі Лисянського району електричних мереж (код 25204703, МФО 354507, р/р НОМЕР_2 в Ф Черкаське ОУ ВАТ Ощадбанк, місце знаходження: пров. Бужанський,41, смт.Лисянка, Черкаської області) 2102,00 грн (дві тисячі сто дві гривні 00 копійок) судових витрат.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Г.М.Яценко

СудЛисянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення03.06.2020
Оприлюднено12.06.2020
Номер документу89761617
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —700/80/20

Ухвала від 03.06.2020

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Яценко Г. М.

Ухвала від 03.06.2020

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Яценко Г. М.

Ухвала від 14.05.2020

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Яценко Г. М.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Яценко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні