Ухвала
від 09.06.2020 по справі 759/9384/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. №1-кс/759/2976/20

ун. №759/9384/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2020 року

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні матеріали клопотання старшого слідчого з ОВС РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві підполковника податкової поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні за №32019100000000081 від 25.01.2019р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

09.06.2020р. до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві підполковника податкової поліції ОСОБА_3 про надання дозволу у кримінальному провадженні за №32019100000000081 від 25.01.2019р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України, на проведення обшуку в нежитлового офісного приміщення ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306) за адресою: м. Харків, вул. Лозовська, 5 (8-й поверх), з метою відшукання та вилучення оригіналів документів ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306), ПрАТ «Укравтоінвест» по взаємовідносинам з контрагентами за період з 01.01.2017 року по теперішній час, щодо фінансово-господарських взаємовідносин з контрагентами які не відображені в податковій звітності, оригіналів документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності, в т.ч. документи, які свідчать про здійснення реалізації та придбання товарно-матеріальних цінностей, документів складського обліку, акти ревізій та інвентаризацій, відомості, щодо залишку товарно-матеріальних цінностей на складських приміщеннях, реєстраційні, установчі документи, документи про функціонування банківських рахунків, підроблені документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі які відображають здійснення псевдорозрахункових операцій щодо отримання товарно-матеріальних цінностей; інші документи та інші знаряддя створення мнимих фінансових операцій; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, грошових коштів отриманих в результаті протиправної діяльності та які підлягають оподаткуванню, ТМЦ які надходять на територію України з порушеннями митного та податкового законодавства, документів з вільними зразками почерку, підписів, почерку службових осіб підприємств та відбитків печаток, електронно-обчислювальної техніки, програмного забезпечення та електронних носіїв інформації, зовнішні носії інформації, які містять відомості про фінансово-господарські операції, платежі, тощо, проведені службовими особами підприємства, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення істини у вказаному кримінальному провадженні і можуть містити сліди або інші ознаки злочинної діяльності та будуть використані як докази у кримінальному провадженні.

Клопотання обґрунтовується тим, що у провадженні восьмого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019100000000081 від 25.01.2019р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що Службові особи ПРАТ «Укравтоінвест» (ЄДРПОУ 32961233) в період червня - грудня 2018 року, безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ та валові витрати шляхом відображення в бухгалтерському обліку та податковій звітності нібито проведених фінансового-господарських операцій з купівлі товарів у ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306), ТОВ «Укравтоторгзапчастина» (ЄДРПОУ 41335344), ТОВ «Укравтопром-Інвест» (ЄДРПОУ 41944805), ТОВ «Авто Про Транс» (ЄДРПОУ 42542445), ТОВ «Автозапчастина Плюс» (ЄДРПОУ 41877729) та ТОВ «З-ТК «Укравтоекспорт» (ЄДРПОУ 38806988), які мають ознаки безтоварних операцій, чим ухились від сплати податків на суму 4 859 160,23 грн., що є великим розміром.

В ході подальшого розслідування кримінального провадження, та проведення негласних розшукових слідчих дій було встановлено механізм вчинення кримінального правопорушення а саме: ПРАТ «Укравтоінвест» є багаторазовим переможцем великої кількості тендерів, в більшості випадків від Харківських замовників (комунальних підприємств) та на даний час активно продовжує брати участь в державних закупівлях. В загальному дане підприємство перемогло у 29 державних закупівлях на суму понад 110 млн. грн.

У ході проведення оперативних заходів встановлено, що фактично участь у державних закупівлях здійснюють службові особи ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт», яке є виробником спецмашин та устаткування і здійснюють поставку товарів та послуг на замовника згідно умов тендерної документації, але відображають участь в тендерах та поставку товарів на замовників використовуючи реквізити ПРАТ «Укравтоінвест» та ТОВ "З-ТК "УКРАВТОЕКСПОРТ", які підконтрольні ОСОБА_4 .

Безпосереднє спілкування та домовленість з замовниками тендерів про перемоги у державних закупівлях за відповідний відсоток від суми тендеру здійснює директор ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» ОСОБА_5 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що частину продукції майже 50%, яку дані підприємства поставляють згідно до умов тендерної документації, вони отримують від підприємств з ознаками фіктивності, які і здійснюють обготівковування частини коштів, які отримані від замовника певного тендеру. А фактично виконанням робіт (комплектування тягачів, авто майстерні, фургони оперативні, автомобілі муловсмоктувальні, машини дорожні комбіновані, гідравлічні мобільні станції то що) здійснюється силами ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт».

В ході проведення НСРД встановлені особи причетні к скоєнню злочину а саме: ОСОБА_6 яка веде бухгалтерську звітність ПРАТ «Укравтоінвест» та ряду інших підприємств, яка по сумісництву є посадовою особою на ряді «транзитних» підприємств, які звітують з ПРАТ «Укравтоінвест» з однієї IP-адреси. ОСОБА_4 керує діяльністю даних підприємств, який і є засновником ПРАТ «Укравтоінвест». ОСОБА_7 номінальний директор ПРАТ «Укравтоінвест», яким керує ОСОБА_4 ОСОБА_8 , є співробітником ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» надає вказівки ОСОБА_6 стосовно отримання та підготовки довідок по директорам підконтрольних підприємств ПРАТ «Укравтоінвест» та ТОВ «З-ТК «Укравтоекспорт» в МВД та податковій та інших документів необхідних для участі в державних закупівлях. ОСОБА_8 готує та направляє документи для участі в тендерах, а також постійно спілкується з представниками інших підприємств міста Харків стосовно закупівель.

Організаторами даної злочинної схеми являються ОСОБА_4 , засновник ПРАТ «Укравтоінвест» та ОСОБА_5 , директор ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт».

У ході проведення оперативних заходів було встановлено, що бухгалтерську звітність даних підприємств ведуть ОСОБА_6 , яка також являється директором, бухгалтером та засновником на ТОВ «Укравтоторгзапчастина» та ТОВ "АВТО ПРО ТРАНС" і підконтрольна безпосередньо ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , яка в свою чергу підконтрольні ОСОБА_5 і являється бухгалтером ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306). Товари та послуги які фактично не поставляються та перелік яких буде використаний в податкових накладних з метою ухилення від сплати податків.

З урахуванням даних обставин, є достатні підстави вважати, що предмети та документи, які містять достовірні відомості про злочину посадових осіб ПРАТ «Укравтоінвест» (ЄДРПОУ 32961233), ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306) та інших підприємств які задіяні в злочинній схемі з порушеннями митного та податкового законодавства: документи бухгалтерського та податкового обліку, реєстраційні, установчі та звітні документи, документи про функціонування банківських рахунків, підроблені документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі які відображають здійснення фактичних фінансово - господарських операцій по реалізації ТМЦ, а також інші документи та інші знаряддя створення мнимих фінансових операцій, бухгалтерські та фінансово-господарські документи підприємств-контрагентів, документи «тіньового» бухгалтерського обліку, документи складського обліку, акти інвентаризацій, та інші документи, які відображають фактичні обставини здійснення господарської діяльності, документи, фінансово-господарські документи, печатки, штампи, цифрові коди доступу до рахунків підприємств, комп`ютери на яких здійснюється складання підроблених документів, ведення «фактичного бухгалтерського обліку», електронні носії інформації (флешнакопичувачі), які використовуються для здійснення злочинної діяльності, грошових коштів отриманих в результаті протиправної діяльності та які підлягають оподаткуванню, інші знаряддя створених мнимих фінансових та господарських операцій, а також інші предмети, речі, документи, які забезпечать швидке виконання завдань кримінального судочинства та можуть бути доказами під час судового розгляду, знаходяться в складських та офісних приміщеннях ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306) які фактично знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Лозовська, 5.

Таким чином, на даний момент виникла необхідність у проведені обшуку за адресою знаходження офісного приміщення ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306) які фактично знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Лозовська, 5, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий у судовому засіданні доводи клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього докази, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 25.01.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне провадження за №32019100000000081 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК У країни.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, щодо об`єкта нерухомого майна за № 211129714 від 02.06.2020 року, нежитлові приміщення розташовані за адресою: м. Харків, вул. Лозовська, 5, належать юридичним та фізичним особам, які ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306) орендує для ведення господарської діяльності.

Згідно ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук (огляд) проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Приймаючи до уваги, що речі і документи, зазначені в клопотанні слідчого, мають суттєве значення у кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та про наявність підстав для часткового задоволення.

Керуючись ст.ст. 234-235, 369-372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві підполковника податкової поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні за №32019100000000081 від 25.01.2019р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у м Києві ОСОБА_3 , а також слідчим групи слідчих: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , прокурорам відділу прокуратури м. Києва, які входять до складу групи прокурорів у кримінальному провадженні, на проведення обшуку нежитлового офісного приміщення, яке перебуває у користуванні ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306) за адресою: м. Харків, вул.Лозовська,5, з метою відшукання та вилучення копій документів ТОВ «Автоскладальне підприємство «Кобальт» (ЄДРПОУ 30655306), ПрАТ «Укравтоінвест» по взаємовідносинам з контрагентами за період з 01.01.2017 року по теперішній час, щодо фінансово-господарських взаємовідносин з контрагентами які не відображені в податковій звітності, документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності, в т.ч. документи, які свідчать про здійснення реалізації та придбання товарно-матеріальних цінностей, документів складського обліку, актів ревізій та інвентаризацій, відомості, щодо залишку товарно-матеріальних цінностей на складських приміщеннях, реєстраційні, установчі документи, документи про функціонування банківських рахунків, підроблені документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі які відображають здійснення операцій щодо отримання товарно-матеріальних цінностей; інші документи та інші знаряддя створення фінансових операцій; чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, товарно-матеріальні цінності, які надходять на територію України з порушеннями митного та податкового законодавства, документів з вільними зразками почерку, підписів, почерку службових осіб підприємств та відбитків печаток, електронно-обчислювальної техніки, програмного забезпечення та електронних носіїв інформації, зовнішні носії інформації, які містять відомості про фінансово-господарські операції, платежі, тощо, проведені службовими особами підприємства, документів, які можуть містити сліди або інші ознаки злочинної діяльності та будуть використані як докази у кримінальному провадженні.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення лише один раз протягом одного місяця з дня постановлення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89764199
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні за №32019100000000081 від 25.01.2019р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —759/9384/20

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні