Рішення
від 02.06.2020 по справі 134/2045/19
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Крижопільський районний суд Вінницької області

2-о/134/2/2020

Справа № 134/2045/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

02 червня 2020 року Крижопільський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого-судді: Зарічанського В.Г.

присяжних: Московчук А.П.

Сули В.М.

з участю секретаря: Балух О.В.

заявника: ОСОБА_1

та представника заявника: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Крижопіль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Павлівської сільської ради Крижопільського району, Вінницької області про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

В С Т А Н О В И В:

Своєю заявою до суду ОСОБА_1 просила винести рішення, яким визнати свого дядька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та встановити над ним опіку, призначивши ОСОБА_1 його опікуном.

В обґрунтування своїх вимог посилалася на те, що її дядько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом ІІ групи внаслідок психічного розладу та з 1992 року перебуває на диспансерному обліку у лікаря - психіатра у КП Піщанська ЦРЛ ПРР з діагнозом олігофренія в стадії вираженої імбецидності та потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І та ІІ групи внаслідок психічного розладу № 2 та довідкою МСЕК від 15.06.1999. Його мати ОСОБА_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і з 2006 року її дядько почав проживати разом з нею та вона здійснювала за ним догляд, оскільки інших родичів немає. Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу ОСОБА_3 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За таких обставин ОСОБА_3 необхідно визнати недієздатним.

Заявник в судовому засіданні підтримала дану заяву та просила її задовольнити.

Представник заявника в судовому засіданні заяву підтримала, просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи до суду надіслав заяву, в якій не заперечував проти того, щоб ОСОБА_3 було призначено опікуном ОСОБА_1 , оскільки вона є його племінницею.

Заслухавши пояснення, заявника, представника заявника, перевіривши матеріали справи, суд вважає заяву підлягаючу задоволенню зі слідуючих підстав.

Відповідно до статті 60 Цивільного кодексу України у випадку визнання особи недієздатною, опіку над ним встановлює суд і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна (стаття 300 ЦПК України).

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення осо бистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, непов нолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст. 55 ЦК України). Щодо повнолітніх фізичних осіб опіка і піклування встановлю ються для захисту особистих немайнових і майнових прав повно літніх осіб, що за станом здоров`я не можуть самостійно здійсню вати свої права і виконувати свої обов`язки, а також для піклуван ня про створення їм необхідних побутових умов, здійснення за ни ми догляду, забезпечення їх виховання, навчання та розвитку, а у необхідних випадках і лікування (ст.ст. 67, 69 ЦК України).

Із пояснень заявника та представника заявника, медичної довідки, висновків МСЕК вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на хронічне психічне захворювання у вигляді важкої розумової відсталості із значними порушеннями поведінки, нез`ясованого ґенезу (F72.19). Внаслідок свого захворювання ОСОБА_3 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного нагляду та догляду.

Вказані обставини також підтверджуються висновком судово-психіатричної експертизи № 31 від 30 січня 2020 року (а.с. 39-41).

Таким чином, з урахуванням зібраних та досліджених у справі доказів, суд вважає що подання є обґрунтованим та підлягає задоволенню. Кандидат в опікуни є близьким родичем недієздатної особи, обмежень, встановлених законом, до його призначення в опікуни в судовому засіданні не встановлено. Призначення заявника опікуном над недієздатною буде відповідати інтересам останнього.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 39, 58, 60, 64 ЦК України, ст.ст. 259, 263-265, 299, 300 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Павлівської сільської ради Крижопільського району, Вінницької області про визнання особи недієздатною та про встановлення опіки задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Павлівка, Крижопільського району Вінницької області недієздатним.

Встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку, як над недієздатною фізичною особою, призначивши його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Строк дії рішення суду в частині визнання ОСОБА_3 недієздатним, становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Вінницького апеляційного суду Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

Присяжні:

СудКрижопільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.06.2020
Оприлюднено13.06.2020
Номер документу89769736
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —134/2045/19

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Рішення від 02.06.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні