Ухвала
від 09.06.2020 по справі 592/6964/20
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/6964/20

Провадження № 1-кс/592/3674/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2020 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми клопотання сторони кримінального провадження слідчого СВ Сумського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором військової прокуратури Сумського гарнізону ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №4202020100350000017 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.04.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України,

встановив:

До слідчого судді надійшло клопотання слідчого, погоджене з прокурором, згідно якого слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні Північної регіональної філії ДП «УкрДАГП» за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 98А, службовий кабінет директора, який має порядковий номер - № 16, який був проведений 05.06.2020 з метою врятування майна (речових доказів) які на собі зберегли сліди вчинення кримінального правопорушення та вилучення майна, а саме: копія паспорту на ім`я ОСОБА_5 на 1 арк.; копія наказу №17-к від 13.02.2020 ДП «Українське державне аерогеодезичне підприємство» про прийняття на роботу ОСОБА_5 на 1 арк; копія положення про північну регіональну філію ДП «Українскьке аерогеодезичне підприємство» на 14 арк.; металевий предмет чорного кольору, ззовні схожий на кастет.

Клопотання мотивує тим, що службові особи державного підприємства Північної регіональної філії «Державне підприємство «УКРДАГП» організували схему вимагання грошових коштів за укладення фіктивних договорів щодо реалізації геодезичних карт м. Суми збільшеного масштабу, в яких зазначали занижену ціну вказаних карт для заволодіння фактично грошовими коштами підприємства, тобто за вчинення дій що входять в коло службових обов`язків пов`язаних з виготовленням та реалізацією продукції підприємства.

Службовими особами державного підприємства Північного регіональної філії «Державне підприємство «УКРДАГП» протягом квітня червня 2020 року укладений ряд договорів з приватним підприємцем ОСОБА_6 , якому надавались послуги з виготовлення картографічної продукції. В подальшому, службовими особами вказаного державного підприємства висунуто вимогу ОСОБА_6 про необхідність укладення договорів на суму, що не відповідає фактичній вартості наданих послуг зазначених в договорі по виготовленню паперових копій плану вулиць відкритого користування м. Суми, різницю між сумами фактичної вартості та договірної вартості службові особи державного підприємства Північного регіональної філії «Державне підприємство «УКРДАГП» діючи за попередньою змовою, з метою одержання неправомірної вигоди у великому розмірі, а саме таку, що у двісті разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, вимагали та отримали від ОСОБА_6 вказані грошові кошти.

Так, Державне підприємство Північного регіональної філії «Державне підприємство «УКРДАГП» відповідно до Положення про Північну регіональну філію ДП «УкрДАГП» затвердженого Наказом державного підприємства «Українське державне аерогеодезичне підприємство» № 28 від 15.05.2019 (далі Положення) зобов`язано дотримуватись вимог чинного законодавства України, Статут Підприємства, положення про Північну регіональну філію ДП «УкрДАГП» затвердженого Наказом державного підприємства «Українське державне аерогеодезичне підприємство» № 28 від 15.05.2019, Антикорупційної програми ДП «УкрДАГП», колективного договору ДП «УкрДАГП» та інших нормативно правових, розпорядчих актів ДП «УкрДАГП».

Поряд з цим, Державне підприємство Північного регіональної філії «ДП «УКРДАГП» відповідно Положення реалізовую свою продукцію, виконує роботи, надає послуги за цінами і тарифами, які встановлені Підприємством/Філією з урахуванням кон`юнктури ринку та умов економічної діяльності, на договірній основі, а у випадках, передбачених чиним законодавством України, - за нормативно встановленими цінами та тарифами.

Відповідно до Положення вказане державне підприємство забезпечує цільове використання майна та коштів відповідно до чинного законодавства України.

Окрім цього, Положенням врегульовано, що вповноважені службові особи Північної регіональної філії ДП «УкрДАГП» зобов`язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законодавством, а також вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з чиним законодавством України, дотримуватись фінансової та трудової дисципліни, дотримуватись вимог чинного законодавства України про інформацію з обмеженим доступом

В ході досудового розслідування, встановлено що службові особи Північної регіональної філії ДП «УкрДАГП», яке розташоване за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 98А, організували схему вимагання грошових коштів за укладення фіктивних договорів щодо реалізації геодезичних карт м. Суми збільшеного масштабу, в яких зазначали занижену ціну вказаних карт для заволодіння фактично грошовими коштами підприємства, тобто за вчинення дій що входять в коло службових обов`язків пов`язаних з виготовленням та реалізацією продукції підприємства

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, приміщення за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 98А в якому розташована Північна регіональна філія ДП «УкрДПГП» (код ЄДРПОУ 43031880), належить на праві власності Державному підприємству «Українське державне аерогеодезичне підприємство», ДП «УКРДАГП» (код ЄДРПОУ 04722078).

Так, 05.06.2020 в ході невідкладного обшуку, за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 98А, службовий кабінет директора, який має порядковий номер - № 16, було виявлено та вилучено: копія паспорту на ім`я ОСОБА_5 на 1 арк.; копія наказу №17-к від 13.02.2020 ДП «Українське державне аерогеодезичне підприємство» про прийняття на роботу ОСОБА_5 на 1 арк; копія положення про північну регіональну філію ДП «Українскьке аерогеодезичне підприємство» на 14 арк.; металевий предмет чорного кольору, ззовні схожий на кастет.

Постановою слідчого від 05.06.2020 року вилучені в ході невідкладного обшуку 05.06.2020 року, речі та предмети, - визнано речовим доказом по матеріалам кримінального провадження.

У судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали, просили задовольнити.

Заслухавши слідчого, прокурора, дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Сумський відділ поліції ГУНП в Сумській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 4202020100350000017 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.04.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку жита чи іншого володіння особи.

За загальним правилом, встановленим ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною третьої цієї статті.

Частиною 3 ст. 233 КПК України передбачено, що слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, відшукуванні речі знаходилися у зазначеному в клопотанні володінні, був невідкладний випадок, визначений ч. 3 ст. 233 КПК України, а відтак клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню, шляхом надання дозволу на проведення обшуку у приміщенні Північної регіональної філії ДП «УкрДАГП» за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 98А, службовий кабінет директора, який має порядковий номер - № 16, який був проведений 05.06.2020 з метою врятування майна (речових доказів) які на собі зберегли сліди вчинення кримінального правопорушення та вилучення майна, а саме: копія паспорту на ім`я ОСОБА_5 на 1 арк.; копія наказу №17-к від 13.02.2020 ДП «Українське державне аерогеодезичне підприємство» про прийняття на роботу ОСОБА_5 на 1 арк; копія положення про північну регіональну філію ДП «Українскьке аерогеодезичне підприємство» на 14 арк.

Також слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку для відшукання металевого предмету чорного кольору, ззовні схожого на кастет.

Слідчим не обґрунтовано той факт, що вилучений в ході обшуку металевий предмет чорного кольору ззовні схожий на кастет, має значення для вказаного досудового розслідування зареєстрованого за ч.3 ст.368 КК України.

Керуючись ст.ст. 233 235, 237, 368 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні Північної регіональної філії ДП «УкрДАГП» за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 98А, службовий кабінет директора, який має порядковий номер - № 16, який був проведений 05.06.2020 з метою врятування майна (речових доказів) які на собі зберегли сліди вчинення кримінального правопорушення та вилучення майна, а саме:

- копія паспорту на ім`я ОСОБА_5 на 1 арк.;

- копія наказу №17-к від 13.02.2020 ДП «Українське державне аерогеодезичне підприємство» про прийняття на роботу ОСОБА_5 на 1 арк;

- копія положення про північну регіональну філію ДП «Українскьке аерогеодезичне підприємство» на 14 арк.;

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвалу вважати виконаною 05.06.2020.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу89777701
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —592/6964/20

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні